Reclaim the Seeds – de oogst, en mijn restanten (aanbod dus)…

Het was gisteren een leuke middag op de zadenbeurs in Lier.
Iets minder gelegenheid tot ruilen dan ik gehoopt had, maar voor mensen die zelf nog geen (te) grote zadenvoorraad hadden een waar Walhalla!
Het was plezant om een aantal vrienden weer terug te zien, maar de mensen die een paar dagen geleden lieten weten dat ze er ook zouden zijn, heb ik jammer genoeg niet ontmoet – we hebben waarschijnlijk het verkeerde tijdstip gekozen. (Toch heb ik via een omweg toch wat tomatenzaden van Eddy Ceyssens gekregen!)
Wat we zeker wilden meebrengen, was een paar aparte aardappelrassen, en ik kan het nooit laten om wat onbekende boontjes of tomaten mee te brengen. Ik hoopte ook op wat aanbod van bijzondere pompoenen, maar het lijkt dat hier in Vlaanderen de meeste mensen toch nog denken dat alleen Hokkaido en Butternut echt lekker zijn. (Ik geef toe dat dat hele smakelijke pompoenen zijn, maar sinds ik ‘Candystick Dessert Delicata’ geproefd heb, ben ik ervan overtuigd dat er nog meer lekkere rassen te vinden zijn.)

Ik ging naar Lier en ik bracht mee…

Een overzichtje van mijn ‘oogst’

  • Bonen
    • Moeras-koningin (Moores Königin) – een historisch ras van staaksperzieboontjes, een ‘landras’ uit Duitsland
    • Monastic Coco – een droogboontje dat lijkt op YinYangboontjes, maar met een paarsrode vlek. Volgens Bram Cools van Hortus Brambonii (en het internet bevestigt dat) werden de boontjes oorspronkelijk vooral gekweekt in een aantal (Zuid)-Engelse abdijtuinen. Ik vind vermeldingen terug van het Benedictijner nonnenklooster in West-Malling, Kent, en van St-Cecilias Abbey, ook een Benediktijnerklooster, op het Isle of Wight. Het is een staak-droogboontje waarvan de peulen ook vers kunnen gegeten worden
    • Getailleerde hardschil – een Nederlands landras. Een struik-droogboontje waarvan de zaden erg lijken op de van Monastic Coco, al zijn ze wellicht een tikkeltje groter.
    • Flageolet Vert à Rames. De zadenlijst van de Oerakker vermeldt deze soort als ‘à Raries’, maar ik vermoed dat dat te wijten is aan een verkeerd overschrijven van een handgeschreven kaartje… Ik hou het bij ‘à Rames’.
    • Limburgse Vit (‘Limburgse Witte’) – Ook een Nederlands landras. Ze worden beschreven als fijne klimsperzieboontjes met zachtgele bloemen (de reden dat ik ze kocht!) en gele peulen.
  • Aardappelen
    • Cornes de Gattes
    • Harlequin: Een Britse kruising tussen Charlotte en Cornes de Gattes – geel en heel vastkokend
    • All Blue
    • Shaggit Valley Gold, een kruising van een Solanum tuberosum Phureja group met de gewone Solanum tuberosum. De Phureja group zijn aardappels die eigenlijk enkel geteeld kunnen worden in een klimaat zonder echte winter, maar door terugkruising met Solanum tuberosum zijn knollen ontstaan die hier wel geteeld kunnen worden. De ‘aardappels’ zijn klein van formaat, maar – zoals de naam van de cultivar verraadt – goudgeel vanbinnen.
    • En één knolletje Vitelotte Noir, de truffelaardappel
  • Tomaten
    • ‘Girl Girl’s Weird Thing’ – Een gestreepte vleestomaat, zou een mutant zijn van Green Zebra. Is genoemd naar de hond ‘Girl Girl’ van de eerste kweekster
    • Cherokee Chocolat – nog donkerder dan de Cherokee Purple, die ik ken als een erg lekkere tomaat
  • Overige
    • Sla: ‘Donkergroene Oststeirische’ – Een donkergroene slasoort die bij vroeg zaaien (eind maart) kleine kroppen vormt en bij latere zaai een pluksla is. Een landras uit – natuurlijk – het oosten van Stiermarken in Oostenrijk.
    • Quinoa

En laat ik tenslotte niet vergeten, een mooie oogstkist (met een kleiner inzetkistje – niet op de foto wegens al in gebruik genomen), gemaakt door vzw Plukrijp.

Oogstkist van vzw Plukrijp

Ik ging naar Lier en ik bracht mee terug…

Ik nam een klein deel van mijn tomatenzaden mee, maar behalve wat zakjes Wild Thyme (een bijzonder lekkere groen-rijpe vleestomaat) ben ik er nauwelijks kwijtgeraakt.
Ben je geïnteresseerd, laat het dan even weten in de commentaren. Ik laat je dan per mail mijn adres weten. Als je dan een aan jezelf geadresseerde en gefrankeerde envelop opstuurt, krijg je de zaden retour. (Ook Nederlanders kunnen een gefrankeerde envelop opsturen: ik werk in NL, en kan de brieven daar ook posten.)
Van sommige rassen is mijn aanbod heel beperkt, dus ik kan niet garanderen dat iedereen krijgt wat hij/zij vraagt.

  • Groot formaat
    • Wild Thyme – bij rijpheid oranje met geel aan de buitenzijde, binnenin felgroen
    • Cœur de bœuf
    • Brandywine – grote, frambooskleurige vleestomaat
  • Medium
    • Nyagous – Ook een favoriet hier: de kleur wordt vaak ‘zwart’ of ‘mahony’ genoemd, en deze tomaat heeft inderdaad ook de rijke smaak die zo typisch is voor ‘zwarte’ tomaten.
  • Klein formaat (denk ‘pruim’)
    • Clint Eastwood’s Rowdy Red: rood, goed resistent, goede smaak
    • Red Furry Boar: rood, met een mat, fluwelig velletje
    • Dragon’s Eye: rozerood met geel gestreept, zoet van smaak
  • Struiktomaat
    • Efemer: vroege kleine, rode tomaat

Ik heb nog een grote voorraad (andere) tomatenrassen, dus laat ook weten of ik niet-meer-beschikbare rassen eventueel mag vervangen door iets anders…

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

9 thoughts on “Reclaim the Seeds – de oogst, en mijn restanten (aanbod dus)…

    1. Ik had gehoopt meer te kunnen ruilen, dus meer van mijn eigen zaden kwijt te raken.
      Eén tomaatje is gekregen, het andere geruild, en ook een boontje is geruild. De rest zijn gekocht of ‘in ruil voor donatie’… Er waren dus behoorlijk wat commerciële standen, met weliswaar een uitermate interessant aanbod, bv wat aardappelrassen betrof, en ook de oertuin had een heel mooi assortiment van vooral bonen (zij vroegen een geldelijke donatie). Maar ik had gehoopt heel veel amateurs te ontmoeten die hun eigen bijzondere zaden te ruil aanboden.

  1. Goedemorgen,

    Ik ben wel geïnteresseerd. Ik woon in Frankrijk, maar ik heb gewoon Nederlandse Europa postzegels, dus die kan ik je opsturen. 🙂

    Ik heb van jouw lijstje alleen de Wild Thyme en de CdB al wel. Ben benieuwd!

    Marta

  2. Dag Ann, we hebben mekaar inderdaad spijtig genoeg gemist. Ben nochtans daar geweest van half 10 ’s morgens tot ongeveer 15 uur denk ik. Ik vond het ook jammer dat het ruilen voor liefhebbers een beetje moeilijk was (het was beter als daar ook een lokaaltje voor voorzien was lijkt me). Ik heb maar wat van mijn tomatenzaadjes achtergelaten bij Plukrijp dan (en daar heb je mijn zakje waarschijnlijk gevonden 🙂 ). Maar voor een eerste keer vond ik het toch een heel mooi initiatief en zeker voor herhaling vatbaar.

  3. Dag Anne,

    Wat een leuk bericht heb je geschreven. Ik krijg weer helemaal zin in het komende tuinseizoen!
    Ik ben op zoek geweest naar de Candystick pompoenzaden, maar ik heb ze nog niet gevonden.
    Misschien op de Groenmoesmarkt eind maart in Oirschot.
    Waar heb jij ze vandaan?

    Ik wil wel tomatenzaadjes, struiktomaat Efemer en Wild Thyme, die zijn nieuw voor me.
    Als je wilt heb ik nog zaden van vleestomaat ‘voyage’, die geeft aan elkaar groeiende vruchten.

    Groet van Annemarie.

  4. Beste mevrouw,

    Ik had graag de midden tomaat de zwarte. De nyagous tomaat. Mocht deze er niet meer zijn mogen het ook andere zijn.

    Graag hoor ik van u,

    Albert Lemmens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.