Boskruiskruid – Woodland groundsel

(to English text)
Klein kruiskruid is een volkomen onooglijk plantje, zo onooglijk, dat je het geen tweede blik waardig keurt, en dat zelfs een eerste blik erg onvolledig kan zijn.
En dan wordt je soms op je vinger getikt…

Senecio sylvaticus | Boskruiskruid - Woodland groundsel
Senecio sylvaticus | Boskruiskruid - Woodland groundsel

Ik probeer op dit ogenblik een soort inventaris op te maken van wat er zoal groeit in onze ’tuin’, en vooral in de meer extensief onderhouden delen. En omdat het mij al is opgevallen dat sommige ‘algemene’ soorten in waarnemingen.be nauwelijks zijn terug te vinden, en er van zeldzame soorten tientallen waarnemingen zijn terug te vinden, nam ik me voor om zo veel mogelijk soorten, hoe algemeen en onopvallend ze ook zijn, effectief als waarneming in te voeren, mét foto.

En zo dacht ik dat ik vorig weekend een fotootje van Klein kruiskruid (Senecio vulgaris) invoerde.
En eerlijk is eerlijk, dat dééd ik ook… maar ik voerde twéé foto’s in, van twee planten die in mekaars buurt stonden… en die tweede plant bleek dus geen Klein kruiskruid, maar Boskruiskruid (Senecio sylvaticus).
(In tegenstelling tot de admins van sommige andere soortgroepen, blijken die van ‘planten’ heel nauwkeurig te ingegeven waarnemingen te controleren en te verifieren, en als er twijfel is aan de juiste determinatie van een plant, krijg je daar ook snel melding van – en krijgen je correct-geïdentificeerde planten ook meteen het predicaat ‘goedgekeurd’.)

Senecio sylvaticus
Senecio sylvaticus
Senecio vulgaris
Senecio vulgaris
Maar geef toe… hoewel Bart vorig jaar nog zei, dat Klein kruiskruid een composiet is die je niet snel met een andere bloem zal verwarren, zit die kans er toch echt wel in als je niet iweet dat er een ander kruiskruidje is dat er toch behoorlijk op lijkt.

Ik zal de vergissing alvast niet snel meer maken. Want wanneer je het eenmaal weet… tja, dat vallen de verschillen wel snel op. Het boskruiskruid is even onopvallend, maar het is net iets smaller van blad, net iets ‘fijner van bouw’. Het omwindsel is in verhouding tot de lengte ook net een tikkeltje smaller.
Maar als je echt naar de bloempjes gaat kijken, dan zie je het belangrijkste verschil: Klein kruiskruid heeft alleen maar buisbloempjes (bloemen zoals in het hart van een madeliefje, van een zonnebloem), maar het boskruiskruid heeft wel een rij van lintbloempjes (bloempjes zoals die van een paardenbloem, of die de ‘bloemblaadjes’ van een madeliefje en een zonnebloem vormen).

Je kan die lintbloempjes nog het best zien op de laatste foto… Inderdaad, je moet echt wel van dichtbij gaan kijken, want doordat ze zo opgerold zijn, vallen ze niet meteen op – zeker niet als je denkt met Klein kruiskruid te maken te hebben.

Boskruiskruid met Klein kruiskruid verwarren… Mij zal het niet meer gebeuren!

Senecio sylvaticus | Boskruiskruid - Woodland groundsel
Senecio sylvaticus | Boskruiskruid - Woodland groundsel

Woodland Groundsel

Groundsel is a very unimpressive plant. In fact, it is so unsignificant, that you don’t give it a second look.

But I’m trying to make a photo-inventory of all the native species in my garden, even those ‘weedy’ ones, and so I took some pictures of two plants (see above) that I thought to be Groundsel (Senecio vulgaris).
You can easily see, that Groundsel gives an sturdier, and Woodland groundsel a slimmer impression. But that’s not the best distinguishing feature. When you give the flowerheads a closer look, you can see that Groundsel has only tubular flowers (it’s an asteracea, so each flowerhead consist of many flowers), whereas Woodland groundsel also has some ‘petalled’ flowers (the kind of flowers that you find in a dandelion flowerhead). Those ‘petals’ don’t stand out… they are curled, so you really have to give the plant a close look.

Senecio sylvaticus | Boskruiskruid - Woodland groundsel
Senecio sylvaticus | Boskruiskruid - Woodland groundsel

I don’t think I will ever take Woodland groundsel for Groundsel again!

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

9 thoughts on “Boskruiskruid – Woodland groundsel

 1. een mens leert meer uit fouten dan uit toevallige juistheden zeggen ze altijd, en blijkbaar heb je je lesje toch geleerd ondertussen 😉
  desalniettemin voor de zekerheid: twintig keer ‘de kat krabt het kruiskruid van de trap’ iedere keer je een trap opgaat de komende dagen en het zit voor altijd in de computer 😉

 2. JOUW tuin volledig inventariseren? Dat wordt een werk van lange adem! 🙂
  Maar zo leert ne mens nog eens iets bij, zo blijkt maar weer. Van dat boskruiskruid had ik nog nooit gehoord, ik zal er eens naar speuren op mijn erf .

 3. Dank voor je openheid, ik heb er ook weer iets van opgestoken.
  Determineren blijft een uitdaging waarmee je voortdurend bezig blijft..

 4. @the666bbq: Vergeten ga ik dat inderdaad niet meer. Alleen, na jouw raad te hebben opgevolgd schreef ik daarstraks in een verslag, dat het patiëntje dat ik net onderzocht had, ‘een mooie rooie kruiskruidbol had’ – en dat klopte dan ook weer niet.

  @dirk: Een volgende keer probeer ik een totaalbeeld van een plant erbij te zetten. Het totale plantje is zo’n dertig centimeter hoog, de bloemhoofdjes zijn hooguit een halve centimeter breed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.