Nieuwe tuinblogs!

Lamium album - Witte dovenetel, white dead-nettleDe ecologische niche van de ‘natuurtuinblogs’ raakt langzaamaan wat meer bevolkt.
De afgelopen maanden zijn er verschillende nieuwe sterren aan dat firmament opgedoken.

In ‘Een Ecologische Tuin‘ verhaalt Jan hoe hij ‘Den Hof’, een geïsoleerd stukje tuin in het Hageland, tracht om te vormen tot een ecologisch interessant stukje natuur.
Johan van ‘The Naked garden‘ beschouwt zijn blogje over zijn Haspengouwse tuin als een virtueel dagboek, een online-archief waarin hij zijn hersenspinsels over ecologisch tuinieren (en kruiden en essentiële oliën) kwijt kan.
En de nieuwste telg in de rij is de voorlopig nog naamloze tuinier van Diversituin, die een boeiende, maar ook uitdagende ligging heeft voor zijn tuin: de noordhelling (en neem helling hier maar erg letterlijk) van een heuvel, met een verval van ruim acht meter tussen hoogste en laagste punt. Wie dacht dat we hier in ‘Le Plat Pays’ woonden?

Voeg daarbij nog de tuinen van Bart in de Vlaamse Ardennen, van Yo in Vlaams Brabant, en mijn tuin in de Antwerpse Zuiderkempen, en dat krijg je een mooie staalkaart van ecologische tuinen in Vlaanderen.
(En wie weet bevind de ijzerzandsteenheuvel waarop de diversituin ligt zich in het Vlaamse Heuvelland, en dan zijn meteen alle Vlaamse provincies vertegenwoordigd…)

Ik denk dat we in het voorjaar echt eens een ontmoeting van ‘natuurtuinbloggers’ moeten plannen.
Een voorlopig voorstel is het laatste weekend van maart, op de lente-opendeurdagen van Ecoflora in Halle. Zelf gaat mijn voorkeur naar de zondag, maar ik kan flexibel zijn…

Wat de foto betreft: die dovenetel bloeit hier inderdaad nog erg uitbundig!

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

4 thoughts on “Nieuwe tuinblogs!

  1. goed idee Ann, (en je hebt me meteen ook gemotiveerd om mijn blogroll een dezer eens aan te vullen; dat van die foto’s op flickr gaat trouwens ook erg goed alleen wel gigantisch veel werk)

  2. Ik ben ook sowieso van plan rond die tijd een bezoek te brengen aan ecoflora, maar heb niet de mogelijkheid ver op voorhand met zekerheid zo’n zaken te plannen op de dag na, maar het kan wel lukken. Ook vraag ik mij af, zo met de opendeurdag, is er dan niet meer volk, is het aanbod dan niet beperkter, kans groter dat bepaalde planten op zijn, zeker als je wat later komt, of is het aanbod dan juist extra uitgebreid?

    1. Natuurlijk is er wel meer volk, maar een beperkter aanbod is er zeker niet, eerder integendeel. (Bovendien zijn er vaak nog andere standhouders, die het aanbod nog een ander tintje geven.)
      Wat ik wel soms doe, is vooraf per mail een bestelling doorgeven, waarbij ik mezelf dan wijsmaak dat ik dan binnen mijn budget blijf… alsof ik me dan toch niet laat verleiden toch nog het één of het ander extra te kopen ;-)!

      Zelf kom ik graag op de opendeurdagen, omdat er dan nog een lekker hapje en drankje te vinden is, en omdat het voor manlief – en vooral zoonlief – extra interessant is door de bijkomende stands.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.