De volhouders

Calendula officinalis, GoudsbloemVorig najaar plaatste ik een paar maanden lang elke maand een fotootje in de zijbalk van mijn blog, van een goudsbloem die op dat ogenblik in mijn tuin bloeide.
(He, op dat jaar tijd is mijn manier van fotograferen toch enigszins veranderd… toen was het vooral mijn bedoeling een bloem zo herkenbaar, zo ‘botanisch correct’ mogelijk weer te geven, en dat laat ik zo langzaamaan steeds meer als voornaamste doelstelling achterwege…)
Kort en goed, ik wilde nagaan of het klopte, dat de goudsbloem zoals men wel eens zegt eigenlijk het hele jaar door wel in bloei te vinden.

In de loop van de winter was het al gedaan met de pret. Na een flinke vorstperiode was het ‘adieu’ aan de goudsbloemen, en die kwamen pas in het late voorjaar terug.
Maar als je de bloeilijstjes nakijkt die ik het afgelopen jaar heb getoond, dan zijn er wel een paar andere dappere bloeiers terug te vinden… Helaas ontbreekt me op dit ogenblik een beetje de zin om uitgebreid spreadsheets te gaan aanmaken, maar madeliefje, witte en paarse dovenetel ontbraken geen enkele maand op het appel.

Poa annua - StraatgrasEen ander plantje dat ik bijna elke maand in bloei vond, maar dat ik zelfs niet altijd genoteerd heb, behalve in die maanden dat mijn lijstje echt heel kort was, is straatgras, Poa annua. Zoals zijn wetenschappelijk soortnaam ‘annua’ al laat vermoeden, is het een éénjarig grasje. Het zaad kiemt al bij temperaturen net boven het vriespunt, en de plantjes bloeien al na enkele weken. Kort nadien vormen ze zaad, en de hele cyclus kan alweer opnieuw beginnen.

Als je op het internet informatie zoekt over het straatgras, soms ook wel tuintjesgras genoemd, dan merk je dat het gros van de hits die je zoekmachine je levert, naar sites verwijzen die zich afvragen hoe je het plantje het best vernietigd. Inderdaad is het een ongewenste gast voor bezitters van ofstrevers naar een biljartlakengroen gazon. Ik las zo ergens een dringende vraag van een manager van een golfterrein in Hongarije, die op zoek was naar iemand ‘who successfully exterminated Poa annua.’

Na wat surfen begrijp ik inderdaad, waarom dat plantje echt een ‘probleem’ vormt in een golfgreen, en zich in de grasveldjes van mijn tuin zeer bescheiden gedraagt. Grassen in een gazonmengsel zijn er natuurlijk op geselecteerd dat ze kort maaien verdragen, maar in tegenstelling tot een aantal andere ‘wilde’ grassen verdraagt straatgras zelfs zéér kort maaien. De grasmachine afstellen op iets van een centimeter hoogte, is voor het plantje geen probleem. Integendeel, deze maaihoogte levert een aantal van zijn concurrenten problemen op, en bezorgt dus het straatgras extra voordeel.
Onze grasveldjes worden nooit korter gemaaid dan 4 centimeter, en het voordeel dat korter maaien het straatgras oplevert is dus afwezig.
who successfully exterminated Poa annua.who successfully exterminated Poa annua.

Straatgras verdraagt probleemloos nattigheid en lage temperaturen, maar heeft een hekel aan aanhoudende droogte. ‘Gelukkig’ hoort een golfgreen biljartlakengroen te zijn, en als de natuurlijke regen te lang dreigt uit te blijven, vertroetelen de managers – die tegelijk zo hard roepen om een exterminator’ – de straatgrasjes met een welkome artificiële regenbui uit de sproei-installatie.
Nee, dan komen die plantjes er bij ons maar bekaaid van af… Wij gaan er van uit, dat als we tijdens een droogte-periode ons ‘gazonnetje’ (ahum) niet sproeien, dat we dan meer kans hebben dat ons gazonnetje na meerdere droogteperiodes steeds minder last van de droogte zal hebben, omdat de meest droogte-tolerante soorten (en dus niet het straatgras) als overwinnaar uit de strijd zullen komen.
En zo zie je maar, dat de ‘luie’ tuinier op het end nog gelijk heeft….

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

3 thoughts on “De volhouders

  1. Ik weet dat je tegen wat kritiek kan, dus toch even zeggen dat ik die goudsbloem van vorig jaar net een tikkeltje mooier vond. De nieuwe foto is net een beetje te onscherp vind ik.

  2. @Annemiek: hihi, je weet het… Inderdaad, ik hoor liever één oprecht gemeende kritische noot over een foto, dan 200 standaard ‘Oh, this is sóóóóó beautiful’etjes (en dat ‘hoor’ ik dan altijd met een geaffecteerd hoog, onecht stemmetje zeggen), die schering en inslag zijn op Flickr.
    De focus van de foto van vandaag had inderdaad iets anders mogen liggen. De bloemblaadjes aan de zijkanten zijn immers wel scherp, maar de blik wordt onvermijdelijk getrokken door de middelste/voorste blaadjes, en die zijn onscherp…

    @Neneh: Wat een gloed in die foto van jou!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.