Lekkers met vlierbloesem

Sambucus nigra - vlierbloesemAls ik kijk naar de statistieken van mijn blogje, ga ik geloven dat er de voorbije dagen massaal vlierbloesem tot lekkernijen allerhande verwerkt is.
Niet alleen scoort ‘vlierbloesemsiroop’ al dagenlang helemaal bovenaan in de top-tien van zoekwoorden, ik zie ook dat mijn artikel over de , en mijn vlierbloesemrecepten druk gelezen worden. Gisteren alleen al waren die twee bladzijden goed voor meer dan 200 pageviews…

Zelf was ik de afgelopen dagen ook weer creatief met vlier. Het begon toen zoonlief dinsdagavond de tuin uitgelopen kwam met een mandje vol vlierbloesem. Hij was eigenlijk van plan ze te drogen voor thee, maar ik heb ze meteen onder water gezet om er de volgende dag vlierbloesemsiroop van te maken. Ik heb meteen twee liter gemaakt. Zoveel gebruik ik zelf niet, maar het is zo gemakkelijk te maken, en uitdelen is toch ook plezant? Een klein scheutje in een glas (spuit)water, of helemaal luxe in een glas witte wijn of schuimwijn (ik vind dat veel lekkerder dan kir, ik ben niet zo’n casis-liefhebber). Of een paar druppeltjes als parfum op een simpel bolletje vanille roomijs.

En als je dan toch met vlierbloesem aan het rommelen bent, is het geen moeite om ook een paar mooie, nog met stuifmeel beladen schermen, te overgieten met een kwart liter witte-wijnazijn (of ciderazijn). Een paar weken laten trekken, zeven, en in een mooi flesje gieten. Van die vlierbloesemazijn heb je maar heel weinig van nodig, maar probeer het eens uit… Het klinkt gek, maar aarzel niet om eens een paar druppels van deze azijn over een fruitslaatje te sprenkelen. Het zure van de wijnazijn is niet waarneembaar tussen het zuur van het fruit, maar die hint van honingachtige vlierbloesemgeur, die blijft heel subtiel aanwezig.

beslag voor vlierbloesempannenkoekjesVlierbloesembeignets stonden nog niet op het menu de voorbije dagen, daar heb ik ook niet altijd zin in, het zijn toch behoorlijk vette hapjes. Maar gisteren degusteerden zoonlief en ik vlierbloesempannenkoekjes, met een heel dun laagje honing… zaaaalig!

(Kijk even bij mijn vlierbloesemrecepten voor deze en nog meer recepten: vlierbloesemcake, vlierbloesemgelei, vlierbloesemlimonade. Ook een paar cosmetische recepten en recepten met vlierbessen vind je er terug.)

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

17 thoughts on “Lekkers met vlierbloesem

 1. Indrukwekkende lijst recepten met vlier heb je daar. En zeggen dat wij hier nooit iets aanvangen met de meer dan honderden vlierbloesemschermen in de tuin (behalve fotootjes van hun bezoekers maken dan). Ik ga er eens de tijd voor nemen om die lijst op het gemak te overlopen en -wie weet- ook iets uit te proberen.

 2. @eddy geers: Het idee voor bovenstaand stukje was er vrijdag al, omdat ik toen al merkte dat ‘vlier’, ‘vlierrecepten’ en ‘vlierbloesemsiroop’ verdacht vaak in de zoektermen begonnen op te duiken, en mijn pagina’s over de vlier in de loop van vorige week al erg hoog begonnen te scoren.
  Gisteren is groen.net maar twee keer als verwijzer opgedoken, waarvan één keer met het vlier-artikel. Vanmorgen stond groen.net wel even op de eerste plaats als verwijzer 😉

 3. In het park bij ons in de buurt staan Vlierbessenstuiken ieder jaar roep ik weer als ze in de bloei staan dat ik ze in beslag in de olie wil bakken.

  Als kind ging ik wel eens logeren op en boerderij daar heb ik deze Vlierbessenbloesem voor het eerst gegeten dat is nu denk ik 36 jaar geleden. En afgelopen zondag maakte ik ze dan eindelijk zelf. Mijn vriend en ik hebben er heerlijk van gesmuld.

 4. @rian: Ja, lekker hé! Maar ik ken het: jaar na jaar zeg je: “maar dit jaar maak ik het echt nog een keer klaar… maar voor je het weet is het vlierbloesemseizoen alweer voorbij. En dan zeg je: ‘maar volgend jaar, dan écht!”
  Eigenlijk zou je wanneer je er aan denkt meteen naar buiten moeten lopen om te plukken, want het is zo snel voorbij.

 5. Hallo Anne

  Morgen gaat het er eindelijk van komen ik ga voor het eerst vlierbloesemsiroop maken…
  Toevallig kwam ik op jou kruidenklets en wat een verwondering…zo fijn geschreven…
  Bedankt Anne

  Groetjes
  Veertje

 6. bedankt voor de uitgelezen lijst recepten, die gaat in mijn “keukenmap”

  vliersiroop ken ik al van toen ik nog pap at, weetjewel, karnemelkpap die in de week de plaats van de zondagse soep innam? (oei, is dat al zo lang geleden?) wel ’s winters kregen mijn broer en ik daar een lepel vliersiroop in … lekkerrrrrrrr !

  Uit een iets latere periode dateert onze eenmalige familiale poging met vlierbeignets, verschrikkelijk lekker, echt waar, en we aten er zoveel van dat we het laxerende effect diezelfde avond nog proefondervindelijk hebben kunnen vaststellen. We spreken er nog van.

  vlierazijn ken ik ook en ik dronk ooit lekkere vlierdrankjes in allerlei combinaties.

  vorig jaar gingen de vlierbessen de stoomextractor in en maakte ik daarvan dan gelei (in combinatie met appelsap ook uit de stoomextractor, citroen en wat kummel en gember)

  misschien laat ik mezelf en de stoomextractor binnenkort eens los op de vlierbloesems

  niets gevonden over de zeisles van je zoonlief, maar oefening baart kunst zeggen ze

 7. Hoi !

  Idd zeer indrukwekkende website !

  Na een rondleiding door een natuurgids in ons ”bosje” (Oostende) die zo enthousiast vertelde over de mogelijkheden met vlier dan vandaag ook maar eens ”vlierbloesemsiroop” ingetikt in google..

  Vlierbessen heb ik 20 jaar geleden eens geprobeerd en was veel gepruts en niet lekker maar daarjuist heeft mijn vliersiroop me goed gesmaakt.

  Thanks

  Groet

 8. Dag Anne,

  Ooit heb ik ze in mijn jeugd zelf gemaakt, gefrituurde vlierbloesemschermen. Het recept stond in een alternatief groen tijdschriftje, ‘Onkruid’, 1978. De hele familie verbaasd dat zoiets eetbaar was en dan ook nog eens zo heerlijk smaakte! Het knapperige zware omhulsel contrasteert heerlijk met de frisse smaak van de bloemetjes. Wat leuk om het recept in jouw rubriek weer terug te zien.
  Mijn enige reserve bij het maken van de recepten zijn de vogels: zij eten straks in het najaar dankbaar van de bessen, voordat ze de winter weer in gaan. Terwijl wij voedsel in overvloed hebben, is het voor de vogels in onze stenen leefomgeving een heel ander verhaal. Misschien planten we wat extra vlierstruikjes aan om dit probleem op te lossen!

  Bedankt voor de heerlijke recepten
  Femke.

 9. Ik vraag me af of je ook vlierbloesemsiroop kan maken met honing i.v.m suiker.
  Ik zou het graag maken met honing omdat ik dat gezonder vind dan met suiker.

  Els

  1. Ik heb het zelf nog niet uitgeprobeerd, maar wie belet je om dat zelf te doen? Vermits je de honing/suiker mee verhit, zullen de positieve effecten van de honing hiermee ook wel deels te niet worden gedaan…

  2. Heb je nog ooit geprobeerd om met honing de siroop te maken? Zoja dan hoor ik graag of dat gelukt is en welke verhouding je hebt gebruikt.

   1. Ingrid,
    het spijt me, maar dat heb ik inderdaad nog niet gedaan… Reden daarvoor is dubbel:
    Enerzijds moet de siroop flink verhit worden, en verhitte honing is nauwelijks gezonder dan gewone suiker.
    Bovendien is de kans dat de siroop gaat gisten veel groter met honing. En ik wil geen ontploffende flesjes vlierbessensiroop in mijn kelder 😉

 10. Ik heb gister voor het eerst vlierbloesemsiroop klaargemaakt. Ik vroeg me wel af: is het normaal dat er zoveel piepkleine zwarte beestjes op de takjes zitten? Ik probeerde die er allemaal af te spoelen, maar ik heb nu het gevoel dat ik het lekkere stuifmeel ook door de gootsteen gespoeld heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.