Ook voor wie geen kolen blieft

In het eerste jaar van onze moestuin deden de kolen het formidabel.
Omdat het moestuintje toen speciaal voor zoonlief was aangelegd, moesten zijn lievelingsgroenten natuurlijk een plekje krijgen, en dat betekende dat er broccoli en spruitjes moesten groeien. En groeien deden ze.

BladkooltaartMaar in de jaren daarna ging het snel bergaf met de kolen, vooral omdat de koolwitjes (en hun kroost) zich en masse te goed kwamen doen aan het malse kolenlover.
Dat pakten we daarom dit jaar anders aan: een afgedankt muskietennet werd omgetoverd tot een kolentent, en van de weeromstuit beloonden de kolen ons weer met een voorspoedige groei.
Afgelopen week stond er dan ook voor het eerst weer kool op het menu.

Bladkolen zijn ’ten onzent’ niet zo bekend, behalve als winterse boerenkool/krulkool en als groenbemester, maar ik vind het ook een heel fijne groente voor de zomermoestuin. Het jonge blad van bladkooltjes is lekker in wokschotels en in hartige taarten, en mist de zwavelachtig zware koolsmaak van sluitkolen en spruitjes. Het is dus echt een kool voor wie kool eigenlijk niet zo lekker vind.

Van verschillende bladkolen (palmkool, een roodnervige boerenkool en een naamloos ras) oogste ik in totaal een 12-tal bladeren, en het eindresultaat was deze hartige taart:

print recipe

Taart van bladkool
Ingrediënten
 • 10-12 bladeren bladkool, in smalle reepjes
 • 1 ui, in ringen
 • snuifje zout
 • versgemalen zwarte peper
 • een flinke handvol gemengde verse kruiden (peterselie, tijm, kervel, bieslook…)
 • 2 hardgekookte eieren, geprakt
 • 2 losgeklopte eieren
 • een kop volle yoghurt
 • 100 gr meel
 • 1/2 tl bakpoeder
 • 2 el olijfolie
Bereiding
Verhit wat olie in een stoofpan en fruit daarin de ui en de bladkool gedurende ongeveer 10 minuten onder af en toe roeren. Breng op smaak met zout en peper.Voeg de geprakte eieren en de verse kruiden aan het koolmengsel toe.vermeng de yoghurt en de losgeklopte eieren, en voeg de rest van de olijfolie toe. Voeg er het meel en het bakpoeder aan toe, en wat zout. Klop tot een soepel beslag.Giet de helft van het beslag in een ingevette taartvorm. Doe daar het koolmengsel bovenop, en bedek het met de rest van het beslag.Bak gedurende 45 min in een op 180° voorverwarmde oven.Laat gedurende een kwartiertje afkoelen en serveer met frisse salade.
Details

Voorbereidingstijd: Baktijd: Totaal:

Hoewel… eerlijk gezegd is het bovenstaande het recept zoals ik het eigenlijk bedoelde…
Ik kwam echter te laat tot de ontdekking dat ik geen uien meer had. Daarom heb ik in de originele bereiding de ui vervangen door de bovenste helften van een paar bloeistengels van prei. (De onderste helft heeft vaak een erg hard ‘vel’, maar de bovenste helft is gewoonlijk perfect bruikbaar.)

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

One thought on “Ook voor wie geen kolen blieft

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.