Lente? – Spring?

(to English translation)


Met deze foto startte mijn blogje twee jaar geleden op 12 februari 2007.

Een blog dus als het frisgroene meidoornscheutje dat ik gisteren in de tuin tegenkwam… en misschien groeit het uit tot een stevige nieuwe twijg….

 
Eén meidoorn in de tuin is er altijd veel vroeger bij dan zijn soortgenoten, weken eerder komt hij al in blad.
 
Vorig jaar, op de eerste verjaardag van mijn blog, stond diezelfde struik dan ook al met jonge blaadjes te pronken.

Grappig, die ene struik in de haag, een eindje voorbij het kippenhok, is altijd weer de eerste. Denkend aan mijn stukje over inheemse en autochtone planten vorige week en de discussie die naar aanleiding daarvan ontstond, vraag ik me dan ook af of die ene struik voorouders met een ander genetisch potentieel heeft gehad dan de de rest. (Het plantgoed van onze meidoornhaag is grotendeels afkomstig van het ‘eikenproject’, dat aan het eind van de jaren ’90 jaarlijks liep, en dat inheems plantgoed garandeerde.)

En dit jaar?
De hele maand februari was er niet het minste glimpje groen te zien in de nhaag… pas vorig weekend kon ik mijn jaarlijkse foto maken van de eerste jonge blaadjes.

En intussen… intussen was het gisteren weer maart zoals ik maart niet graag heb: een donkere, druilerige dag, met een grijze lucht waar geen eind aan komt, en die continue druilregen. Dat is voor mij maart: grijze somberheid, af en toe opgefleurd door het eerste glimpje van kleur dat je even een gat in de lucht doet springen, om al snel te bedenken dat april met zijn buien, maar ook met zijn frisblauwe luchten nog ver weg is.
Ik doe altijd mijn best om het mooie in maart te ontdekken, maar het wil vaak toch niet zo heel erg goed lukken.

Spring?


This was the picture I used to illustrate my first blogpost on february 12th, 2007.

A blog like that lush-green hawthorn-shoot I found in the hedge yesterday…. Maybe this blog will grow untill it is a strong bouch

 
That hawthorn is always earlier than the others.
 
Last year, on the first birthday of my blog, the same scrub was showing off his fresh young leaves already.

It’s kind of funny, that one scrub, just behind the henhouse, is always the first. Thinking about my post last week about native and autochtonic plants and the comments that came that day (excuse me, that discussion is in Dutch…), I keep asking myself if this scrub might have some genetic material from a different origin than the others. (We bought all our hawthorns from an organization that guaranteed the allochtonic origin of the seedlings.)

And this year? In February I kept searching for the slightest hint of green in the hedge, but only last weekend I could make my yearly picture of the first young hawthorn leaves.

And meanwhile… yesterday it was such a typical day in March that I don’t like: A dark and rainy day, with a grey sky that had no end, and that continous drizzle…
That’s March: nothing much but gray gloom, with an occasional hint of color that makes you jump with delight, because you think that spring is near… and than you realize that it is just March. No, give me April with it’s rainshowers… but also it’s blue skies and white fluffy clouds…
Every year I try to discover the hidden beauty of March… but that’s always a tough exercise 😉

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

11 thoughts on “Lente? – Spring?

 1. Tis gisteren inderdaad knudde met 1 rietje maar gelukkig schijnt vandaag het zonnetje weer. Tot mijn verrassing stond er in deze tuin al een meidoorn boom (roze bloeiend), elk voorjaar weer een feest. Een paar jaar geleden schrok ik me wild want de boom was plots helemaal kaal in de zomer en bleef dat ook. De meidoorn liep het voorjaar daarop weer uit, wat een opluchting dat de boom niet wijlen was!

  Ik wens je een zonnig weekend met veel tuinplezier!

 2. Ach en in Den Helder was het gisteren eerst somber maar droog, in de middaguren kwam de zon stralend tevoorschijn en ben ik dus in de moestuin bezig geweest. Ik woon echt op een plekje met de meeste zonuren van Nederland. Vandaag schijnt er een flauw zonnetje en denk dat ik zo toch maar even op de fiets stap om de uien in de grond te zetten op de moestuin. Allemaal een zon overgoten weekend.

 3. March can be as dismal as January and February but at least there are more daylight hours. Of course those extra hours are mostly grey and damp so it is not perfect (lol). I am not really happy until May arrives – then I expect real sunshine and blue skies!

 4. Ik heb alleen nog maar felgroene, weliswaar dikke, knoppen op mijn Meidoorns. Zoals gezegd: van autochtone afkomst. Maar nu al blaadjes is niks uitzonderlijk. Hou ons ook op de hoogte van de eerste bloei, goed?

 5. Twee jaar al, en dat aan zo’n tempo: PROFICIAT. (Ik ben tegenwoordig al blij dat ik eens om de week aan bloggen toekom. Tijd maar ook de opgroeiende kinderen die de computer bezetten op de vrije uren strooien voortdurend roet in het eten… en ik ben jammer genoeg niet echt een avondmens)

 6. @Me!: wat weekend werd mooi aangekondigd, maar op vrijdag waren de voorspellingen helaas al minder zonnig!

  @Yolanda Elisabeth, tijdtussendoor, Dini: Ik benijd jullie: Ik werk (bijna) full-time, en had bovendien deze week nog twee avond-vergaderingen… Doordeweeks in de tuin werken is dus een ongekende luxe als de dagen nog niet echt lang zijn.

  @easygardener: May is perfect, but I do like April too (and I’ll have two weeks off then, so some more time for the garden!)

  @Godelieve: dankjewel, ook aan jou… zonder mijn lezers zou ik ook de bloglust snel verliezen!

  @Nico: daar hoor je zeker van! En ik weet na jaren ook al, aan welke struik (en da’s dan weer één aan de andere kant van de tuin) ik waarschijnlijk de eerste bloempjes mag verwachten. Die zijn hier overigens vaak iets later dan elders.

  @yo: en laat ik nu een echt avondmens zijn, in tegenstelling tot ‘mijn mannen’, die allebei liever vroeg onder de wol liggen. (En als je dan nog weet dat ik absoluut geen TV-kijker ben, dan snap je wanneer er hier geblogd wordt.)

 7. I hope that spring comes soon for you — March, for us, is a month of lots of warm spells mixed with cold rain, like today, but with lots of buds expanding and bursting forth.

  Lisa

 8. March is a temptress…somewhat cruel, I think! One day, 70 degrees, the next day, snow! We have nothing be rain and gray skies and very damp, chilly weather here, too! Your photos are so clear…you must be using a macro lens (?). The budding leaves of the Hawthorne look very interesting;-) Keep blogging!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.