Guttatie bij de vrouwenmantel

Alchemilla mollis - guttatie

Rond de jaarwisseling schreef ik een berichtje over het verschijnsel van guttatie zoals je dat kan zien bij vrouwenmantel.
Op deze foto kan je heel mooi zien hoe de druppeltjes inderdaad te voorschijn komen op de rand van het blad. Eigenlijk komt dit wel vaker voor, maar bij de meeste planten vallen die druppels gewoon op de grond. Door de vorm van het blad van vrouwenmantel komen ze bovenop het blad terecht, en rollen eventueel naar het midden van het blad waar ze zich als een grote druppel verzamelen.

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

5 thoughts on “Guttatie bij de vrouwenmantel

 1. Meteen heb ik ook je vorige stukjes over de vrouwenmantel gelezen. Die plant fascineert me al jaren. Hij doet het hier voortreffelijk op mijn droge zandgrond en zet zich heel gemakkelijk verder. Guttatie, heel interessant!

 2. @Chelone: Ik ben hier ook begonnen met niet meer dan een paar plantjes, maar intussen staan er tientallen in de voortuin. (Achteraan lijken ze zich iets minder op hun plek te vinden… wellicht hebben ze toch een voorkeur voor wat armere grond.)

 3. Hallo Anne
  Danke für deinen Besuch bei mir. Dadurch habe ich deinen blog nun auch gefunden. Wunderbare Bilder, den Text kann ich leider nur sehr mühsam übersetzen 😉 !
  Ich kann dir übrigens versichern, Basel ist wirklich ein längerer Besuch wert, kulturell, architektonisch und geschichtlich sehr vielfältig und reich. Als durchfahrender Tourist via Grenze D und F sieht man tatsächlich nur die Autobahn, kommt evtl. in Staus usw., wie in anderen Städten eben auch!
  Viele Grüsse aus der regennassen Schweiz,
  Barbara

 4. Prachtig! De natuur blijft me verbazen, net als de foto’s die je plaatst, want die zijn werkelijk schitterend. Door jouw blog besef ik dat ik eigenlijk bitter weinig over de Moeder Natuur en haar fenomenen weet … en dat betreur ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.