Onder Water | Underwater

Ramaria stricta | Rechte koraalzwam - Upright Coral fungus
Ramaria stricta | Rechte koraalzwam - Upright Coral fungus
 
(to English text)

Nee, dit is zeker nog geen belofte dat ik langzaamaan terug boven water kom, maar wie weet…
Vandaag kwam ik in mijn tuin in elk geval iets zo moois tegen, dat ik het jullie niet wilde onthouden!

De rechte koraalzwam (Ramaria stricta) is een paddenstoel die zijn naam echt niet gestolen heeft. Hij zou vrij algemeen voorkomen, vooral in loofbossenken. Toch, als je de kaarten op waarnemingen.be en waarneming.nl, heb ik de indruk dat ie in de kustprovincies minder voorkomt dan wat dieper in het binnenland.
Er zijn een heleboel koraalzwammen, maar deze soort is gemakkelijk te herkennen doordat de afzonderlijke ’takjes’ vrijwel parallel en recht omhoog groeien. Bovendien is het een van de weinige soorten die hoofdzakelijk op dode houtresten (hier de stronk van een gewone vlier) groeien. Zelfs als ze een keer ‘gewoon uit de grond’ lijken te komen, blijken ze meestal op begraven houtresten te zitten.
Of deze paddenstoel eetbaar is? Volgens het boekje dat ik gebruik (‘De grote paddenstoelengids voor onderweg‘ van Ewald Gerhardt) is hij ‘ongenietbaar of niet getest’, en elders lees ik dat in elk geval een aantal koraalzwammen giftig zijn, en dat eten van welke soort dan ook (de witte en de asgrauwe koraalzwam zouden wel eetbaar zijn) wordt afgeraden als je niet 100% zeker bent van je determinatie…

Underwater

No, this post isn’t a promise that I am reemerging yet, but who knows…

But today I found something beautiful in my garden, that I couldn’t resist posting a picture.

It’s immediately obvious where this Upright Coral fungus got its name from. It’s said to be a rather common fungus, most found in hardwoodforests. But according to the maps on waarnemingen.be and waarneming.nl (two sites enabling you to register your nature observations in Belgium and the Netherlands), it seems to be found rather rarely in the coastal provinces, and only slightly more often further inland.

There are several species of Coral fungus, but this one can easily been recognized by its upright growing ’twigs’, and the fact that this species grows from dead wood. (But beware: sometimes it grows from buried dead wood, and seems to sprout out of the soil…)

And the quasi inevitable question if this mushroom is edible? Well, according to the book I use, it is ‘unknown or not tested’. Other sources warn that some species of Coral fungus are poisonous, and that you should never eat one of the edible species unless you are 100% of your identification…

Ramaria stricta | Rechte koraalzwam - Upright Coral fungus
Ramaria stricta | Rechte koraalzwam - Upright Coral fungus
Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

7 thoughts on “Onder Water | Underwater

 1. Ik heb hem hier nog nooit gezien, en ik heb toch al wat van die paddenstoelen op mijn site gezet. Morgen heb ik een logje waar een aantal van mijn ontdekkingen in het weekend te zien zijn…

 2. Beautiful! I love Ramarias. We had three species growing on the property last winter, although I didn’t find Ramaria stricta until late in the season as our rains were subsiding. With a little careful digging I could see it was attached to a decayed branch under the soil. They really do look like undersea corals. One of my favorites!

 3. I won’t be sampling this interesting coral fungus, but certainly enjoy looking at it!

  You’ve an interesting blogging history. Have just located you on Blotanical,
  and happy to connect.

  Cheers, Alice
  aka Bay Area Tendrils …

 4. @ Me!: Voor mij zijn ze ook helemaal nieuw.

  @ tikjewit: ik heb zelden een paddenstoel met een treffender naam gezien…

  @ Meredehuit: I hope to be back in a few days…

  @ Curbstonevalleyfarms: This is the first one I found in my garden… And I don’t know so much about fungi like you do…

  @ Alice Joyce: thank you for visiting me… I have been very active lately, but I hope that’s going to change in the next weeks.

  @ Ellada: I keep returning to that spot in the garden, they’re so beautiful!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.