De datum en de tijd

Dit stukje is een reactie op een uitdaging in een blogberichtje van Els van den Eeckhaut (sorry voor de schrijffout Els).  Als ‘internetamateur’ roept zij andere bloggers op om een technisch aspectje van het bloggen, of een computertruc in eenvoudige woorden uit te leggen.

En nu kreeg ik, gerenommeerd avondmens, recent de vraag hoe ik er toch in slaag om elke weekdag tussen half zeven en acht uur een blogbericht te produceren, terwijl ik altijd klaag dat vroeg opstaan niks voor mij is…
Eigenlijk is dat heel simpel: de meeste blog-programma’s bieden de mogelijkheid om te ‘smokkelen’ met de ‘time-stamp’, het tijdstip als het ware waarop je bericht als ‘gepubliceerd’ wordt afgestempeld en voor bezoekers zichtbaar wordt.

En wat doet ondergetekende dus? Tegen het eind van de week en in het weekend zorg ik voor voldoende publicatie-materiaal voor de komende week, en ik zet op elk een datum-stempel in de toekomst. Vervolgens kan ik de hele week zo lang uitslapen als wekker en werk het toelaten, terwijl er netjes elke ochtend een berichtje verschijnt.

Dit is natuurlijk vooral een handigheidje als je blog niet actualiteits-afhankelijk is.  Een politieke blog, een nieuwsblog, die wil natuurlijk zijn artikelen zo snel mogelijk gepubliceerd zien.
Voor mijn eigen blog lijkt het me dan weer interessanter om een constante stroom van minimaal één artikel per werkdag te voorzien, zonder dat ik daarvoor dagelijks moet zitten schrijven – en dan komt die ‘datumstempel’ heel goed van pas.

(Gebruikers van WordPress 2.5: Rechts van het invoerveld voor de tekst van je bericht staan de knoppen ‘Save’ en ‘Publish’.  Daarboven staat: ‘Publish immediately – Edit’.  Als je op ‘edit’ klikt, kan je vervolgens je bericht laten publiceren op elk mogelijk moment in het verleden of toekomst. )

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):
sig

9 thoughts on “De datum en de tijd

 1. @ Els: mijn middagpauze is bijna om, dus hier geen omstandige uitleg. Maar ik ben me al aan het afvragen of ik niet af en toe inderdaad zo’n ‘technisch dingetje’ zou kunnen bespreken. Wordt vervolgd dus…

 2. Hiya AT,

  Do you prefer .png to .jpg or .gif for the signature?
  I know to stay away from .bmp, but for the rest they all seem the same for small images that don’t require many colours.

 3. @joco: I have used a .png for my signature, as it can have (as .gif does) transparency. For that reason I would never use .jpg for my signature, as it would have a solid background, that has to be altered every time you would like to change your theme….
  But a .gif would have been as good I suppose…

 4. Jouw blog is hier in het noordelijk deel van Nederland goed te zien en te lezen. Geen enkel probleem. ‘k Heb intussen jouw ‘blogpraat’ ook even gelezen. Ik (als echte digibeet) ga proberen zo’n signature te maken. Wish me luck! 😉

 5. Mijn methode lijkt wel wat sneller. (2 minutes to be precise)
  See what you think.
  Only needs very basic PSP skills, and can be used for any transparency project.

  Wat is een digibeet? Mijn woordeboek doet overtijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.