Klein geaderd witje – Green veined white

(To English text)

Pieris napi | Klein geaderd witje - Green veined white
Pieris napi | Klein geaderd witje - Green veined white
Met het warme weer gisteren vlogen er tientallen vlinders in de tuin rond.
Maar dat maakte het daarom nog niet simpel om ze te fotograferen… Bloemen blijven tenminste op dezelfde plaats staan, als de wind tenminste geen spelbreker is. Maar vlinders die hebben de lastige gewoonte om rond te fladderen.

En als je dan zo bezig bent, dan valt al snel op, dat verschillende soorten er toch heel andere fladdergedragingen op na houden:
Het landkaartje (Araschnia levana – zie onderaan) bijvoorbeeld, dat blijkt behoorlijk ‘honkvast’ te zijn. Eén exemplaar heeft de halve namiddag op één pol marjolein gezeten, en zat zelfs minutenlang op hetzelfde bloeischerm.
Maar de witjes, die blijven amper een paar seconden op dezelfde plek zitten. Je hebt nauwelijks de tijd om ze in je zoeker te krijgen, laat staan ze netjes te focussen.

Achteraf viel het me dan ook mee, dat ik toch een paar behoorlijke kiekjes van dit klein geaderd witje (Pieris napi) bleek te hebben. (Maar frustrerend was dan wel, dat er van de foto’s van het landkaartje geen enkel was waar ik echt tevreden over kon zijn.)

Net zoals het groot en het klein koolwitje (Pieris brassicae en Pieris rapae) kiest ook het klein geaderd witje kruisbloemigen uit om zijn eitjes op af te zetten. Maar waar de twee ‘kool’witjes graag kruisbloemigen in de moestuin uitkiezen (lees: bij voorkeur allerlei koolsoorten), zou het klein geaderd witje eerder voor look-zonder-look (Alliaria petiolata) en pinksterbloem (Cardamine pratensis) kiezen.

In de loop van de zomer vliegen er wel drie generaties van dit vlindertje. Een eerste in april-mei, en de twee volgende van juli tot september. Bij de zomergeneraties zijn de aders op de onderzijde van de vleugel vaak minder goed zichtbaar dan bij de lentegeneratie, waardoor je ze niet altijd makkelijk kan onderscheiden van de koolwitjes. Maar bij de exemplaren die deze week in mijn tuin rondfladderden, zijn de aders best behoorlijk goed te zien!

Green veined white | Mustard white

With that warm and sunny weather yesterday, there were lots of butterflies in my garden.
But even when there are lots of them, that doesn’t make it easy to make pictures. You know: plants stand still (at least when there isn’t to much wind), but butterflies, well, they fly…

Pieris napi | Klein geaderd witje - Green veined white
Pieris napi | Klein geaderd witje - Green veined white
But when you are trying to make some pictures, you can readily notice that different species have different habits:
The map (Araschnia levana – see last picture) seems to stay for hours on the same plant, but the whites don’t stay longer than a second on the same spot.

So afterwards I was rather happy that I did have a few pictures of the green veined white that weren’t bad. (But I felt frustrated that I didn’t have one single pic of the map that was really good.)

Just like the large white (cabbage white, Pieris brassicae) and the small white (Pieris rapae), the green veined white lays its eggs on plants of the mustard-family (Brassicaceae), but where the large and the small white like to search for Brassicaceae in the vegetable garden (cabbages!), this species seems to prefer wild plants like garlic mustard (Alliaria petiolata) and cuckoo flower (Cardamine pratensis).

Araschnia levana | Landkaartje - Map
Araschnia levana | Landkaartje - Map
In the course of one year, there are three generations of green veined whites: the first generation is flying in April-May, the next from July till September. The summergenerations are often difficult to distinguish from the large whites, because there veins are less obvious. But in the ones I saw this week in my garden, the veines are still easy to distinguish.

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

5 thoughts on “Klein geaderd witje – Green veined white

 1. It is also exasperating when the butterfly won’t open its wings so you only get a muted idea of the patterns inside. I am seeing few butterflies here except the Cabbage Whites (lots of vegetable gardens nearby). I don’t know where the others have gone, yet there are plenty of bees.

  1. @easygardener: Oh yes, I have been trying to fotograph the meadow brown and the Spanish gatekeeper today, and they only opened their wings for seconds.
   For the map and the green veined white, that wasn’t such a problem, since these species have been named after the aspect of the underside of their wings.

 2. Dat landkaartje is heel mooi in beeld gebracht. Bij mij maken de vlinderstruiken zich op om te gaan bloeien, samen met de lavendelsoorten die hier staan zal dat ook wel de nodige vlinders lokken.

  1. @Me!: Ja, jij schreef al eerder een keer dat in jouw tuin de lavendel pas bloeit tegelijk met de vlinderstruiken!
   Ik vind koninginnekruid en wilde marjolein eigenlijk fijner als vlinderplanten dan de Buddleias. De dagpauwoog heeft weliswaar een voorkeur voor de vlinderstruik, en die vlinder is natuurlijk een juweeltje, maar andere soorten lijken toch net zo graag op wilde marjolein en koninginnekruid te zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.