Winterappelen

winterappelsZeven appelbomen hebben we in de tuin, en van zes daarvan worden de appelen gretig gegeten.
Maar van die ene boom, een laagstam-exemplaar dat ons door goedbedoelende kennissen in handen werd gestopt, blijven de appelen altijd hangen. Het zouden jonagold-appelen zijn, een appel die ik zelf nooit zou hebben uitgekozen om te planten, maar dat nog tot daar aan toe. Maar de appelen die er aan hangen, lijken van schil en van consistentie nog het meest op Granny Smith, maar dan wel exemplaren zonder enige smaak of kraak.

Toch is het een gezond groeiende boom, waarvan ook de vruchten nauwelijks last hebben van wat voor aantasting dan ook. Zelfs nu, in december, hangt nog steeds het grootste deel van de vruchten zonder één slechte plek aan de boom. Valappels heeft de boom nauwelijks. Maar waar de valappels van onze andere bomen gretig worden leeggepikt door merels, blijven deze groene karbonkels voorlopig onaangeroerd liggen en hangen.

Misschien moet het gewoon zo zijn… zes bomen met snoepjes voor mens en dier vanaf de vroege herfst, en één boom met ‘appeltjes voor de honger’, voor als de winter op z’n strengst is.

Lees ook:

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

5 thoughts on “Winterappelen

  1. Wellicht geen jonagold dan. Waarschijnlijk worden er nog wel af en toe ‘verkeerde’ boompjes verkocht… Zelfs in gespecialiseerde boomkwekerijen gebeuren foutjes, ik kan me voorstellen dat in de gemiddelde Aveve ook wel eens per ongeluk het verkeerde label aan het verkeerde boompje gehangen wordt. Nu nog te weten komen welke soort het precies is, voor zover je daar belang aan hecht. Eens contact opnemen met de Nationale Boomgaardenstichting? Met een paar foto’s en een goeie beschrijving kunnen ze je wellicht een antwoord geven.

    1. @bart: zeker weten dat er zelfs bij boomkwekers fouten worden gemaakt.
      De Cox orange pipin die we hebben, is maar voor een kwart een Cox. We kochten hem dus als een cox, maar hij bleek geënt met twee verschillende twijgen. En de andere is iets Golden Delicious-achtig (geen aanwinst dus). En niet alleen groeit die foute ent krachtiger dan de Cox, bovendien is Cox kankergevoelig, en hebben we hem om die reden al een paar keer heel krachtig moeten insnoeien.
      @ Annemie: dank je…

  2. In December verwacht men niet dat er nog appeltjes aan de boom hangen… ik vind jouw filosofie in dit logje wel goed verwoord!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.