Op het eerste gezicht – Mei

Volgende maand ga ik me niet weer laten vangen…
Vlak voor mijn foto van 1 april stonden de pruimen in bloei.
En afgelopen weekend bloeiden de kersen nog net, en waren de appelaars op hun hoogtepunt.

Maar ik wilde écht wachten tot exact 1 mei, en jawel hoor, nauwelijks iets van bloesem te zien. De grote appelaar op de voorgrond, die staat nog wel prachtig te bloeien, maar dat zie je op de foto dan weer niet.

En intussen zijn we op het ogenblik vooral druk in de moestuin…
De erwten staan al een halve meter hoog, en niet alleen de slakken eten elke dag sla.
Ook de snijbiet en de Nieuw-Zeelandse spinazie zijn hard onderweg hun respectievelijk perceeltje te overwoekeren. Dat zijn overigens groenten die – net als winterpostelein – jaar na jaar terugkomen als je enkele planten zaad laat vormen… Ideaal voor ‘luie’ tuiniers dus. En bovendien: op die manier weet je dat de planten groeien op plaatsen waar ze zich goed voelen.

Ik ben stilaan bezig de tomaten in de serre uit te planten. En toen we voormiddag op de plantendag in Bokrijk waren, viel me op dat de tomatenplantjes die door amateurs te koop werden aangeboden, er niet beter uitzagen dan de mijne – dat deed deugd. (Overigens: we waren enkele jaren niet meer naar die plantendag geweest, omdat we toen een serieuze dégoût hadden gekregen van het overaanbod van tuincentra, die hoofdzakelijk planten van dertien in een dozijn aanboden. Maar dit jaar leek het alsof de ‘amateur-kwekers’ toch opnieuw de weg hadden gevonden, met als resultaat een veel gevarieerder aanbod, en véél plantjes die je elders niet zo snel vind. We zijn naar huis gekomen met onder andere vier verschillende rassen Mashua (knolcapucientjes), maar ook een paar andere ‘andeswortels’, nl vier rassen Oca (een oxalis-soort) en evenveel ulluco.
De Yacon hebben we voor dit jaar maar laten liggen, maar een zonnewortel (Helianthus strumosus, een verwant van de zonnebloem en de aardpeer) namen we wel mee.
En bij een andere verkoper liet ik me verleiden tot vijf verschillende rassen pepertjes…

Mijn pompoenen (Uchiki Kuri, Blue Kuri, Blue Ballet, Musquée de Provence, Sweet dumpling, Burgess Buttercup, Turkse muts) en courgetten (Striato d’Italia, Black Beauty, Tondo chiaro di Nizza) zouden eigenlijk uitgeplant mogen worden, maar ik wacht toch nog een weekje af – al lijkt me de kans op nachtvorst niet meer zo groot.

Het is druk in de tuin dus, een belofte om intensief te bloggen de komende tijd kan er nog niet af…

De namen hieronder zijn die van de andere deelnemers aan ‘op het eerste gezicht’ in mei.

Op het Eerste Gezicht – First Views Participants

1. Angelika
2. natuurlijk-rijk
3. Menck
4. Zem
5. Fotografie Ilse
6. Yari’s Blog
7. De biodiverse tuin
8. Ten Huize Willaerts
9. Marleen van Wijk
10. LJ

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

12 thoughts on “Op het eerste gezicht – Mei

  1. Fijn om te lezen dat je tuin momenteel alle aandacht opeist. Ook bij ons is dat niet anders. Mijn relaas van ‘Op het eerste gezicht’ staat erop, dit keer zelfs op de eerste van de maand.

    1. Zoonlief had een paar jaar geleden gelezen dat het slim is om erwten binnen voor te zaaien, en ze pas uit te planten als ze 5-10 cm hoog zijn. Voordeel: dan vinden vogels ze niet meer lekker genoeg, en worden de kiemende erwten niet weggepikt. Hij beweert zelfs (maar ik heb de ’tweede zaai’ nooit geteld) dat de erwten die je nog buiten zaait tussen de reeds uitgeplante ‘voorkiemers’ veiliger staan, omdat de vogels misleid worden door de reeds bovenstaande plantjes, en niet meer in de gaten hebben dat er nog nieuwe erwten zijn bijgezaaid.

  2. Hier ook de groene weelde. Mooi, die bloesem onder de boom!
    Maar die snijbiet en die Nieuw-Zeelandse spinazie die al aan het woekeren zijn: bij mij worden de zielige sprietjes, die het gedurfd hebben boven de grond te komen, meteen opgegeten door de slakken.
    Voorzaaien binnen dus. Maar die verwende voorgezaaide binnenplantjes zijn, eenmaal buiten, helemaal een delicatesse voor die gladde jongens…

  3. Pingback: De tuin in mei

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.