Lieveheersbeestjes

Vorig jaar vertelde ik al een keer over Lieveheersbeestjes, en over hoe onze inheemse soorten ten prooi dreigen te vallen aan een invasie van Veelkleurige Aziatische lieveheersbeestjes
.
Maar ik vond ook goed nieuws op dat front:
Het klopt inderdaad dat de Aziatische lieveheersbeestjes, ingevoerd als biologische bestrijding van bladluizen, zich ook regelmatig te goed doen aan de eieren en larven van andere lieveheersbeestjes. Maar sommige soorten blijken op dat punt goed weerstand te bieden:
Het roomvleklieveheersbeestje, gisteren gespot en op de foto gezet door zoonlief, is er zo één.

Calvia quatuordecimguttata | Roomvleklieveheersbeestje - Foto: Jan K. ©
Calvia quatuordecimguttata | Roomvleklieveheersbeestje - Foto: Jan K. ©

Het veelkleurig Aziaatje (Harmonia axyridis) is wat men noemt een ‘intraguild predator’. Zo noemt men roofdieren die een bepaald soort voedsel (in dit geval bladluizen) eten, maar bovendien ook jagen op andere gebruikers van datzelfde voedsel (andere bladluisetende soorten dus). Ook de mens is eigenlijk zo’n intraguild predator: behalve planten eet de mens immers ook planteneters…

Maar de lieveheersbeestjes dus… Binnen die soortengroep zijn er wel meerdere die al eens een eitje van een ander lieveheersbeestje durven snoepen, maar het invasieve Aziatische is daarvan toch wel de kampioen: er zijn maar weinig inheemse pimpampoentjes die aan zijn vraatzucht ontsnappen. Maar het roomvleklieveheersbeestje is dus een gelukkige uitzondering.

Calvia quatuordecimguttata | Roomvleklieveheersbeestje - Foto: Jan K. ©
Calvia quatuordecimguttata | Roomvleklieveheersbeestje - Foto: Jan K. ©

Om één of andere reden bleek de Aziaat die eitjes blijkbaar niet lekker te vinden. Onderzoek heeft aangetoond, dat de eitjes in hun buitenste omhulsel een stof lijken te bevatten, die die soort blijkt af te schrikken. Men verwijderde in het onderzoek de coating van de eitjes door middel van hexaan. Vervolgens bleek, dat de eieren meteen veel meer in de smaak vielen van Harmonia axyridis. Toch werden de eitjes ook dan nog niet totabsolute delicatesse verheven: ze werden zelden helemaal opgegeten. Eitjes van andere soorten daarentegen, bleken met of zonder hexaan-wassing helemaal te worden verorberd.

(Bron: BioControl (2008) 53: 189-200 – Chemical protection of Calvia quatuordecimguttata eggs against intraguild predation by the invasive ladybird Harmonia axyridis – Remy Lian Ware e.a.)

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

4 thoughts on “Lieveheersbeestjes

  1. misschien weet het roomvleklieveheersbeestje dat voordeel wel te benutten om z’n leefgebied uit te breiden en wat algemener te worden. Hier zijn ze tot nu toe nog niet gespot, maar wat niet is kan nog komen.

  2. gewoon leuk om te weten;
    een lieveheersbeestje heet in het Veluws een kukeluusje.
    Ken iemand de oorsprong ervan? Dat weet ik dan weer niet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.