Coumarine-bevattende kruiden

Galium odoratum - lievevrouwebedstroBij planten die coumarines bevatten denken mensen al snel aan de eventuele risico’s betreffende de bloedstolling, en aan de kans op foto-toxiciteit.

Vorige week schreef Anton een boeiend stukje over , maar er was één zinnetje dat me toch verbaasde:

Hij bevat heel veel stoffen die zowel geneeskrachtig kunnen werken ofwel schadelijk kunnen zijn, van teveel thee drinken ervan (wat ik vroeger wel gedaan heb) kan je hoofdpijn krijgen. Toen ik er achter kwam dat 1 van de werkzame stoffen Cumarine is ben ik acuut met het theedrinken ervan gestopt.
Bij dit stof rinkelde een belletje van horen zeggen door mijn pa die in de schuur allerlei landbouw- en ongedierte giften had.

En Anton heeft tot op zekere hoogte gelijk: (Lievevrouwebedstro), maar ook (kleefkruid) (en nog een boel andere planten) bevatten inderdaad coumarines. Maar dit betekent niet dat dit de plant meteen gevaarlijk giftig maakt: pas als coumarine-bevattende planten gaan gisten, worden de aanwezige coumarines soms omgezet tot dicoumarol, en dat is inderdaad een zeer sterk stollingswerende stof. (Afgeleiden van die stof worden dan ook gebruikt als knaagdierenvergif, maar ook als bloedverdunners in de geneeskunde.)

Iemand die al wordt behandeld met bloedverdunners, gebruikt daarom bij voorkeur geen kruiden die coumarines bevatten. Maar als je de lijst naleest van tussen kruiden en geneesmiddelen, zal het je trouwens al snel opvallen, dat je altijd erg moet opletten met het gebruik van kruiden als je bloedverdunners neemt.
Maar voor het overige is er geen enkele reden waarom je niet af en toe zou genieten van een fris glas .

Sommige coumarine-bevattende planten brengen echter nog andere risico’s met zich mee, vooral een aantal schermbloemigen (, (Reuzen)bereklauw…) zijn in dit opzicht berucht. Het gaat hier om planten die de zogenaamde ‘furanocoumarines’ bevatten, zoals psoraleen en bergapteen.
Deze stoffen maken de huid veel gevoeliger voor het UVA-spectrum van het zonlicht (vandaar hun gebruik in PUVA-therapie bij psoriasis). Als je huid in aanraking komt met (het sap van) deze planten, kunnen bij zonnig weer soms ernstige brandwonden ontstaan, of in het beste geval langdurig aanwezige (minimaal maandenlang) donkere verkleuringen van de huid.
Het oogsten van deze kruiden doe je daarom bij voorkeur op een bewolkte dag, en met kleding die de huid voldoende bedekt.

(Het is onmogelijk om een volledig overzicht te geven van coumarine-bevattende planten. Coumarines komen onder andere voor in vlinderbloemigen (o.a. klaversoorten), grassen (verantwoordelijk voor de specifieke geur van versgemaaid gras), samengesteldbloemigen, schermbloemigen en sterbladigen (de familie waarin lievevrouwebedstro en kleefkruid thuishoren).

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

3 thoughts on “Coumarine-bevattende kruiden

 1. Beste AnneTanne,

  Mijn vriend heeft psoriasis. Zijn benen zijn tijdens een antibioticakuur verbrand zoals u hierboven beschrijft bij de effecten van furanocoemarin. Nu drie jaar later ontstaat nog steeds een reactie bij blootstelling aan de zon; een verergering van de psoriasis, grote donkere plekken/oppervlakken. Is hieraan iets te doen?

  Met vriendelijke groet, Yvon

  1. Gerrie,
   Antwoorden op reacties doe ik alleen hier in het commentaargedeelte (ook andere mensen zijn wellicht geïnteresseerd). Als je hebt aangevinkt dat je via e-mail op de hoogte wil gehouden wil worden van reacties op je commentaar, krijg je dit dus toch per mail in je bus.

   Op drugdigest.org worden volgende mogelijke interacties genoemd tussen hop en klassieke geneesmiddelen. Over bloedverdunners wordt niet gesproken.

   Anticonvulsants such as carbamazepine, phenytoin and valproic acid
   Barbiturates such as phenobarbital
   Benzodiazepines such as alprazolam and diazepam
   Drugs for insomnia such as as Lunesta, Rozerem, zaleplon, and zolpidem
   Tricyclic antidepressants such as amitriptyline, amoxapine, doxepin and nortriptyline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.