Gevangen! – Catch!

(to english text)

Phalangium opillio - Setaria verticillata
Phalangium opillio - Setaria verticillata | hooiwagen - kransnaaldaar
Gewoonlijk gaan we er van uit dat spinnen andere wezens vangen… maar af en toe zijn ze zelf de pineut.
OK, voor de muggen(!)zifters, een gewone hooiwagen (Phalangium opilio) is geen echte spin (die heeft een kopborststuk en een achterlijf – de hooiwagen heeft een, euh, kopborststukachterlijf), maar hij heeft nu eenmaal acht poten, en daarom noem ik hem hier gemakshalve maar een spin.

Dat kransnaaldaartje (Setaria verticillata) waar de spin in gevangen zit is trouwens een irritant grasje. Dat is ook de reden dat ik – grassenanalfabeet – het ken. De aar van dat gras is door de inplanting van de haartjes zo ruw en kleverig… een klit is er nog een aardigheidje tegenover. Je kan je dus voorstellen wat het resultaat is, als zoonlief, met een gebreide trui aan, een middagje met vrienden heeft liggen ravotten op het veld – waar dus ook hier en daar dit fotogenieke grasje groeit.
Ik heb al een keer uren besteed aan pogingen om alle souvenirs van zo’n middagje buitenspelen uit de flanellige binnenkant van een sweater te plukken, om tenslotte te moeten besluiten dat het allemaal vergeefse moeite was, want er bleven rasperige zaadjes opduiken die het ‘draagcomfort’ zowat onbestaande maakten.

De Kransnaaldaar is niet het meest algemene gras: in mijn flora van Heimans, Heinsius en Thijsse wordt het als ‘zeldzaam’ in Nederland beschreven, al noemt Heukels het in het Zuiden en het Oosten van Nederland vrij algemeen.
Als ik een kijkje neem op waarnemingen.be, dan zie ik dat er de afgelopen twee jaar maar 20 meldingen van het gras zijn gedaan, waarvan toch een groot aantal in de Kempen.

Grappig eigenlijk. In een periode dat er 20 waarnemingen worden gemeld van de ‘vrij algemene’ kransnaaldaar’, komen 62 meldingen van de ‘zeer zeldzame’ moeraswespenorchis binnen! Tja, grasjes… onbekend maakt nu eenmaal onbemind.
(Maar wat de kransnaaldaar betreft: ‘onbemind’ maakt die nu voor één keer bij mij ‘bekend’!)

Phalangium opillio - Setaria verticillata
Phalangium opillio - Setaria verticillata | harvestman - bristly foxtail

Catch!

Of course you think it’s always the spider who catches another living being… but sometimes the trap is just for them.

OK, a harvestman (Phalangium opillio) is not a real spider, but it has eight legs, so I call it a spider.
It got cought in the ear of bristly foxtail (Setaria verticillata), which I consider a rather annoying grass. And that’s the reason why I (knowing next to nothing about grasses) can identify this one. The hairs on the ear of this grass make it very ‘sticky’. And after my son has been playing around in the fields with some friends, I have spend hours on picking the seeds from his sweater. And the result was, that I had to decide to throw away the sweater because it turned out to be imposseble to remove all those itching seeds.

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

7 thoughts on “Gevangen! – Catch!

 1. en geen spindraden, en geen meerdere paren ogen en geen gif … en toch lijkt het zo vanzelfsprekend een spin 😉
  ik denk dat je weer te bescheiden bent over je planten-an-analfabetisme, een indrukwekkende plantenkennis bezit je zeker, of die nu door liefde, haatliefde of pure haat gedreven wordt maakt al niet uit.
  Wij danken de domme hooiwagen voor deze domme uitschuiver voor deze mooi vastgelegde vaststelling…

 2. My cats often gets those seeds stuck in their fur. As you say they are very difficult to remove. As it happens a Harvestman has moved into my bathroom – I will have to carry him outside soon as I don’t want him to get squashed accidently.

 3. Inderdaad een irritant grasje, dat ook in mijn tuin staat. Nu weet ik in elk geval de naam ervan.
  En ik woon toevallig ook in de Kempen.

 4. Die klittende haren of borstels van de kransnaaldaar zorgen ervoor dat de zaden verspreid kunnen worden door vogels en zoogdieren doordat ze in de veren of vacht meegenomen worden als de dieren in aanraking komen met de plant. Dat laatste heet zoöchorie.
  Dat de borstels ook slachtoffers kunnen maken bij ongewervelden wist ik niet.

 5. @the666bbq: dankjewel!

  @Me!: Ik heb ook een tijd moeten zoeken naar de naam, hier lees je dat al… maar uiteindelijk dus toch gevonden.

  @easygardener: My cats often have seeds of Agrimonia and cleavers in their fur, but luckily not this ones!

  @Eef: ik vraag mij inderdaad ook af, of het gras in de Kempen wellicht meer algemeen is

  @Boomgeest: zoöchorie… ik had het moeten weten (ik schreef eerder al over myrmecochorie, maar toen ik het vorig jaar over klittende planten had, ben ik die term niet tegengekomen. Dankjewel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.