Haagbeuk

Carpinus betulus - haagbeuk. Foto: Hapticflapjack. Creative Commons License
Nee, dit is niet de haagbeuk in onze tuin waar ik een paar dagen geleden over sprak. Wegens laat thuis van mijn werk, en vroeg donker in oktober ben ik niet in staat geweest zelf nog een fotootje te maken.
Maar op deze foto is wel goed het verschijnsel te zien, dat maakt dat sommige oude haagbeuken ideale ‘brievenbusbomen’ zijn, zoals zoonlief en zijn kameraden over onze haagbeuk spraken.

De haagbeuk (Carpinus betulus) is veel nauwer verwant aan de berk (Betulus sp.) dan aan de beuk (Fagus sylvatica), en hoewel ook de haagbeuk als hij niet gesnoeid wordt tot een uiterst imposante boom kan uitgroeien, is hij toch veel bescheidener van aard dan de ‘echte’ beuk. Op een Zwitserse website wordt gezegd dat de boom – vanuit bosbouwkundig oogpunt – een dienende boom is, omdat hij goed schaduw verdraagt en daarom in de ondergroei van waardevolle bosbestanden met eik, beuk en linde (ja, ook de linde is eigenlijk een bosboom) een plaats vind. Zijn snel verterende blad zorgt bovendien voor een luchtige en voedselrijke humuslaag.

Dat de haagbeuk goed kan gesnoeid worden, hoor je al aan zijn naam, maar als solitaire boom die vrij kan uitgroeien heeft hij ook een bijzondere uitstraling.
Ik was erg nieuwsgierig naar vermeldingen van haagbeuk in mythologie en folklore, maar vind voorlopig weinig in die zin. Daarbij moet ik wel toegeven, dat ik erg weinig tijd had voor het schrijven van dit stukje… Misschien een andere keer meer en beter?

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

3 thoughts on “Haagbeuk

 1. Prachtige boom op die foto zeg !
  Lijkt die bij jou er op ? Is het net zoiets ?
  Dat van die brievenbusboom begrijp ik niet.

  Worden van Haagbeuken ook niet lage heggetjes rondom plantsoentjes gemaakt ?
  Vlakbij waar ik woon staat zo’n hegje en de takjes ervan zitten haast in elkaar verstrengeld. In de herfst worden de blaadjes bruin maar vallen er niet meteen af maar blijven er de hele winter aan zitten. Die valler er pas weer vanaf als ie in het voorjaar knoppen gaat vormen

  Is dat Haagbeuk ? Of kan van iedere Beuk een heg gesnoeid worden ?

 2. Ik heb dat van die brievenbussenboom inderdaad niet zo goed uitgelegd als ik dacht: Je ziet dat de stam vol spleten en scheuren staat. Mijn zoon en zijn vrienden plachten daar tijdens zoektochten en dergelijke graag briefjes met opdrachten in te verstoppen.

  De haagbeuk hier is vergelijkbaar, maar doordat hij tussen die twee beuken instaat, valt hij minder op.

  Zowel van haagbeuk (en voor de duidelijkheid, dat is dus géén soort beuk, maar behoort niet alleen tot een ander geslacht, maar zelfs tot een andere familie, nl die van de berken) als van de beuk worden hagen gesnoeid.
  Hoewel de haagbeuk heel erg ‘knoestig’ en krom kan groeien in een haag, vermoed ik op basis van het feit dat de blaadjes pas in het voorjaar vallen, dat het hier om beuk gaat. Bij jonge beuken, en beuken die regelmatig gesnoeid worden, houden de hele winter hun blad.
  Haagbeuk verliest zijn blad weliswaar erg laat, maar haagbeukhaagjes zijn in de winter toch duidelijk kaler dan die van beuk.
  Ga gewoon een keer het blad bekijken: het blad van de haagbeuk heeft dubbel gezaagde rand, beukenblad is vrijwel gaafrandig (licht golvend).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.