Icarusblauwtje – Common Blue

(to English text)

Polyommatus icarus | Icarusblauwtje - Common blue
Polyommatus icarus | Icarusblauwtje - Common blue
Ja, koninginnenkruid, wilde marjolein en buddleja zijn dan misschien wel ideale vlinderlokkers, maar er zijn vlinders die zich niks aan trekken van wat op een bepaald ogenblik ‘hot’ is, en lekker hun eigen voorkeuren bepalen.
 
Eén van die eigenwijze vlindertje die ik afgelopen weken in mijn tuin zag, is het Icarusblauwtje (Polyommatus Icarus).
Dat vlindertje zag ik geen enkele keer in de buurt van de bloemenborders, maar hield zich vooral op in de bloemenweide in de voortuin. Gek is dat eigenlijk niet, want het is een vlinder die een voorkeur heeft voor wat schralere, kruidenrijke graslanden (Ja inderdaad, ik beschouw de aanwezigheid van het vlindertje als een compliment voor de inspanningen die ik me tot nu toe voor mijn bloemenweide getroost heb…)
Het vlindertje zat op brunel en op rolklaver, en wat ik nog het meest opmerkelijk vond, ook op het driekleurig viooltje.

Dat hij (ja, hij… ik zag twee icarusblauwtjes, en het waren allebei mannetjes) de brunel zo aantrekkelijk vond, is zo vreemd niet. Dat plantje wordt aangeprezen als een goede bijenplant, maar in een artikeltje uit 2004 vertelt Henk van Helm, hoe hij dagpauwogen, heivlinders en gamma-uiltjes op de brunel zag vliegen.

En rolklaver is ook niet vreemd, al zou je daar wellicht eerder kunnen verwachten een vrouwtje aan te treffen: dat legt immers graag haar eitjes tussen de bovenste bladeren van jonge, nog niet bloeiende rolklaver (en andere klaversoorten). Maar ik zag dus een mannetje, dat nectar leek te drinken uit de gele bloemetjes.

Polyommatus icarus | Icarusblauwtje - Common Blue
Polyommatus icarus | Icarusblauwtje - Common Blue

Maar het meest opvallend waren voor mij toch wel die viooltjes… Natuurlijk, zoals ik zelf in mijn artikeltje van jaren geleden al schreef, bevat het spoor van een viooltje wat nectar, maar dat daar nu zoveel insecten – en met name wat grotere insecten op afkomen?
Viooltjes als planten waar vlinders hun eieren op afzetten, dat wist ik al (parelmoervlinders), maar als nectarleverancier? Even googlen leert me, dat Vlindernet vertelt dat net de kleine parelmoervlinder zich vaak ook voedt op diverse viooltjes – helemaal vreemd is het dus niet, dat het blauwtje er ook nectar gaat zoeken.

Ik concludeer uit dit verhaaltje in elk geval, dat als je echt een grote diversiteit aan vlinders naar je tuin wil lokken, dat je je tuin dat best niet exclusief beplant met planten die als typische ‘vlinderlokkers’ bekend staan.

Polyommatus icarus | Icarusblauwtje - Common blue
Polyommatus icarus | Icarusblauwtje - Common blue
Overigens… Icarusblauwtje vind ik een mooie naam – maar dat dit vlindertje in het Engels ‘Common‘ Blue wordt genoemd, dat doet het beestje onrecht aan…

(Oh ja, de laatste foto is enkel ’ter documentatie’ ;-)…)

Common Blue

Yes, Hemp Agrimony, Wild Marjoram and Buddleja are widely accepted as ’the real thing’ when it comes to butterfly-plants, but some butterflies don’t seem to follow trends, don’t go to the hottest places in town, but simply visit some more obscure bars, that the more popular fellows consider definitely out.

The Common Blue (Polyommatus Icarus) is one of those peculiar ones…
I did see this butterfly not even once in my perennial borders, among the crowd, but it was flying and feeding in the flowermeadow in the front garden. Well, that’s not so strange afte all, because this is a butterfly that’s most often seen in such meadows.

I saw the little one on Selfheal, Bird’s-foot Trefoil and – and this seemed rather weird – on Wild Pansy.

It seemed understandable that he was feeding on Selfheal. This is plant is considered an excellent bee-plant, but I also found an article in which the autor writes about the Peacock butterflies, Tree Graylings and Silver Y’s he saw on Selfheal.
And Bird’s-foot Trefoil shouldn’t sound strange either, although I would expect to see females on them (I only saw male common blues in my garden): the females lay their eggs on this plant (and on other trefoils and clovers).

Polyommatus icarus | Icarusblauwtje - Common blue
Polyommatus icarus | Icarusblauwtje - Common blue
But those pansies? Of course, those flowers do contain some nectar, but I never expected to see larger insects like butterflies to search for it.
I knew that some butterflies lay their eggs on pansies. Best known among them is the Queen of Spain Fritillary, a rare species here in Belgium. But some googling learned me, that exactly this Queen of Spain Fritillary also feeds on several pansies and violets, so why shouldn’t the Common Blue?

At least I conclude from this observation, that when you want a large diversity of butterflies in your garden, you shouldn’t restrict your planting to those flowers that are considered ’the best’ for attracting those beautiful insects.

By the way… I really don’t understand why this little beauty is called ‘Common‘ Blue in English. I must say that I do prefer it’s Dutch name…

(I know, this last picture is rather bad, but I just wanted to show the little one on the Bird’s-foot Trefoil.)

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

5 thoughts on “Icarusblauwtje – Common Blue

  1. Fijn dat je ze op foto hebt kunnen zetten. Blauwtjes zijn – naar mijn ervaring- enorme zenuwpezen die na enkele seconden alweer naar het volgend bloemetje vliegen. En vooral de foto op brunel en op het viooltje zijn prachtig! Heel mooi licht ook. Laat op de avonds gemaakt of ’s morgens vroeg? (ik gok op het eerste 😉 )

  2. Dit icarusblauwtje was inderdaad niet de makkelijkste, maar toen ik eenmaal door had, dat hij telkens naar dezelfde bloempjes terugkeerden, werd het al iets simpeler: Een bloempje uitkiezen, focussen, belichting regelen. Wachten tot het vlindertje terugkomt, nog langer wachten… en dan eventueel nog even wat bijregelen en snel afdrukken.

    En het tijdstip van de dag? De rolklaver en de brunel rond half elf, de viooltjes om één uur ’s middags. Maar het deel van de bloemenweide waar die allemaal bloeiden, heeft vaak een ‘interessant’ licht… het is een ‘zonnevlek’ tussen een hazelaarbosje en een knotwilg, en de eik staat ook vlakbij, met bijna altijd wat gefilterd licht.

    Dit boomblauwtje liet zich vanavond rond zeven uur betrappen:
    Celastrina argiolus | Boomblauwtje - Holy Blue

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.