Oogstappel – Early apple

(to English text)

Malus domesticus Transparant Blanche
Malus domesticus 'Transparant Blanche"
Een paar weken geleden was Bart nog volop kersen aan het oogsten, maar hier zijn de eerste appelen alweer rijp.
Inderdaad, op een ogenblik dat je in de winkel nog alleen maar oude jonagolds of van ver ingevoerde Oma Smiths vindt, plukken wij de eerste verse appeltjes.

 
Deze ‘Transparante Blanche’ hebben we aangeplant omdat het een erg goede bestuiver is van heel wat andere appelrassen, maar dat je er al zo vroeg van kan eten is natuurlijk nog een leuk extraatje. Hij wordt ook oogstappel genoemd, omdat hij in de oogstmaand ‘al’ rijp is, maar wij hebben gemerkt dat hij in augustus vaak al over zijn hoogtepunt heen is. In de tweede helft van juli zijn de appels vaak al rijp.

Vroeger stelde ik me om één of andere reden bij de naam ‘oogstappel’ altijd een klein, roodwangig appeltje met een zoete smaak voor. Niet dus. ‘Transparante Blanche’ is een appel die als hij echt rijp is heel bleek geelgroen is, en de schil heeft inderdaad een bijna transparant aspect dat op de foto nauwelijks is weer te geven.
De appel heeft een friszure smaak, en zou als hand- en als moesappel geschikt zijn. Hier worden de appels echter zo snel opgegeten, dat ik er nog nooit toe gekomen ben er moes van te koken…

De oogstappel is absoluut geen bewaarappel, hij wordt snel melig van smaak, maar dat vind ik dus echt geen bezwaar!

(Guy de Kinder – de grootste fruitteelt-expert in Vlaanderen – noemde gisteren in zijn blogbericht nog een aantal andere vroege zomerappelen)

An early apple

Only a few weeks ago, Bart told us his cherry-harvest wasn’t over yet, but we are already picking apples!

Malus domesticus Transparante Blanche
Malus domesticus 'Transparante Blanche'
Yes, while you only find last-years apples in the supermarket, we have our own fresh apples.

We planted this ‘Transparante Blanche’ because he is very usefull for the cross-pollination of other apples, but the fact that it’s harvest is so early adds an extra bonus!

In Dutch, this apple is also called ‘oogst-appel’, harvest-apple, because the fruits should be ripe in august, the harvest-month. (But indeed, it’s still July and we are eating these apples yet. Also in the previous years, they were ripe this early.)

When Transparante Blanche is ripe, it’s a very pale, yellowish-green apple (see first picture). It’s peel has an almost transparant aspect. The apple has a fresh, slightly sourish taste. I heard it’s not only a good eating apple, but also suited as cooking apple, but I never used them for cooking yet…

Transparante Blanche isn’t an apple that keeps well, but that’s not a problem here…

(You can find a list of other very early apples on the blog of Guy De Kinder, a Belgian expert fruit-grower. The blog is in Dutch, but the names of the varieties are universal!)

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

8 thoughts on “Oogstappel – Early apple

 1. Heerlijk zo’n vroeg appeltje want ik ben die oudbakken appels uit de winkel al weken beu. Jammergenoeg heb ik geen plaats meer voor nog een fruitboompje in de tuin. Je boft maar met die vroege appels!

 2. It is beautiful. Hard to believe it is almost apple harvesting season already. I wonder where all the time went. These apples would not last long around my place either-they look great!

  1. That’s right… It’s so nice to have fresh apples… but that also means that summer is almost half. August is approaching, the evenings already are a little bit shorter.

 3. Dankzij de buren heb ik er ook al van gesnoept. Heerlijk hé, zo’n vers stevig appeltje! Ze bewaren wel niet, om hun enige nadeel maar eens te noemen, maar dat is niet erg, want daarom delen de buren ze uit 🙂

 4. @Yolanda Elizabet: ik ben inderdaad h̩̩l blij dat ik weer eigen appels kan eten. Ik heb een allergie voor appels (dat is Рhoe gek het misschien ook klinkt) een toch vrij frequent voorkomende voedselallergie bij volwassenen.
  Maar om één of andere reden reageer ik enkel allergisch op appelen uit de winkel (ook biologisch geteelde, ook geschilde). En laat appelen nu mijn lievelingsfruit zijn…
  Heerlijk dus, omdat ik vanaf nu weer regelmatig appels kan eten.

  @Me!: ach, er zijn zeker lekkerder appels dan deze, maar in deze tijd van het jaar ben ik niet kieskeurig (zie mijn reactie hierboven).

  @onderdeappelboom: Ze bewaren inderdaad niet… meer nog, het oogsten komt behoorlijk nauw: zo zijn ze nog niet rijp, zo zijn ze alweer melig. Zoals iemand me zijn: je moet er bijna onder gaan slapen om ze op het goede moment te oogsten. Maar als ze ‘à point’ zijn, dan zijn ze niet te versmaden.

 5. Naast het vernoemde appelras zijn ‘Discovery’ en ‘Sunrise’ ook aanraders! Beiden hebben een zoete en snoepachtige smaak.

  Bedankt voor het complimentje..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.