Mijn bloemenweitje

Gisteren had ik het met een collega over het werk in een tuin. Hij had een tuin van 400 m2, en de ervaring dat het werk daarin nooit ophoudt. Mijn tuin is 4000 m2, althans het deel dat al min of meer vorm heeft gekregen….
Tja, en als je dan een bijna full-time baan hebt, en je nog tijd wil overhouden voor andere hobby’s, dan mag je niet uitgaan van het ideaalbeeld van een keurig gemanicuurde tuin, met een biljartlakengroen gazonnetje en borders zonder één ‘on’kruidje (los nog van het feit dat zo’n tuin gewoon niet bij mij past….)
We hebben dan ook een tuin die weliswaar behoorlijk wat werk vraagt, maar in verhouding tot zijn oppervlakte toch eerder weinig arbeidsintensief is. Maar wat belangrijker is: onze tuin lééft, en we proberen hem als een levend wezen te benaderen, de natuur in de tuin te begeleiden, maar niet te dwingen….

Onze voortuin is zo’n 300 m2, en heeft een gekke driehoeksvorm met een punt (een topje van een paar meter breed eigenlijk) aan de straatzijde. Toen we het huis kochten stond er in de voortuin ongeveer niets, het was een koeienweide, die verder doorliep naast en achter het huis. Nu wordt de voortuin aan alle kanten omringd door een geschoren haag, deels haagbeuk, deels meidoorn. In de buurt van het huis een paar borders, die door een groepje struiken worden afgescheiden van de rest van de voortuin, een bloemenweitje.
Die bloemenweide is letterlijk ontstaan uit de oorspronkelijke weide, we hebben de bodem niet eerst bewerkt, gefreesd, afgeplagd… daarvoor ontbrak ons immers in die eerste jaren van verbouwingen de tijd. In de loop van de tijd hebben we er flink wat botanische bolgewassen geplant, en er zaad uitgestrooid van wat voor wilde planten we ook maar voorhanden hadden…. En intussen begint de gulden sleutelbloem duidelijk ingeburgerd te raken. De oorspronkelijke gasten, paardenbloem, ridderzuring en kruipende boterbloem lijken wat in aantal terug te lopen, en gisteren ontdekte ik op een molshoop iets wat verdacht veel lijkt op een zaailing van de ene beemdooievaarsbek die er tot nu toe stond.
De kievitsbloemen beginnen nu ook te bloeien, en lijken iets overvloediger dan vorige jaren. Distels zijn door niet meer dan twee keer per jaar maaien helemaal verdwenen, en alleen hier en daar staat nog een sporadische brandnetel.
Ook duizendblad lijkt wat terug te lopen, maar de grassen lijken meer divers dan vorige jaren.
We maaien de weide een keer in juni, en nog een keer in september oktober. Hoewel we op zandgrond wonen zijn voorlopig echt twee maaibeurten nodig: naast ons huis staat een grote zomereik, waarschijnlijk minimaal zo’n 200 j oud, en die laat dus flink wat blad vallen in de weide, en doordat het inderdaad een weide, en geen glad gazonnetje is, zelfs niet na een maaibeurt, lukt het eigenlijk nauwelijks om het blad echt weg te harken. Dat verteert dus ter plekke, en verrijkt de bodem, met daardoor veel kansen voor snelgroeiende grassen. We merken dan ook dat de bloemenweide in de voortuin veel trager verschraalt dan die in de achtertuin, die minder blad vangt…
En voor een rijke flora heb je een arme bodem nodig: Als je een rijke bodem hebt, nemen de sterke groeiers (brandnetel, kleefkruid…) hun kansen heel snel te baat om de andere planten uit het licht te zetten, en je krijgt al snel een vrij eenzijdige begroeiing. Maar op een arme bodem vinden die sterke groeiers niet genoeg voedsel om uit te groeien, en krijgen daardoor ook de meer bescheiden planten de kans…
Ik geniet van mijn tuin… ik vind het heerlijk om er in rond te snuffelen, en telkens weer voor verrassingen te staan: een plantje dat – waar vandaan? – in onze tuin een heenkomen heeft gezocht, een plantje dat ik op één plek gekoesterd heb, en nu plots ook elders opduikt, de vogels, vlinders, hommels en bijen die altijd voor beweging zorgen, padden en kikkers die we plots ontmoeten…
Ik kan na een zware dag op mijn werk soms gewoon de tuin in lopen en even rondneuzen tussen al die plantjes en groeisels… en de stress trekt al snel weer uit mijn lijf…

Nee, ik heb geen ‘mooie’ tuin, maar ik houd van mijn tuin, en voor mij heeft mijn tuin een onvergelijkbare sfeer…

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

3 thoughts on “Mijn bloemenweitje

  1. Mijn tuintje is maar een 8 tal meter breed, en ik denk een 40 meter lang.
    Ik hoop dat mijn gras snel mos wordt, want ik kant is sterk schaduwachtig. In mijn tuin staan echter wel een paar grote bomen, die echt schitterend zijn, en aan weerskanten, heb ik af en toe een mooie struik geplant die het ook goed doet, maar hoe graag zie ik mijn onfatsoenlijk gras, her en der bezaaid met paardebloemen, en perzikkruid waar mijn vogel zo gek op is, de stinkend gouwe laat zich ook geen weg voorspellen, en steekt gewenst en ongewenst zijn kop op. Ik hou van mijn niet mooie maar oh zo gezellige mooie beschutte tuin, een muur zit vol met passieflora met al wel 100 knoppen, tussendoor zie ik dat druif zijn best doet te overwinnen, en wonder boven wonder dit jaar zie ik ook de kamperfoelie beginnen hangen over de passieflora heen, ja ik heb mijn tuin lief, en dan mijn rozemarijn, lekkr verwilderd uitgroeiend en een steeds grotere plek op eisend naar het midden van mijn dode gras.
    Ik snap je gevoel Anne! En toch tracht ik af en toe eens wat fatsoen te scheppen, en ik vind dat het lukt, maar zo’n nette deftige tuin zal ik nooit apprecieren. Bij mijn moeder hebben we wel 8000 m² gelukkig is de helft bos, met mooie bomen, en veel gewassen, en struiken, totaal verwilderd, een heel ander beeld als het voorstuk dat echt mooi oogt keurig gras gesneden, en bloemperkjes, en kleine tuinornamentjes. Ook dat heeft daar zijn charme.
    Groetjes, Janine

  2. [URL=http://home-and-garden.webshots.com/album/559157040KwtEfo][IMG]http://thumb8.webshots.net/t/53/753/8/92/76/2364892760059502768Jhklbj_th.jpg[/IMG][/URL]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.