Maartse vliegen

Bibio marci - Maartse vlieg

Nu ik de afgelopen jaren steeds vaker bloemen fotografeer, valt het mij op dat als er een plantje is dat bijna onmogelijk te fotograferen is zonder dat er ergens één of ander insect over kruipt, dat het dan wel look-zonder-look is.
Op deze foto is het een maartse vlieg (Bibio marci of Bibio hortulanus – die lijken zo griezelig veel op elkaar dat je ze nauwelijks kan onderscheiden). Deze maartse vliegen of rouwvliegen zal je de komende dagen en weken steeds meer zien rondvliegen, onder andere in de buurt van meidoornhagen.

Rouwvliegen zijn pikzwarte muggen (!) die in de tweede helft van april plots massaal rondvliegen, om enkele weken later weer helemaal te verdwijnen.

parende Bibio marci (?)De kleine, mannelijke exemplaren worden vaak iets eerder gespot dan de vrouwtjes, maar hier in de tuin zijn ze intussen al duidelijk aan het rampetampen.

De heren en dames Maartse Vlieg zijn uiterlijk goed van elkaar te onderscheiden: De vrouwtjes zijn duidelijk groter, en hebben (op deze foto niet te zien) iets donkerder vleugels. De mannetjes hebben hele grote ogen, zoals ook vliegen die hebben, terwijl de ogen (en daardoor ook de kop) van het vrouwtje veel en veel kleiner zijn. Kijk op de blog van Bart maar even voor een prachtfoto van een mannelijk exemplaar.

In Engeland worden de beestjes Hawthorn fly genoemd, omdat je ze in de buurt van meidoornhagen (die in deze periode stilaan in bloei komen) vaak in grote getale aantreft, of vaker nog St. Marc’s fly, omdat ze rond de feestdag van de Heilige Marcus (vandaag, 25 april) rondvliegen.

En daarmee is ook meteen duidelijk dat ‘Maartse vlieg’ een foutieve vertaling is van Bibio Marci, dat dus de Bibio van Sint Marcus, en niet de Bibio van maart betekent.

Als de populatie maartse vliegen erg groot wordt, zou ze aan grasvelden schade kunnen toebrengen. Maar de larven voeden zich eigenlijk vooral met dode plantenresten (het zijn compostvormers), al zouden ze zich bij gebrek daaraan ook te goed gaan doen aan levende plantendelen, en dan aan de wortelhals van grassen gaan knagen waardoor het gras afsterft.
Ik zie de diertjes hier elk jaar bij tientallen, neen bij honderden rondvliegen, maar van aantasting van het ‘gazon’ heb ik nog nooit wat gemerkt. Ik denk dat ik er rustig van kan uitgaan dat de rouwvliegen hier meer dan voldoende dood materiaal te eten vinden, zodat ze zich niet aan mijn grassprietjes moeten wagen.

Ik stoor me dus niet aan die massaal rondzwevende maartse vliegen… maar zie het als een teken dat de lente nu toch echt wel goed onderweg is!

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

2 thoughts on “Maartse vliegen

  1. Hoi! Ik ontdekte vandaag maartse vliegen in mijn kamer/huis. Ze zitten vooral bij de ramen, in redelijk grote getale. Ik vind ze niet extreem storend, maar vind het wel vervelend als ze zich zouden voortplanten en ik er nog meer in mijn kamer krijg, of als ze mijn planten opeten (ik heb twee potplanten binnen staan, een kumquat en een aardbei). Wat moet ik doen om ze te verhelpen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.