Zo kleurig kan inheems zijn – Yes, this is a European native!

(To English text)

Euonymus europaeus | Kardinaalsmuts - European Spindle
Euonymus europaeus | Kardinaalsmuts - European Spindle

Wanneer je het hebt over ’tuinieren met inheemse planten’, ‘een wilde-plantentuin’, dan denken mensen vaak aan tuinen met alleen maar onopvallende, saaie, onkruidachtige groeiseltjes.
Geen sprankelende kleuren, geen ‘Indian Summer’-tinten in het najaar.
Een wilde-plantentuin wordt niet geacht er ‘stralend’ uit te zien.

Maar kijk eens naar de besjes van de kardinaalsmuts! Zijn die niet schitterend?
Die fluo-kleurtjes zijn niet meteen wat je verwacht van een struik die inheems is in ons landje. Dat felroze van de bessen, en het hard-oranje van de zaden.

Ik geef toe dat de bloemetjes van deze struik uitermate onopvallend zijn, maar het kan ook niet alle dagen feest zijn, nietwaar?

Euonymus europaeus | Kardinaalsmuts - European Spindle
Euonymus europaeus | Kardinaalsmuts - European Spindle
In de gemengde haag rondom de tuin hebben we verschillende kardinaalsmutsen staan, en de meeste hebben de heldere kleuren van de eerste foto’s, maar er is één struik waarvan de bessen – ook als ze helemaal rijp zijn – bleek-roze blijven (zie de -onscherpe- laatste foto). Misschien dat het een kwestie van standplaats is: het is de enige van onze kardinaalsmutsen die nauwelijks zon krijgt. Iemand anders ervaring met ‘bleke kardinaalsmuts’?
(Ter info in dit verband: het plantgoed van onze kardinaalsmutsen komt van het intussen ter ziele gegane ‘eikenproject’, een soort voorganger van de intussen algemene haagplantacties, en het project beloofde plantgoed van gegarandeerd inheemse origine. Gezien de bloeitijd van onze sleedoorns – twee weken later dan veel struiken langs de snelweg – deden ze hun belofte ook gestand.)

Yes, this is a European native!

While speaking about ‘gardening with natives’, or, as it is often called ‘wild flower gardening’, people always think you’re speaking about unobtrusive, maybe even dull, weed-like plantings.
No sparkling colors, not the ‘Indian Summer’-colors in fall…
A native-flower garden can’t be vibrant…

But look at our European Spindle in september! Doesn’t he sparkle?!
Those fluorescent colors aren’t what you expect to be a native European shrub…
The pink of the berries, and the bright orange of the pips.
(The shape of the berries has given the shrub its Dutch name: kardinaalsmuts, meaning ’Cardinal’s hat’, because they resemble the hat worn by catholic cardinals…)

I have to admit, that the flowers of these plants are rather inconspicuous, but you can’t be partying in all seasons, can you?

Euonymus europaeus | Kardinaalsmuts - European Spindle
Euonymus europaeus | Kardinaalsmuts - European Spindle
To be honest… In our hedge we’ve several spindlebushes, but there is one (see the -blurred- last picture) whose berries don’t have the usual shocking pink color, but a more subdued shade of pink… And just that bush is growing in almost full shade, where the other bushes have at least several hours of sun.
So I keep wondering if this bush should be so pale everywhere, or if it’s just a matter of sun-exposure?

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

7 thoughts on “Zo kleurig kan inheems zijn – Yes, this is a European native!

  1. de kardinaalsmuts is, wat mij betreft, een van de beste struiken om een kleurrijke en sfeervolle herfst te creëren. De meeste van mijn kardinaalsmutsen zijn zaailingen van 1 plant die ik zelf opgekweekt heb uit zaadjes dat ik in de Rupelstreek meenam.

    1. Ze zijn inderdaad gemakkelijk te zaaien.
      Niet dat ik dat zelf al gedaan heb, ik heb daarvoor gevleugeld personeel in dienst, en die deponeren zo her en der in de haag een zaadje, en zo zijn er al tientallen zaailingen opgedoken.

  2. Ja, prachtige kleuren!
    Mijn struik staat echter weg te kwijnen, ze wordt elk jaar poverder zowel qua bloemen als qua blad. Wat denk je van een intense snoeibeurt? Daar denk ik nu aan omdat ik in jou bericht lees dat jij ze als haag gebruikt.

    1. Katy, de ‘haag’ waarin wij onze kardinaalsmutsen hebben staan is eigenlijk een heg, een houtkant… een ongesnoeide haag dus.
      Maar in de tijd dat die haag nog een haagje was, en wij de hooiweide nog met de bosmaaier maaiden, toen hebben we wel eens een keer een kardinaalsmutsje over het hoofd gezien, en gereduceerd tot een stompje van tien cm. En het is vervolgens weer heel vlot – en bossiger dan voorheen – teruggegroeid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.