Mijn observaties – My observations

(to English text)

Vrijdag herinnerde ik al even aan Vlindertelling die dit weekend in België en Nederland plaatsvond, en dit is het lijstje van de vlinders die ik uiteindelijk heb gezien.

Araschnia levana | Landkaartje - Map
Araschnia levana | Landkaartje - Map

  1. Groot koolwitje, Pieris brassicae: 4
  2. Klein koolwitje, Pieris rapae: 2
  3. Klein geaderd witje, Pieris napi: 1
  4. Oranje zandoogje, Pyronia tythonus: 16
  5. Bruin zandoogje, Maniola jurtina: 12
  6. Bont zandoogje, Pararge aegeria: 6
  7. Distelvlinder, Vanessa cardui: 3
  8. Atalanta, Vanessa atalanta: 1
  9. Dagpauwoog, Inachis io: 2
  10. Landkaartje, Araschnia levana: 3
  11. Gehakkelde Aurelia, Polygonia c-album: 2
  12. Kleine vuurvlinder, Lycaena phlaeas: 1
  13. Koninginnenpage, Papilio machaon: 1
  14. Muntvlinder, Pyrausta aurata: 2
  15. Gamma-uil, Autographa gamma: 2
  16. Gewone Netelmot, Pleuroptya ruralis: 2

Lycaena phlaeas | Kleine vuurvlinder - Small copper
Lycaena phlaeas | Kleine vuurvlinder - Small copper

Ik vond het heel erg attent van die koninginnenpage dat die zich net in dit vlindertelweekend liet zien. Een tijdje geleden zaten er al wel een aantal rupsen op de dille, maar de vlinder zelf had ik nog niet gezien dit jaar. Het valt mij trouwens op, dat ik elk jaar rupsen zie, meestal op dille of venkel, maar dat ik maar af en toe een vlinder ontdek, en die is dan ook meteen weer verdwenen.

Een paar vlinders die een week eerder wel te zien waren in mijn tuin, heb ik dit weekend (lees: zaterdag) niet gespot… Geen koevinkje, geen citroentje, geen boomblauwtje, geen icarusblauwtje… En de dikkopjes die in juni zo massaal rondfladderden, die zie ik al wekenlang niet meer.
Maar hoe dan ook, ik denk dat een lijstje van 18 soorten dagvlinders op één zomer best mooi te noemen is!

Counting butterflies – my observations

On friday I told you about the yearly butterfly-counting event this weekend in Belgium and the Netherlands. Of course I participated, and this is the list of butterflies I saw in my garden on Saturday. (On Sunday the weather was rainy, so we didn’t see many butterflies.)

Pyrausta aurata | Muntvlinder - Mint moth
Pyrausta aurata | Muntvlinder - Mint moth

  1. Large White, Pieris brassicae: 4
  2. Small White, Pieris rapae: 2
  3. Green-veined White, Pieris napi: 1
  4. Gatekeeper, Pyronia tythonus: 16
  5. Meadow Brown, Maniola jurtina: 12
  6. Speckled Wood, Pararge aegeria: 6
  7. Painted Lady, Vanessa cardui: 3
  8. Red Admiral, Vanessa atalanta: 1
  9. Peacock Butterfly, Inachis io: 2
  10. Map, Araschnia levana: 3
  11. Comma, Polygonia c-album: 2
  12. Small Copper, Lycaena phlaeas: 1
  13. Swallowtail, Papilio machaon: 1
  14. Mint moth, Pyrausta aurata: 2
  15. Silver Y, Autographa gamma: 2
  16. Mother of Pearl, Pleuroptya ruralis: 2

Pieris napi | Klein geaderd witje - Green veined white
Pieris napi | Klein geaderd witje - Green veined white

(Amazed about the three moths at the end of the list? Well, in Dutch a moth (‘mot‘) is also called ‘nachtvlinder‘, ‘night-butterfly’, and those that fly (also) by day, like the three in this list, are ‘dag-actieve nachtvlinders‘, day-active night-butterflies…)

I must say, I really appreciate it that the swallowtail just showed herself this weekend ;-). I only see that butterfly rarely, only once or twice a year, although there often are some caterpillars on the dill of fennel-plants (those caterpillars don’t do a lot of damage.)

Some butterflies I already saw a week ago, weren’t there this weekend. No Ringlet Butterfly, no Brimstone, no holy blue, no common blue… And those Large Skippers, that were so abundant in june, I haven’t seen them in weeks.

But don’t you agree… I already 18 different butterflies (and a few different moths) this summer, and that’s a nice list already!

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

3 thoughts on “Mijn observaties – My observations

  1. Dan heb je aardig je best gedaan in de tuin. Mijn bezigheden hadden een wat andere prioriteit. Je hebt er wel heel veel in de tuin rondvliegen.

  2. AnneTanne: ‘Maar hoe dan ook, ik denk dat een lijstje van 18 soorten dagvlinders op één zomer best mooi te noemen is!’

    Dat is inderdaad heel goed!
    En er zitten nog veel meer nachtvlinders in je tuin, nobele onbekenden die je enkel ’s nachts met hulpmiddelen kan waarnemen. Grote beer (Arctia caja) en populierenpijlstaart (Laothoe populi) hebben indruk op me gemaakt toen ik ze onlangs voor het eerst zag in een Skinnerval, een speciale lichtbak.

    AnneTanne: ‘Het valt mij trouwens op, dat ik elk jaar rupsen zie, meestal op dille of venkel, maar dat ik maar af en toe een vlinder ontdek, en die is dan ook meteen weer verdwenen.’

    Wat vlinders betreft zijn er twee groepen waardplanten: die voor de rupsen en die voor de volgroeide vlinders.
    De plantensoorten die de rups nodig heeft als waardplant of lekker vindt zijn voor de imago van die rups misschien minder interessant om van te eten, of worden hoofdzakelijk bezocht om er eitjes op af te zetten.

  3. @boomgeest: ik ben me nog maar heel onlangs in nachtvlinders gaan verdiepen, en ik moet zeggen dat het me al snel helemaal duizelde…
    Even was ik trouwens heel erg opgetogen, omdat de ‘experts’ op het forum van natuur.punt bevestigden dat een ‘motje’ dat ik vond wel degelijk de donkere iepenuil (Cosmia affinis), maar een dag later vertelde de opperexpert 😉 dat het niet om die zeldzame C. affinis, maar om diens neefje Cosmia pyralina (maanuil) ging… en de verschillen blijken dan inderdaad in de meest minuscule details te zitten…

    Mijn stukje morgen gaat inderdaad ook heel even zijdelings in op waardplanten (‘eitjes- en rupsenplanten’ bedoel ik dan) versus voedselplanten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.