Een Boer met Paarse Tenen

Een vraag voor vandaag…

Eén van de leden van onze plaatselijke letskring lijkt – na mijn berichtjes over mijn (teveel aan plantjes van) 35 tomatenrassen, 8 verschillende pompoenen en 4 courgetten-variëteiten – een beeld van mij te hebben als van iemand die alles over de meest wonderlijke groenten weet.

En nu vind ik het inderdaad heel boeiend om allerhande gekke groenten te kweken, maar mijn kennis blijft tot op heden erg beperkt.

Vandaag kreeg ik dus het volgende mailtje in mijn mailbox:
“In mijn jeugd heb ik bij mij mijn grootvader boerenteen gegeten.
Het leek op een grote tuinboon. Ik meen paarsachtig van kleur en had een zoete smaak. Ik kreeg het als snoepje.
Weet jij of dat nog ergens te verkrijgen is? Om zelf te telen of bij voorkeur gewoon te kopen / eventueel te letsen?”

En nu ken ik inderdaad boerentenen… Dat zijn die reuzegrote pronkbonen die mijn schoonmoeder zo graag in de soep doet!
Maar paars?
Later kreeg ik de aanvulling: ‘die van mijn grootvader witte bonen hadden, maar een paarse schelp. Die lagen in Sint-Niklaas gewoon te koop zoals erwten en bonen.’

OK dus… kent iemand een pronkboon (Phaseolus coccineus dus, geen tuinboon, Vicia faba) met paarse of rode peulen maar witte zaden?

(Zelf heb ik net de pronkboon ‘Painted Lady’ gezaaid, een hoog klimmend ras met rood-witte bloemen en bruinachtig gevlekte zaden. Ik ben benieuwd, want het is de eerste keer dat ik dit soort bonen wil telen.)

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

3 thoughts on “Een Boer met Paarse Tenen

  1. Sorry Ann, maar ik kan je ook niet helpen. Ik ben ook nog een volkomen leek op het gebied van pronkbonen, maar de beschrijving van dat lekker snoepje wekt natuurlijk wel mijn interesse. Als het een streekgebonden variëteit is zal de redding moeten komen uit het Waasland en dan nog waarschijnlijk bij diegenen van een iets rijpere leeftijd!-)
    Als ze nog te vinden zijn wil ik die zeker ook eens proberen.

    1. Eddy… De tomatenzaden die ik van je gekreeg zijn intussen tot mooie planten uitgegroeid.
      Ik hoop dat de olijfkomkommer bij jou even gewillig kiemt als bij mij?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.