Mag ik u voorstellen Shabby en Chic | May I present you: Shabby and Chic

Chabo-kriel | Japanese Bantam
Shabby...

(to English text)

Chabo-krieltjes

Ons huidig toompje kippen nadert het einde van zijn legtijd, en daarom is er stilaan uitbreiding van het kippenkorps welkom.
En toen een lid van de plaatselijk LETS-groep Chabo-kuikens teveel had, besloten wij daarmee alvast een begin te maken.

Over Chabo-krieltjes, of Japanse Bantams, vertelt het Velt-boek over kippen-houden dat je in je kippenhok toch wat aanpassingen moet voorzien omwille van de kleine gestalte van de diertjes. Zo moet het hok voorzien zijn van lage slaapstokken, en stellen ze in de buitenruimte lage begroeiing op prijs. Wij gingen er van uit dat de vorige eigenaar – ook een VELT-er – zijn kippen dat boek ook wel als verplichte lectuur had gegeven, maar dat blijkt niet het geval.
Shabby en Chic slapen liefst 4 meter hoog op een overhangende tak van een eik (die zelf buiten de ren staat), en ze zijn overdag liefst aan het scharrelen in dat deel van de kippenren waar brandnetels staan.

Velt weet ons verder te vertellen dat de kippetje bij nat weer beschutting moeten kunnen zoeken in een droog hok, maar ook dat krijgen we het tweetal niet duidelijk gemaakt.  En het aparte is, dat de drie andere kippen  die wél naar binnengaan, er bij regenweer veel meer als ‘verzopen kiekens’ uitzien dan Shabby en Chic.

Als ik door het kippenboek van Velt blader, lees ik plots bij een foto van een Antwerps baardkrieltje, dat die kippen ‘ook graag hoog en droog zitten’, en al surfend over het internet valt me op dat onze ‘Chabo’s’ eigenlijk de voor dat ras toch typische rechtopgaande staart missen. Ik heb dus zo’n donkerbruin vermoeden dat er in onze krieltjes nog maar weinig Japans bloed is overgebleven.

(Overigens, de wens om onze kippentoom aan te vullen bestaat nog steeds. Tips in de zin van: ‘die of die heeft nog halfwas-kuikens van deez’ of geen’ Belgisch (leg)kippenras teveel’ zijn dus zeker welkom :-)!)

Chabo-kriel | Japanese Bantam
... & Chic

Japanese Bantams

Our chickens are a bit old, and they aren’t laying well anymore. So new blood is welcome, and when a member of our local LETS-group announced that he wanted to ’trade away’ some of his Japanese bantams (Chabo-hens) we were eager to accept!

Japanese bantams are said to prefer a chicken-coop adapted to their specific needs: low roosts in the henhouse, and no high vegetation. But I think our bantams haven’t had a proper Japanese education, since they prefer to sleep 4 m high on a branch of an oak tree, and by day they seem to prefer to scratch in that part of the coop that’s full of high growing nettles.

I must admit that I came to doubt if our Japanese bantams are real Japanese bantams… they miss the typical upright tail of this race, and I must say that maybe they resemble more the ‘Antwerpse baardkriel’, a Belgian small breed of chickens. At least, I think ours are no pure Chabo hens for sure… 😉

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

3 thoughts on “Mag ik u voorstellen Shabby en Chic | May I present you: Shabby and Chic

  1. Wij hebben nog Tiense vechtkrielen. De haantjes zijn niet helemaal raszuiver maar we hebben nog jonge kippen waar we nog niet kunnen van zien wat haantjes en wat hennen zijn. In tegenstelling van wat hun naam doet vermoeden zijn ze zachtaardig maar ze slapen ook wel liever in de boom ipv hun kippenhok 🙂

  2. Pingback: Vacature

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.