Goud in de Jungle – Gold in the Jungle

(to english text)

Kiwano - the Jungle
Kiwano - the Jungle
Omdat ik de vruchten zo mooi vind, kocht ik op plantenfestival in Hex een paar maanden geleden een kiwano-plantje (Cucumis metuliferus).
In de serre was nog heel wat ruimte, dus dat kwam goed uit! Van in het begin bleek de plant het daar erg goed te doen: ze groeide vrolijk uit en het was al snel een flinke plant… Bloemetjes waren er voorlopig nog niet te zien.
In juli gingen we een paar weken op vakantie, maar de plant trok zich niks van de relatieve verwaarlozing aan en groeide in een snel tempo verder.

En je kent dat, na een afwezigheid van een paar weken weet je niet met welke tuinklus eerst beginnen, dus de kiwano werd nog een paar weken langer aan haar lot overgelaten.
Maar dit weekend was er geen ontkomen meer aan: we hadden onderhand een machete nodig om doorheen de kiwano-jungle de andere planten te bereiken, dus er moest dringend gesnoeid worden.

Maar zoals zijn botanische geslachtsnaam Cucumis al verraadt, is de kiwano een lid van de komkommerfamilie, en zoals wel meer planten uit die familie, is de hele plant bezet met stevige – en in het geval van de kiwano prikkende – haartjes. Ook de vrucht zelf heeft stekels, vandaar ook de naam ‘stekelaugurk’.
Het wegsnijden van de overtollige groei ging dan ook met stevige tuinhandschoenen aan, maar zelfs uren nadien voel ik overal op mijn armen en benen nog de jeuk.

Kiwano | mannelijke bloem - male flower
Kiwano | mannelijke bloem - male flower

Voorlopig zijn er aan de plant nog geen vruchten te zien, maar wel een aantal bloemen. Ik vraag me dan ook af, of het nog zin heeft de plant te laten staan… Of de vruchten dit seizoen nog zullen rijpen lijkt me twijfelachtig, en bovendien heb ik intussen her en der gelezen dat je ze eerder als een siergroente dan als een lekkernij moet beschouwen: de smaak zou wat op die van een flauwe komkommer lijken.

Kiwano | vrouwelijke bloem - female flower
Kiwano | vrouwelijke bloem - female flower

In elk geval, die kiwano was leuk om eens te proberen, maar is wat mij betreft niet voor herhaling vatbaar.
Maar door mijn snoeiwerk vond ik wel wat ‘goud’ in de jungle… Onder de massa kiwanoblad stond nog een pot met een tomatenplant, die we toen we met vakantie vertrokken in de serre hadden gezet, en die we helemaal vergeten waren toen ze door het kiwanoblad overwoekerd werd… Maar daar had de plant zich niks van aangetrokken, en had intussen handenvol ‘Gold Nugget’ tomaatjes geproduceerd.

Tomaat 'Gold nugget' Tomatoe
Tomaat 'Gold nugget' Tomatoe

(Behalve de tomaatjes zijn er ook een paar aubergine- en pepertjesplanten onder het oerwoud uitgekomen.)

Golden tomatoes in the Kiwano-jungle

Kiwano - the Jungle
Kiwano - the Jungle
Because it’s fruits are so beautiful, I bought a little Kiwano-plant last june, and planted it in the greenhouse.
Directly from the start, the plant was thriving very well: it grew rapidly and after a few weeks the tender shoot developed into a lush green plant, although it didn’t show any flowers yet. In July, we left for a two-weeks holiday, but the relative neglect didn’t seem to matter, and the plant continued to grow at a good speed.

And you know that… when you come home after two weeks absence, there is so much to do in the garden, and there followed another few weeks of total neglect.
And the plant took revenge… not by dying, but by smothering every other plant in it’s neighbourhood.

This weekend, there was no excuse left. I had to take my pruning shears and cut the plant back thoroughly.

It’s botanical name Cucumis metuliferus gives it away already, the kiwano is a member of the cucumber family. And like more species in this family, the stalks and leaves of the plant are covered with long and prickly haires. And I’m sure, they are more ‘prickly’ than many other cucumbers… I was wearing gloves, but was working in skirt and with short sleeves, and hours later my legs and arms were still itching.

Kiwano | mannelijke bloem - male flower
Kiwano | mannelijke bloem - male flower

At this moment, the plant doesn’t have any fruits yet, and so I ask myself if it’s worth to keep the plant, since I wonder the fruits that will eventually develop will ripen before the days are to short and to cold.
Moreover, I have been told that the taste of the kiwano isn’t anything special, resembling a not-so-tasty cucumber.
Capsicum annuum 'Hungarian wax' - Chili pepper
Capsicum annuum 'Hungarian wax' - Chili pepper
Growing this kiwano was a nice experiment, but I won’t repeat.
But during my pruning, I found some gold in the jungle… Before our holidays, I put a potted tomato-plant ‘Gold nugget‘ back in the greenhouse, and forgot it there, as it was completely buried under the kiwano leaves. But underneath that cover, the plant went on producing fruits, and I could gather a few handsfull of ripe ‘gold nuggets’.
Not only the tomato-plant was saved, I could also free those chilli peppers, and two egg-plants…

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

6 thoughts on “Goud in de Jungle – Gold in the Jungle

  1. zo zie je maar dat tomaten wel wat beschaduwd mogen worden, en de vruchten volle zon op het blote vel niet echt nodig hebben om te rijpen… ik heb zelfs eens horen vliegen dat schaduw ‘moet’ bij tomaten, dus laat het maar een beetje oerwouden (zonder bijhorende tropische vochtigheid dan wel)

    bij de meloenen heb ik eentje die wat achtergebleven is (Moon and Stars) en waarvoor de paniekreactie “die krijgen we nooit nog rijp dit seizoen” me ook regelmatig bespringt … ik ga hem toch maar rustig zijn gangetje laten gaan, met een mooie nazomer is alles nog mogelijk.

    Dit bijzondere komkommertje heb ik zelf nog nooit gezet maar gewone komkommers wel en die zijn toch niet van de traagste dus mijn beursadvies is “houden” 😉

  2. De plant is wel behoorlijk ‘bijgeknipt’, maar daar waar ze niet over de andere planten aan het heengroeien was, is ze wel mogen blijven staan.
    Op ergens een forum las ik een berichtje van iemand uit de buurt van München, die rond dezelfde periode als ik met een plantje gestart was, en tegen eind oktober vruchten had… Ik wacht dus af…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.