Tuinieren buiten het boekje

Na ruim een week met griep te hebben thuisgezeten, ging ik afgelopen dinsdag weer werken… Om woensdag opnieuw met flinke koorts in mijn bed te zitten.
Intussen is het terug weekend, en nu ik me nog te slap voel om – ondanks het zonnige weer – de tuin in te gaan, probeer ik toch minstens even een blogje te plegen.

Elke maand een tuinboek, beloofde ik vorige maand, en vermits belofte schuld maakt…

Tuinieren buiten het boekje

Tuinieren buiten het boekje - Henk van Halmauteur: Henk van Halm
Uitgeverij: L.J. Veen/Zomer & Keuning
ISBN: 90 210 0287 6
Vrij vlot tweedehands verkrijgbaar, prijzen tussen 3 en 8 Euro.

‘De tuin als leefruimte voor planten, dieren en mensen’, zo luidt de ondertitel van dit oude boekje.
Het is uitgegeven in 1976, en gaat dus het standaardwerk ‘De ecologische Siertuin’ (John Rigaux – Rosette van Cauteren, uitg. VELT) met ruim 16 jaar vooraf.
Als tiener ontdekte ik het boekje in de boekenkast van mijn vader, en ik heb het verslonden… Het was ook de aanzet tot mijn eerste ‘wildeplanten-tuin’ op een braakliggend stukje land naast ons huis.
En het was met dit boekje in mijn achterhoofd dat ik destijds begon te tuinieren, en bij uitbreiding kan je zeggen dat zonder dit boekje dit blog er wellicht ook heel anders had uitgezien.

In een boekje van minder dan 150 bladzijden, en nauwelijks groter dan pocket-formaat, geeft de auteur een mooie inleiding in wat ecologisch tuinieren eigenlijk inhoudt. Of zoals de tekst op de achterflap zegt:

Henk van Halm laat zien dat er veel in de tuin te beleven valt, als je het principe ‘leven en laten leven’ toepast. Als je de dynamiek van de natuur niet meer aan banden legt dan nodig is, planten niet beschouwt als decoratieve elementen, maar als levende wezens die hun eigen plaats moeten kunnen kiezen als ze dat willen.

Hier en daar is het boekje heel erg jaren ’70, en er is dan ook één paragraafje dat bij een eventuele heruitgaven van dit boekje met zekerheid zou weggelaten, of alvast zeer grondig herschreven zou worden. Op pagina 66 vind je onder de titel ‘Plant met veel voor en tegen’ een behoorlijke lofzang op de Reuzenberenklauw (Heracleum mantegazzianum). Weliswaar vermeldt de auteur dat de plant wel behoorlijk kan gaan woekeren, en natuurlijk heeft hij het over de foto-toxiciteit van de plant, maar zijn algemene conclusie is wel, dat deze monumentale plant meer dan zijn plekje verdient in een wildeplantentuin. Intussen is de invasiviteit van de reuzenberenklauw wel zo duidelijk geworden, dat dit hoofdstukje nu allicht zou besluiten met een waarschuwing om deze plant bij voorkeur uit je tuin te weren.

Heb je recent ook geblogd over een tuinboek dat deze maand op je salontafel, je nachtkastje of in je tuinschuurtje ligt? Vul dan hieronder je naam en de URL van het blogbericht in kwestie in…

Let op: Wanneer je een no-script plugin in je browser hebt aanstaan of wanneer je dit bericht leest via RSS-feed of mail, zie je hier geen venstertje waar je je naam en de URL van je blogpost kan invoeren.
De mail- en feedlezers zullen daarvoor een bezoekje moeten brengen aan deze blogpost, en de no-scripters moeten ofwel in hun plugin een uitzondering configureren, ofwel kunnen ze gewoon in de reacties verwijzen naar hun blogbericht. Ik voer zelf dan de links wel in de widget in. (Voordeel van een linkje in de widget is, is dat het ‘do-follow’ is, ipv de no-followlinks uit de commentaren: Een link via de widget levert je ‘extra punten’ in zoekmachines op, een link in de commentaren niet…)
Natuurlijk apprecieer ik het erg, wanneer je in je eigen postje ook weer naar hier terug verwijst!

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

3 thoughts on “Tuinieren buiten het boekje

  1. Wat leuk, ik heb dit boekje ook.
    Destijds schreef Henk van Halm een natuurrubriek in het dagblad Trouw, waar we toen op geabonneerd waren. Wat hij schreef, sprak me erg aan, vandaar dat ik zijn boek wilde hebben.
    Hij was echt een voorloper van de wildere tuinen beweging.
    Een spoedig volledig herstel gewenst van je hardnekkige griep.
    Hartelijke groet, Zem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.