Kroniek van een Aangekondigde Dood – Chronicle of a Death Foretold

(to English text)

Ik heb al eens eerder foto’s getoond van zwammen op onze oude appelboom, en intussen kom ik aan een volgend hoofdstuk in die kroniek.a
Dit groeisel lijkt minstens erg op de appelboomkaaszwam, Aurantioporus fissilis (syn. Tyromyces fissilis),een parasitaire zwam die vrij algemeen is in België, maar eerder zeldzaam in Nederland. Die zwam groeit typisch ter hoogte van wonden, ingerotte delen van levende loofbomen, vooral beuken en appelbomen.

Toen we ons huis 16 jaar geleden kochten, kwamen er de eerste jaren nauwelijks appels aan die boom. Dat is intussen veranderd, hij draagt weer heel behoorlijk, maar er zijn al verschillende forse gesteltakken uitgebroken. Maar omdat hij op de plek waar hij staat geen risico vormt, mag hij staande sterven…

Tyromyces fissilis? | Appelboomkaaszwam?
Aurantioporus/Tyromyces fissilis? | Appelboomkaaszwam?

Chronicle of a Death Foretold

Almost two years ago, I posted a few pictures of fungi growing on our old appletree.
Today there seems to be a new chapter in this chronicle of decay. I found this fungus, growing on the spot where a branch has broken and rotten. I don’t know which fungus it might be. It could be Aurantioporus orTyromyces fissilis, in Dutch called ‘appelboomkaaszwam’ (appletree-cheesefungus). This mushroom should be fairly common in Belgium, and grows on living, but weak deciduous trees like apple and beech, on wounds that are ‘rotting in’.

When we bought our house 16 years ago, this tree seemed next to dying. In the first years we haven’t harvested a single apple, but afterwards he seemed to recover a little bit. Nevertheless, several thick branches have broken since. But on the spot where he is growing, he can’t be considered dangerous, so we let him be… he can die standing upright, the way a tree should be allowed to die.

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

3 thoughts on “Kroniek van een Aangekondigde Dood – Chronicle of a Death Foretold

  1. Ik zal nooit het gekraak vergeten waarmee de val van de oude appelboom in het huis van mijn ouders uren van tevoren werd aangekondigd. Een boom viel in het vondelpark, enz… Krachtige dingen, bomen!

  2. Het verbaast me niet dat de boom terug beginnen vruchten produceren is en er dan een vruchtlichaam van een zwam tevoorschijn komt. In tegenstelling tot wat men vroeger dacht, zijn de meeste zwammen geen boomparasieten, maar juist boomdokters.

    Tot nu toe is dat nog maar in enkele gevallen ontsluierd. In Nederland is men erin geslaagd de eerste boleten te kweken; Harde Popliereboleet (Leccinum duriusculum), maar pas toen men zich realiseerde dat de poging tot enten alleen lukte op zieke populieren. Onderussen weet men dat de zwam een stof aanmaakt die de werkelijke ziekmaker neutraliseert. En eens de boom genezen is, stopt niet alleen de zwam met het produceren van deze stof, een tijd later sterft ze ook.

    Ik denk ook dat deze zwam wel degelijk Tyromyces fissilis is. Deze groeit wel eens op beuk, maar ik heb nog nooit gehoord van Aurantioporus op appelbomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.