Een hele bijzondere bestuiver!

Meestal blijf ik in dit blogje heel dicht bij huis. Het gebeurt zelfs zelden, dat ik wat vertel over planten die niet in mijn eigen tuin groeien.
Maar vorige week zag ik op ‘Botany Photo of the Day‘ een wel heel opvallende opname (al heb ik ‘fotografisch’ wel wat moeite met de overbelichte vlek op de bloemkelk).

Al vaker heb ik vertelt over hoe dieren soms bijdragen aan de verspreiding van zaden (mierenbroodjes!), maar ook bij het bestuiven van planten steken dieren vaak meer dan een handje toe. We denken daarbij natuurlijk in de eerste plaats aan bijen en vlinders, en eventueel aan andere insecten als kevers, wespen en vliegen. Maar soms hebben zelfs zoogdieren een rol als bestuiver, zoals hier de Anoura fistulata (tube-lipped nectar bat, buislippige nectar vleermuis).
Deze vleermuizensoort – die pas een paar jaar geleden werd ontdekt – is de enige diersoort waardoor de Centropogon nigricans (een plant uit de klokjesfamilie) kan worden bestoven. In de Zuid-Amerikaanse nevelwouden (cloud forests, regenwouden op grote hoogte) leven weliswaar heel wat vleermuizen die zich uitsluitend met nectar voeden, maar deze soort – met een tong die twee keer zo lang is als die van verwante soorten, en die kan worden teruggeplooid in de borstkas – is de enige diersoort die de diepgelegen nectar van deze bloem kan bereiken.
Dr Nathan Muchala, die de vleermuis een jaar of vijf geleden ontdekte op de Andes-hellingen in Ecuador, vermoedt dat de vleermuis en de klokjesbloem een evolutie hebben doorgemaakt in zeer nauwe relatie met elkaar (co-evolutie) waardoor de ene niet meer zonder de ander kan.

(In het originele artikel, vind je ook een foto waarop de enorm lange tong van het diertje bijzonder mooi te zien is.)

(De foto van Dr. Nathan Muchala, en het originele artikel van Daniel Mosquin werden gepubliceerd onder een Creative Commons Licentie.)

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

One thought on “Een hele bijzondere bestuiver!

  1. Beste AnneTanne,

    Inderdaad extraordinair dat je het over iets hebt dat zich buiten je eigen tuin afspeelt maar iets van een ander continent is inderdaad ineens wel heel ver weg.

    Klopt het ook dat je zomer-/vakantie “regime” is afgelopen (alleen berichten op maandag, woensdag en vrijdag) en dat je weer 5 dagen per week gaat publiceren ?

    Fijn dus dat ik weer 5 dagen per week iets bij je kan lezen. Deze dinsdag was het eerste bericht op een dinsdag na het zomerseizoen.

    Ik ben zelf per 1 september 2008 ook aan iets nieuws begonnen maar een echte breuk met wat ik voordien deed is het het niet echt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.