Het ratelaarexperiment: inzaaien

bloemenweitje voor het zaaienWie de voorbije dagen de commentaren op dit blogje heeft gelezen, las al dat HansVR met er op attent maakte, dat het tijd werd om mijn bloemenweitje te gaan inzaaien.

Maar toeval of niet, op het ogenblik dat Hans dat schreef, was ik bezig met de laatste voorbereiding vóór het inzaaien.
Ik schreef in dat oudere berichtje al, dat ik in de voortuin hele plekken gestreepte witbol heb gewied. Die kale plekken heb ik zaterdagmiddag nog even losgeharkt.
(Op de foto zie je vooraan overigens ook de gewone krulzoom, waar ik al eerder over vertelde – en die hier zelfs nog meer ‘gekruld‘ is dan op de laatste foto die ik er van toonde. En achteraan zie je de herfstkrokussen uit het bericht van vorige vrijdag).

zaaigoedIk heb de plantenzaden vervolgens vermengd met een litertje vochtig ‘Lommelzand’. Het zand gebruik ik om meer ‘strooivolume’ te bekomen: als je de zaden ‘puur’ gaat uitstrooien, heb je maar een hele kleine hoeveelheid, en het risico is groot dat je voorraad uitgeput is lang voor je de bedoelde oppervlakte ingezaaid hebt.
Ik gebruik zand dat enigszins vochtig is, om het zaad goed in het hele volume te kunnen verdelen: de zaden kleven enigszins aan de vochtige zandkorrels vast, en blijven min of meer gelijkmatig verdeeld in het zand zitten. Als het zand kurkdroog is, zullen de kleinste zaden (die van het zandblauwtje in mijn mengsel zijn bv piepklein) snel naar onderen zakken, terwijl grote zaden – zeker als die zo licht zijn als die van ratelaar – ‘boven komen drijven’.
Meteen heb ik nog even gemopperd op manlief: die heeft een perceeltje van de moestuin dat volgend jaar niet in gebruik zal zijn voor groenten, ingezaaid met een mengsel van éénjarigen. Maar hij heeft ‘om wat meer variatie te hebben’ ook twee van mijn voorraad zakjes opengemaakt, en die vervolgens helemaal gebruikt. Geen beemdkroon dus voor de bloemenweide, en geen knoopkruid. Maar dat zijn geen éénjarigen, dus volgend jaar zullen die in de moestuin nog niet veel bloem opleveren, en vervolgens moeten ze toch weer verdwijnen. Jammer.

OK, vervolgens heb ik het bakje zand ‘breedwerpig’, zoals dat heet, uitgezaaid – zo kon ik me even terug in vroeger tijden wanen… Je weet wel, zo nostalgische prenten van een boer met een zaaizak om zijn lijf.
En nu maar wachten… verder verslaggeving over mijn ratelaarexperiment zal minstens tot volgend voorjaar moeten wachten.

Meer berichten over aanleg en onderhoud van bloemenweides

Mijn bloemenweitje
Hooitijd
Grassen in mijn hooilandjes
Zaadmengsels voor een bloemenweide. In dubio… (Lees hier zeker de commentaren)
Maaien

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

4 thoughts on “Het ratelaarexperiment: inzaaien

  1. Dit WE zal ik ook de rest van mijn ratelaar zaden uitzaaien. Ik ben benieuwd want het vorig experiment is slecht afgelopen (welgeteld één plantje heb ik toen geteld ;P). Deze keer heb ik wat meer aandacht besteed aan de voorbereiding. Met dank aan deze blog!

  2. Ondertussen half april. Stratifiëring hebben de zaden zeker genoeg gehad deze winter. Toch zie ik geen enkel kiemplantje verschijnen die op een ratelaar zou kunnen gelijken. Weeral mislukt of ben ik te ongeduldig??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.