Een fout in mijn leerboek!

Primula veris - gulden sleutelbloemVorige week kwam zoonlief glunderend thuis van: ‘Mama, er stonden twee fouten in ons W.O.-boek… En ik heb ze ontdekt!”
Waarop hij in zijn boekentas dook en het gewraakte boek tevoorschijn haalde.

Bij het thema ‘Mensen, dieren en planten’ was er een bladzijde over planten die gebruikt worden omwille van hun geneeskrachtige werking. En daar stond: ‘Eucalyptus wordt gebruikt voor longproblemen’, met daarnaast een foto van… sleutelbloemen.
Een volgend tekstje vertelde dat gewone huislook werd toegepast bij kleine brandwonden, en zoonlief vond het niet kloppen dat daar een foto van spinnenwebhuislook bijstond, in plaats van de gewone soort.
(Juf zou aan die sleutelbloemen even getwijfeld hebben, maar in de handleiding voor leerkrachten de bevestiging hebben gevonden.)

Hij is vervolgens met zijn fototoestelletje de tuin ingelopen om foto’s te maken van sleutelbloemen en van ‘gewoon’ huislook. De foto bij dit stukje is dit keer dus niet van mijn hand, maar de auteursrechten berusten geheel en al bij zoonlief – zelf is hij niet helemaal tevreden over de compositie: ‘dat sprietje krokusblad, dat is verkeerd…’

Overigens, zoals ik een jaar geleden schreef in een berichtje over de Gulden sleutelbloem, wordt die plant in de moderne fytotherapie inderdaad ook gebruikt voor longproblemen, zoals bronchitis en allerlei vormen van hoest!

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

10 thoughts on “Een fout in mijn leerboek!

  1. Toch een heel behoorlijke foto, die sleutelbloemen leveren doorgaans nogal makkelijk een fletse warrige foto op. Dat is hier helemaal het geval niet vind ik.
    Maar zoonlief heeft wel gelijk wat het blaadje betreft. Het feit dat hij ‘de fout’ onmiddellijk ziet is echter een goed teken, volgende keer gewoon blaadjes wegtuinieren en de foto is ok (allez hop, ge moest al weg zijn!).

  2. Over die zoon van jou zullen we nog wel horen zeker? Ik vraag me af wat hij later wil studeren.
    Mijn dochterlief heeft niet eens gemerkt dat de laurier gesnoeid is.

  3. @Chelone: Wat ie worden wil? Sinds hij kan praten is het standaard-antwoord: ‘Boer’
    Er zijn af en toe andere ideeën opgedoken, zoals astronaut, astronoom… maar boer blijft toch een constante 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.