Grote bonte specht

Grote bonte specht - Dendrocopos major
Grote bonte specht - Dendrocopos major
Sinds de temperaturen terug boven de -5° uitkomen, blijft het hier een af en aan vliegen van mezen… Pimpelmezen, koolmezen, staartmezen en af en toe een zwarte mees.

Maar sinds een paar weken moeten die elke dag een paar keer het veld ruimen, omdat een grote bonte specht even de hele gedekte tafel voor zich opeist.
In de zomer zien we deze specht eigenlijk nauwelijks – zeker niet sinds we onze zieke notelaar moesten laten vellen – maar in de winter komt hij regelmatig op bezoek. (Het is inderdaad een ‘hij’: dat zie je aan de rode vlek op het achterhoofd. Het vrouwtje heeft een zwart achterhoofd.)

Maar anders dan de mezen, die zich al lang niet meer aan menselijke aanwezigheid storen, en zelfs nog nauwelijks opvliegen als wij naar buiten komen, is deze specht behoorlijk schuw, en kiest hij al het hazenpad (spechtenpad?) als hij nog maar een zweem van beweging achter het keukenraam vermoedt.
Maar maandag was ofwel de honger gigantisch groot, ofwel gunde hij me gewoon een mooie fotoshoot.
Niet alleen mocht ik met mijn fototoestel vlak achter het keukenraam gaan staan, maar kreeg ik zelfs de kans om een twintigtal foto’s te maken.

Grote bonte specht - Dendrocopos major
Grote bonte specht - Dendrocopos major
Gezien de omstandigheden (achter glas, en op een viertal meter afstand) en mijn beperkte capaciteiten wat het portretteren van gevogelte betreft zijn er geen pareltjes uit voortgekomen, maar er waren toch alvast een paar kiekjes bij die niet meteen de prullenbak in moesten.

Hoewel op de tweede foto de rode achterhoofdsvlek niet te zien is, vind ik die eigenlijk ruim zo leuk, omdat je daar – met een beetje goede wil – kan zien hoe de specht met zijn rechterpoot een ballennetje naar zich toe getrokken heeft om beter te kunnen pikken.

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

5 thoughts on “Grote bonte specht

  1. Prachtige foto’s,…echt waar!
    Hier zitten wel wel spechten en ik weet ook dat het verschillende zijn…maar ze tonen zich zelden, tenzij ik de ganse dag door het raam zou turen. Als ik er al een zie is het héél toevallig…De specht die hier in de omgeving een vaste woning heeft is die met een spottende lach – het geluid dat hij/zij maakt!
    Meesjes zijn in de verdrukking gekomen want dit jaar heb ik massa’s mussen; vooral ringmussen maar ook huismussen en heggemussen en dat is op zich goed nieuws want de mussenpopulatie was de laatste jaren ferm achteruit gegaan! Nu heb ik méér mussen dan mezen en ons honkvast tortelpaar heeft reeds een eerste nest uitgebroed. Nu zitten we met 2 jonge tortelduiven waarvan er gisteren één uit het nest is gevallen, maar nog niet kon vliegen. Echtgenoot heeft het jong weer in het nest gedeponeerd en deze middag zaten ze nog altijd gezellig met zijn tweetjes dicht bijeen! 😉

  2. Anntetanne, dit is prachtig! Vandaag in het Gents stadsreservaat met een specialist 63 vogels gespot, waarvan naar verluidt eentje de kleine bonte specht, maar hoewel voorzien van materiaal toch niet van zo dicht gezien. Je verblijdt ons nog, hopelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.