En nogmaals Zevenblad

Neen, bij dit stukje prijkt nog steeds geen foto van zevenblad.
En volgens mij is daarmee definitief bewezen dat ik geen groene vingers heb.
Vorig jaar schreef ik al, dat ik al jarenlang hoop op een vierkante metertje zevenblad in de tuin, maar het mag niet zijn…

Het zag er nochtans veelbelovend uit!
Vorige zomer ontdekte ik plots, op het met hakselhout-van-het-containerpark (voor de Nederlandse lezer: containerpark = milieustraat) bedekte pad in de moestuin een paar scheutjes zevenblad. En al wil ik graag zevenblad als groente gaan gebruiken, toch vond ik het pad van de moestuin niet de meest geschikte groeiplek. Ik heb dus voorzichtig alle plantjes uitgetrokken – en dat ging dus heel gemakkelijk, omdat ze alleen in dat hakselhout wortelden – en ze verplant naar een plekje bij de haag. Aan één kant begrensd door sierbraam, aan de andere kant door gele dovenetel, en dan nog door een strook gemaaid gras (en zoals evi al zei in een commentaar bij mijn vorige stukje: zevenblad verdraagt geen maaien)… daar moest het toch wel in toom te houden zijn?

Nu, heel de zomer heeft dat zevenblad geaarzeld: twee scheutjes zijn weliswaar in leven gebleven, maar daarmee was dan ook alles gezegd, uitbreiden deed het helemaal niet. Maar toen ik in maart toch wel een vijftal frisse zevenblad-scheutjes zag bovenkomen, dacht ik toch dat het pleit gewonnen was…
Helaas… hoewel ik amper twee weken geleden tijdens een ‘kruidenklets’ over eetbare lentekruiden nog de loftrompet stond te steken over de smaak van zevenblad, ondertussen wijzend op de aarzelende blaadjes die er waren bovengekomen, kwam ik afgelopen weekend tot de ontdekking dat het zevenblad alweer verdwenen is. Opgegeten door de schaarse slakken in mijn tuin?

In elk geval… iemand die zelfs geen zevenblad kan kweken, die kan zich toch nauwelijks tuinier noemen, wel dan?

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

17 thoughts on “En nogmaals Zevenblad

 1. Oh, als je plantjes wil hebben, ik heb er 100-den, wat een ‘onkruid’ hier.
  Maar ik wist dus wel niet dat dat een groente is hé! en zeggen dat de meesten vlakbij m’n groententuin aan de rand van de composthoop groeien!
  Dàt lijkt me nu wel eens interessant, die gaan we eens verwerken in een slaatje ofzo.
  Is het alleen het blad, of ook stengel/wortel/bloemen die kunnen gebruikt worden?

  1. In een slaatje kan, al is de smaak daarvoor wellicht wat uitgesproken.
   Ik verwerk het vooral graag gestoofd.
   Hier (naar beneden scrollen) vind je mijn favoriete recept.

   Lees het berichtje over zevenblad van Lieve-Herboristeria er ook maar even op na!
   Zelf heb ik tot nu toe alleen het blad en de stengels gebruikt.

 2. Ha, bizar zeg! Ik ken Zevenblad niet anders dan een niet in toom te houden plaag… ligt dan misschien wel aan de grondsoort? Bij ons staat het op zand/kleigrond.

 3. Inderdaad bizar. Je hoort vaak dat mensen het niet in hun tuin willen, maar er niet vanaf geraken. En wie het dan in zijn tuin wil, slaagt er dan niet in om het te doen groeien! Misschien toch een geval van de plant die zelf kiest waar hij wil groeien of waar hij het meest nodig is?

 4. Ik houd de patio in de school bij, waar ik les geef. Ik word een beetje gek van het zevenblad. Als je het weg haalt, haal je ook de opkomende andere planten weg. Die komen niet terug, maar het zevenblad is een week later weer aanwezig. Een geluk is, dat het tot nu op het schaduwrijke deel blijft.
  Ik zou wel wat minder groene vingers willen hebben.
  Groeten, Thijs

  1. Ik ken een paar mensen die het zevenblad hebben weggekregen door het zeer consequent af te snijden en zo uit te putten. Niet onlogisch, want maaien verdraagt zevenblad ook slecht. Dus niet uittrekken (en de andere planten lostrekken en beschadigen), maar zoals Silly hierna gewoon wegknippen…

 5. zullen we ruilen? ik jouw zevenbladetende slakken en jij een paar plantjes van mij? Ik tuinier op vette klei. Ik heb gemerkt dat zevenblad slecht tegen droogte kan, misschien droogt jouw zandgrond sneller uit, en zijn de verdorde plantjes daarna opgegeten door je huisjesslakken. Probeer het eens op een vochtig en schaduwrijker plekje.

  Ik ga het zevenblad nu te lijf met de heggenschaar, ik hoop dat het daarmee verdwijnt.

   1. gewoon nog eens proberen op een minder droog plekje, en voor je het weet heb je spijt van je wens 🙂

    gelukkig vinden mijn konijntjes zevenblad lekker 🙂 Motiveert weer om onkruid te wieden 🙂

 6. Eetbaar, ok. Maar is het ook lekker? Eigenlijk heb ik toch wat mijn bedenkingen bij al die ‘eetbare’ brandnetels, paardenbloemen, viootltjes,… (maar ik geef toe dat ik er nog niet veel van geprobeerd heb).

  1. Brandnetel… Superlekker vind ik het niet, al kan ik wel van de eerste brandnetelsoep van het seizoen genieten.
   Paardenbloemblad vind ik een must in boekweit-kruidenpannenkoeken (tenzij je genoeg andere bittere kruiden hebt).
   Viooltjes vind ik overroepen, zelfs de zo bejubelde maartse viooltjes vind ik niet echt veel smaak hebben.

   Maar zevenblad… dat vind ik wél heel erg lekker (ik ga dus binnenkort mijn zusje van een overschotje zevenblad verlossen, om eindelijk mijn zevenbladgratin nog eens te kunnen klaarmaken.)

   1. Van zevenblad kan je ook een super lekkere pesto maken! vééél lekkerder dan de klassieke pesto met basilicum. Wel op dezelfde manier klaargemaakt: een handjevol zevenblad, een teentje look, wat pijnpitten en een scheut olijfolie, mixen en klaar is kees. Peper en zout naar smaak. en oh ja, de parmezan niet vergeten. en dat op een toastje voor bij de netelsoep, of gewoon met wat pasta. Hmmm!…

 7. Zevenblad is een plantjes van de bosrand dus heeft het graag wat vochtiger en licht. Misschien ergens op een plaatsje zetten waar het wat lichter is en voldoende vocht in de bodem zit? Ik heb in ieder geval plantjes genoeg, je mag altijd komen halen 🙂

 8. Oh, mijnen hof staat vol! Maar wij hebben ook een konijn dat dat wel weet te pruimen. 😉
  Ik wil u desnoods wel plezieren met een “graszode” of wat zaad.

 9. in mijn tuin groeit zevenblad het beste in de halfschaduw onder de vlier en tussen de klimop. hij staat daar samen met het lieve-vrouwe-bedstro de bodem te bedekken. alleen, mijn zevenblad krijgt nooit bloemen! geen idee hoe het komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.