Welk hyacintje?

HyacinthoidesNee, ik ben niet meer terug in het Hallerbos geraakt, want toen manlief daar zondag een tocht moest begeleiden, had ik andere verplichtingen zoals dat heet (toezicht houden over elf-jarigen en zo…). Ik heb me dus wel vergaapt aan de foto’s van Sam Mannaerts en van Houbi.
Sam toont ook een foto van een witte hyacint, en dat verbaasde me, ik dacht dat er van de Hyacinthoides non-scripta alleen blauwe exemplaren bestonden.

Maar toen ik een paar dagen geleden door de tuin struinde, en op plekjes terecht kwam waar ik gewoonlijk niet kom, zag ik plots dit bloempje staan… Hoe het daar terecht gekomen is? Dat zal wel een raadsel blijven.

Welke wilde hyacint?

Normaal zou ik het plantje omwille van de kleur alleen al gecatalogeerd hebben als een Spaanse hyacint (Hyacinthoides hispanica), maar ten eerste was het blad daarvoor eigenlijk te smal, en bovendien had ik toen net die foto van Sam gezien.

In de flora van Heymans, Heinsius en Thysse las ik dan, dat er – zij het zeldzaam – ook wel eens exemplaren van de wilde hyacint worden die wit of roze zijn. Bovendien zouden, volgens diezelfde flora, de helmknoppen van de wilde hyacint/Hyacinthoides non-scripta roomwit zijn (zoals bij mijn exemplaar), terwijl die bij de Spaanse hyacint/Hyacinthoides hispanica blauwachtig van kleur zijn.
Maar toch was ik niet overtuigd: hoe zou er nu in hemelsnaam een wilde hyacint in een Kempische tuin terecht kunnen komen, terwijl er ver in de omtrek geen andere exemplaren aanwezig zijn.

Gelukkig bracht een pagina van de site van het Natural History Museum uitkomst: ‘Identifying your bluebells‘:
1a. Smalle bladeren, gewoonlijk minder dan 15 mm breed. (OK)
Gewoonlijk smalle, rechtzijdige klokjes, sterk geurend bij warm weer (de klokjes zijn breed, en ik wordt niet onmiddelijk een geur gewaar, maar het is dan wel avond).
Kroonblaadjes sterk teruggerold. (Mja… teruggerold, maar niet echt sterk. Minder dan op de foto bij de ‘native bluebell’.
Helmknoppen creme-wit (OK)
Als de bloem voldoet aan deze kenmerken: H. non-scripta of Wilde hyacint.

HyacinthoidesOF:
1b. Bladeren gewoonlijk breed, meestal meer dan 15mm. (neen dus)
De bloemen zijn breder uitstaande klokjes die niet geuren. (ja, ze staan wat breder uit)
De kelkbladeren niet teruggerold, of hoogstens een beetje. (hier dus een beetje)
Helmknoppen bleek- tot donkerblauw (absoluut niet)
Indien voldaan wordt aan deze kenmerken, ga naar vraag 2.
(Tja, helemaal voldoet de bloem er niet aan, maar ik lees verder…)

2a. De bloemstengel helt lichtjes naar één kant. De bloemen zijn spreidend, 10-20 mm diameter. De kroonblaadjes lichtjes teruggeslagen. Helmknoppen romig-blauw (uitzonderlijk room-wit).
Ja, dit lijkt wel te kloppen, geen blauwige, maar duidelijk de ‘uitzonderlijke’ room-witte helmknoppen.

2b. Bloemstengel stijf rechtop. Bloemen breed uitgespreid, 15-25 mm diameter. Kroonblaadjes gewoonlijk niet teruggerold. Helmknoppen helderblauw.
Neen, hier klopt dus duidelijk niks van!

En het verlossende antwoord? 2b is de Spaanse Hyacint, de Hyacinthoides hispanica, en dat is het dus duidelijk niet. Mijn exemplaar is één of andere Hyacinthoides x massartiana, ook wel kruishyacint genoemd. Het is dus een bastaard tussen de H. non-scripta en de H. hispanica. Deze kruising is uiterst variabel, en de meeste van deze hybriden zijn volkomen vruchtbaar.
Maar omdat mijn exemplaar nog wel voldoet aan een aantal kenmerken van vraag 1a, troost ik mezelf dat het wellicht toch iets dichter bij de H. non-scripta, dan bij de H. hispanica staat ;-).

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

7 thoughts on “Welk hyacintje?

  1. You do find pink and white variants in quite a few blue flowered plants. I would not be surprised if it wasn’t actually a hybrid, but something like an albino form.
    I have found white and pink chicory ( cichorei?) and of course forget-me-nots, and many times white and pink bluebells in the middle of a field of blue ones.

    About the native versus Spanish bluebells: Quite a worry to see the native ones overrun.

    In a survey of almost 5000 areas of UK woodland, one in six areas showed evidence of interbreeding. This indicates that it will be a matter of time before the native ones are wiped out.

    It didn’t help that one local council planted thousands of Spanish ones in their local wood, thinking they were the native bluebells. How daft can they get?

    What with grey squirrels wiping out the red ones, and now the Asian Harlequin ladybird (lieveheersbeestje ?) demolishing the 25 native European species, we are seeing quite a few changes. Sad in a way. It seems to be a lack of preditors present in their original territory, that makes the incomers survive so strongly and then take over.

  2. Ik denk dat hier in België de rosse eekhoorntjes nog in de meerderheid zijn. In feite heb ik hier in de buurt nog nooit een grijs gezien.
    Maar het is een feit dat niet alleen de flora, maar ook de fauna steeds meer beïnvloed wordt door al dan niet bewust ingevoerde exoten.

  3. Die boshyacintjes zijn één van mijn favoriete lentebloeiers. Ik heb ze in het paars (blauwachtig) en in het wit. Ze geuren heerlijk als je er voorbij komt.
    Jammer dat je bij wordpress geen foto’s kan plaatsen in de reakties.

  4. Ik denk dat het lukte omdat het een foto is die al online staat op vb. Flickr.
    Ik wou net eentje posten van blauwe boshyacintjes, maar hij staat niet online, dus het lukt me niet.

  5. Nu post jij een foto in de reacties van je eigen blog. Maar kunnen wij dat ook op jouw blog? Via Flickr. krijg ik ze online maar hoe ga je daarna te werk?

    Duizendblad zit trouwens met dezelfde vraag over een overgewaaid hyacintje. Interessant.

  6. Pingback: Late boshyacintjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.