Nieuw speelgoed

Vorige week liet ik de foto hiernaast al zien: het minuscule vrouwelijke bloempje van de hazelaar.

Die foto was een stukje uit een grotere foto, want een lens waarmee ik het bloemetje echt behoorlijk kon portretteren had ik niet.

Maar intussen is mijn glasservies dus wel uitgebreid, en ben ik de gelukkige bezitter van een Sigma 105mm f/2.8 EX DG Macro Lens, en dat leidde bij één van mijn eerste pogingen tot volgend resultaat:

Coryllus avellana - Hazelaar. Vrouwelijk bloempje
Coryllus avellana - Hazelaar. Vrouwelijk bloempje
Intussen is me wel duidelijk geworden, dat ik nog veel zal mogen oefenen, voor ik deze lens echt goed in de vingers heb, want het verschil met mijn vorige ‘pseudo-macro’ lens is toch behoorlijk. Dat was een Sigma 70-300 mm APO DG macro, al moet je dat ‘macro’ met een behoorlijke korrel zout nemen.

(Ik ben soms een beetje komma-neukerig, en oorspronkelijk noemde men een foto alleen ‘macro’ als de afbeelding van het onderwerp op het stukje film minimaal levensgroot was. Met andere woorden, als een bloemetje van 2 cm doorsnede op je negatief ook 2 cm (of zelfs meer) was, dan had je een macro. Maar omdat de close-up stand van de huidige digitale fototoestellen ‘macro’-stand wordt genoemd, word een foto ‘van een beetje dichterbij’ tegenwoordig al snel macro genoemd. Ach, mij maakt dat niet echt uit… behalve waar het mijn eigen foto’s betreft: die zal ik alleen macro noemen als ze ook naar de oude betekenis van het woord ‘macro’ zijn…)

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

9 thoughts on “Nieuw speelgoed

 1. sigma lens: ge ga da content va zijn madam! Proficiat met de aankoop.

  Ik kijk uit naar de schrikwekkend goede foto’s die je komend seizoen zal maken. ’t is inderdaad even oefenen ivm trillingsonscherpte (spiegel vooropklap, ’t is een gerief!) en scherptediepte, maar ik twijfel er niet aan dat je dat zeer snel onder de knie zal hebben.

 2. ‘k ben nog eens gaan kijken, nog altijd niks op onze hazelaars; lijkt me wel heel erg laat, of heb ik hun bloei gemist?
  Wat fotogerief betreft speel ik in vierde provinciale: nog altijd niet uitgespeeld met mijn digitaaltje (een Coolpix van Nikon) ‘k heb zelfs pas ontdekt (bedankt schoonbroer) hoe je de flits kunt uitschakelenen dat ik ook echte macro’s kan maken (de vezels van het tafellaken op kerst levensgroot) daar kan ik me dit jaar nog wel zoet mee houden. Maar ik kijk wel uit naar wat hier zal verschijnen!

 3. Prachtige foto’s, Anne…
  Ikzelf heb geen verstand van fotografie maar ik ben wel héél gelukkig met mijn Samsung S750, een bescheiden digitaaltje, dat ik vorig jaar van mijn kinderen cadeau kreeg met mijn verjaardag. De natuurfoto’s op mijn blog kan ik nu zelf maken! Het resultaat is niet altijd professioneel maar het kan er volgens mij mee door…

 4. ah, maar Bart (en Anne) zou die trillingsonscherpte minder kunnen zijn met een Sony waar de stabilisatie in de body zit (en dus voor alle lenzen mogelijk, ook de macro) ? Ge weet, ik zit nog altijd in de twijfelfase he 😉

 5. Daar heb ik helaas geen antwoord op…
  Voor mij is een Sony alvast geen optie, omdat ik al verschillende lenzen met Nikon vatting heb.
  Wat de suggestie van het gebruiken van de spiegelvooropklap betreft… Dat kan helaas niet met de Nikon D70, die jaren geleden immers bij de eerste wat minder dure DSLR’s was.
  De momenteel nog verkrijgbare D80 heeft in elk geval de mogelijkheid tot een delay van 0.4 sec tussen spiegel opklappen en sluiteropening, maar met de aanschaf van een nieuwe body wacht ik toch nog even. Tegen die tijd is de D80 allicht niet meer verkrijgbaar (want nu al niet meer overal), en ik moet nog nakijken wat de D90 biedt (ja, de mogelijkheid om te filmen, maar daar zat ik niet op te wachten….)

 6. Knap gedaan, Anne! Ik heb diverse malen geprobeerd om deze bloempjes vast te leggen met mijn Nikon D40 + AF-S Nikkor 18-55 lens, maar dat leverde tot nu toe geen bevredigende resultaten op. Deze prachtige kleine roze bloemen verdienen een echte macrolens!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.