Herfstspin – Autumn spider

(to English text)

Metellina segmentata | Herfstspin - Autumn spider
Metellina segmentata | Herfstspin - Autumn spider
Spinnen herkennen is eigenlijk zo moeilijk niet.
Een kruisspin, dat is een spin met een kruis op haar rug.
En een herfstspin, wel, die vind je in de herfst…

Als je nu, in september, de tuin ingaat, en je bekijkt de spinnen die in een wielweb zitten eens goed, dan zal je met die twee namen al een heel eind komen.
De herfstspin is één van de meest algemene wielwebspinnen in de tuin, die voorkomt in vrijwel het hele palearctische gebied (= het noordelijk halfrond van de ‘oude wereld’). Het is een strekspin, die je herkent doordat ze hun twee paar voorste poten voor zich uit gestrekt houden.

Het web van een herfstspin lijkt vaak ‘onaf’: als je zelf een spinnenweb tekent, dan teken je het weefsel vaak dichter naar het centrum toe. Maar het web van de herfstspin vertoont in het midden een gat. (Als je goed kijkt op de tweede foto, dan zie je dat mevrouw herfstspin nog een spindraad aan het vormen is.)

In de paartijd, in september (maar dat heb ik tot nu toe nog niet opgemerkt) zitten er vaak ook een aantal mannelijke exemplaren in de buurt van het web. Wanneer zich dan een insect laat vangen, haasten die mannetjes zich er zo snel mogelijk naar toe. De eerstaangekomene verpakt de spin in een feestelijk papiertje zijden doekje, en biedt dat aan de dame aan. Terwijl zij het cadeautje uitpakt, paart hij met haar. (Overigens, Hania Berdys van Gardensafari vertelt er nog bij, dat het mannetje na een vluggertje vaak probeert om zijn partner het prooidier terug afhanden te maken, om er een volgend wijfje mee te verleiden… Mannen!)

Metellina segmentata | Herfstspin - Autumn spider
Metellina segmentata | Herfstspin - Autumn spider

Metellina segmentata

Although Metellina segmentata is a very common spider in the palearctic region (northern half of the ‘old world’), and has even been found in Canada, it does not have an english name. But because it is called ‘herfstspin’ in Dutch, ‘Herbstspinne’ in German, and ‘méta d’automne’ in French, I will continue to call it ‘autumn spider’.
The ‘autumn spider’ is a stretch spider, so called because it stretches it’s two pairs of front legs in front of it.

In autumn, this spider is one of the most common orb-weaving spiders in the garden. It’s web always seems unfinished, as it has no threads in the very center. (And at close inspection of the second picture in this post, you see the female is still forming a thread.)
In september, the mating season, it should be possible to spot some male autumn spiders in the close neighborhood of the web. When a prey gets caught, they run to it and wrap in a nice piece of wrapping paper silk cloth, and offer it to the female builder of the web. When she opens up the package, they mate, but afterwards the male often tries to pilfer the prey, and try to seduce the next female….
Man!

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):
sig

4 thoughts on “Herfstspin – Autumn spider

 1. ha, spinnen herkennen is zo moeilijk niet? Goed om weten, dan stuur ik in het vervolg mijn achtpoters-foto’s naar je door zodat jij ze op naam kan brengen 🙂
  Nee, serieus, ik vind spinnen aartsmoeilijk! En een beetje eng op de koop toe!!
  Maar wel een mooie foto, zoals zij daar in haar web hangt op te lichten in ’t zonlicht. Knap gezien!

 2. Natuurlijk heb je voor de volle 100% gelijk.
  Het is zelfs niet helemaal zeker dat het fotootje hierbij echt wel een herfstspin is, want bijvoorbeeld de Metellina-soorten zijn nauwelijks met het blote oog van elkaar te onderscheiden…
  Ik heb me hier dan ook een serieuze dichterlijke/bloggerlijke vrijheid gepermiteerd :-p

 3. Mannen? En wat dacht je van de zwarte weduwe (Latrodectus mactans)?
  Na de paring eet het wijfje in sommige gevallen het mannetje op.
  🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.