’t Is niet al bloem dat kleur geeft

(To English summary)

Tremella mesenterica - Gele trilzwam
Tremella mesenterica - Gele trilzwam
Gisteren vertelde ik al wat een onverwachte oogst aan bloeiers ik op dit ogenblik in mijn tuin kan ontdekken, maar er is nog meer kleur in de tuin te vinden.

 

‘Paddenstoelen’ associëren we gewoonlijk met de herfst, maar sommige zwammen vind je het hele jaar door, en andere hebben een voorkeur voor het voorjaar, de zomer, of zelfs de winter.

Eén van die paddenstoelen die je het hele jaar door kan vinden, is de Tremella mesenterica, de gele trilzwam (die ik zelf weliswaar eerder oranje dan geel vind). In het Engels wordt deze zwam behalve ‘Yellow brain fungus’ ook wel ‘Witch’s butter’ genoemd, maar met wat wij in het Nederlands ‘Heksenboter‘ noemen heeft het niks te maken.

De gele trilzwam groeit meestal op dood loofhout (ik vond het op een afgestorven stammetje van sporkehout), en het is een parasitaire schimmel. Ja, ik hoor het je al zeggen: “Hé wacht eens AnneTanne… parasitair en dood hout?”, maar het is niet op het hout dat de schimmel parasiteert:
De ‘gastheer’ voor de gele trilzwam is de zwamvlok van sommige soorten schorszwam (Peniophora), en dat zijn over het algemeen saprotrofe zwammen die leven op afgestorven takken van verschillende loofhoutsoorten.

Of de gele trilzwam eetbaar is? Ik heb hem nog nooit giftig horen noemen, maar een mooie beschrijving las ik op MushroomExpert.com:

Nothing is better, slopped over a nice slice of ram’s bladder, garnished with shavings of bat wings, than Tremella mesenterica–if you’re a witch. If you’re not a witch, you’re not likely to want to try eating Witch’s Butter. Though officially “edible,” it is entirely unappetizing, and by most accounts, witchcraft is probably required to cook it without turning it into liquid.

 
Smakelijk!

Yellow brain fungus

We almost always think about mushrooms as something typical for the autumn, but some fungi grow throughout the year, or only in spring, in summer, or even in winter.
The one I’m talking about today, is the yellow brain fungus (Tremella mesenterica) or Witch’s Butter. The latter name in English can be rather confusing for us, Dutch-speaking people, as our ‘Heksenboter’ (E=Witch’s Butter) is a entirely different organism, a slime mold that in English has the most poetical name ‘Dog’s vomit slime mold’! You can see a picture of that slime mold in one of my previous posts. (That hasn’t an English translation, because I only started translating/summarizing yesterday.)

Talking about the Yellow brain fungus, this is a parasitic mushroom, found on dead hardwood.
Now you probably say: ‘Wait a minute, AnneTanne, how can it be parasitic when it’s found on dead material?’, but it’s not a parasite of the wood, it’s a parasite of a saprophytic fungus (Peniophora sp.), that lives on decaying wood.

You want to know if the Yellow brain fungus is edible? At least I have been told it isn’t toxic, and the best description I read was on MushroomExpert.com:

Nothing is better, slopped over a nice slice of ram’s bladder, garnished with shavings of bat wings, than Tremella mesenterica–if you’re a witch. If you’re not a witch, you’re not likely to want to try eating Witch’s Butter. Though officially “edible,” it is entirely unappetizing, and by most accounts, witchcraft is probably required to cook it without turning it into liquid.

 
Enjoy your dinner!

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

10 thoughts on “’t Is niet al bloem dat kleur geeft

  1. Mooi, dat okergeel! En inderdaad, vertalen kan soms tot verrassende problemen leiden! Denk ook aan het voorbeeld ‘bullfinch’ (goudvink) en ‘goldfinch’ (putter).

    1. Nog een hele bekende is de Milk thistle… Dat is niet onze Melkdistel, Sonchus sp. (hoewel ik dat zelfs ooit in een kruidenboek zo vertaald vond), maar de Mariadistel (Silybum marianum).

  2. I’ve definitely learned something today. Skeeter had asked me what it was and I had no idea! I don’t think I’ll try some witches butter:)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.