Privé-domein

Dat de winter niet kon blijven duren hebben onze kippen uiteindelijk ook begrepen.
In oktober stopten ze met leggen, en ze leken vooralsnog niet van plan om daar verandering in te brengen. Maar de jonge krieltjes begonnen kort na nieuwjaar toch af en toe te leggen, twee weken later gevolgd door ‘de zwarte’.
De krieltjes kozen steevast het nest dat de andere kippen al jarenlang consequent negeerden. En het kon niet missen, toen ‘de Grijze’ (let op, met hoofdletter, want met voorsprong aan de top van de pikorde!) een paar dagen geleden ook begon te leggen koos die zeer gedecideerd voor datzelfde nest.
En hoewel de Grijze en de zwarte in het verleden er steeds in slaagden om sàmen in een legnest te kruipen als ze toevallig op hetzelfde moment met legdrang bevlogen raakten, verdraagt diezelfde Grijze het natuurlijk niet dat het kleine grut naast haar kruipt.

En waarschijnlijk is dat de verklaring dat Shabby besloten heeft om voortaan de grenzen van de kippenren niet alleen te negeren als ze op stok (lees: op kastanjebomentak) gaat, maar ook als er een ei moet geproduceerd worden. Op dat moment vliegt Shabby de ren uit, en kruipt achter het kippenhok in haar privé-nest, om na de verrichte arbeid terug de ren in te gaan.

Helaas: het ei ligt daar toch een beetje té open en bloot: na het maken van de foto hiernaast liep ik nog even elders in de tuin rond, en pas toen ik weer naar binnen zou gaan wilde ik het eitje gaan rapen. Maar intussen was ‘iemand’ me voor geweest…. (Eekhoorn? Kraai? Ik verdenk de eerste, want een kraai zou volgens mij het ei ter plaatse breken en dus iets van sporen achterlaten.)
Ik ga proberen het nestje wat meer beschutting te geven, maar ik vermoed dat Shabby’s eitjes toch niet voor ons zullen zijn.

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

6 thoughts on “Privé-domein

  1. Grappig stukje.
    De kipjes die hier loslopen, dat zijn er maar drie i.v.m. de tuin, leggen hun eitjes ook op de vreemdste plaatsen.
    Eekhoorn zie we hier niet, maar kraaien en eksters vliegen zo met de eieren in hun snavel voor het keukenraam.

  2. Ons twee kippen zijn er deze keer schandalig vroeg mee gestopt! Begin september kreeg ik het laatste eitje! En ze hebben een al even schandalig lange rust gehouden: ze zijn er pas deze week mee herbegonnen … Maar goed, één ervan is het vergeven – dat beest is nu onderhand al 10 jaar oud …

  3. stuurt die eekhoorn ‘keer naar hier! Met die zes à zeven eieren per dag wordt dat hier onderhand een logistiek probleem om alles uitgedeeld/opgegeten te krijgen.

  4. Hihi wat zalig zo een eigenwijze kip … ik zou er ook wel willen aan ons volkstuintje maar er loopt een vos of een wezel rond daar dus we zullen eerst eens moeten zien of we daar een veilig onderkomen kunnen maken :o)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.