Vakantieplannen

Armillaria lutea? Knolhoningzwam?Jawel, je leest het goed. Al één dag voor de schoolvakantie begint, ben ik volop in vakantiestemming, en dat terwijl vrijdag normaal één van mijn ‘lange werkdagen’ is.
Nee, deze week eindigde al donderdag in de loop van de namiddag, en nu ben ik even van alle werkverplichtingen verlost… Nu ja… omdat de collega die samen met mij op vrijdag werkt, volgende week naar een congres in Chicago is, moet ik volgende vrijdag toch de honneurs waar gaan nemen, maar daarna volgt nog een hele vrije week.

Mijn plannen? Ach ja, die situeren zich vooral op het vlak van aan ‘dolce far niente’ gerelateerde activiteiten. Lekker in de tuin kleuteren, met mijn fototoestel rondlopen, gaan hardlopen in zonnige herfstige bossen, een paar uitstapjes met manlief en zoonlief (’t Is bijna boekenbeurs, mama!).
En hopelijk de tijd en de zin vinden om dagelijks een stukje te blijven plegen….

Op de foto bij dit stukje vermoed ik een honingzwam. Toen ik de paddenstoelen zag staan in het Arboretum in Bokrijk, dacht ik dat het niet zo moeilijk zou zijn om die op naam te brengen. Maar het heeft toch even geduurd voor ik in de buurt kwam. Eerlijk gezegd was het pas toen ik gisteravond de blogpost van Slamenietdood over honingzwammen zag, dat ik op het goede spoor kwam.
Ik vermoed dat op mijn foto de knolhoningzwam (Armillaria lutea) te zien is. Als je goed kijkt, kan je hier en daar zien dat de steel onderaan knolvormig verdikt is. Bovendien is de knolhoningzwam een saprofiet, een zwam die leeft op dood hout, terwijl de beruchte echte honingzwam (Armillaria mellea) een parasiet is die (ook) op levend hout groeit.

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

7 thoughts on “Vakantieplannen

 1. Het vooruitzicht van vakantie is altijd leuk en plannen maken eveneens….succes ermee!
  Ik wil je nog eens feliciteren met de indrukwekkende foto’s die je plaatst van al even indrukwekkende en/of zwammen…
  Ik wens je een prettig weekend!

 2. Beste Anne,
  Je hebt het weer voor elkaar.
  Al een tijd lang was ik niet op je site van wege allerlei verbouwingen, maar was je nog altijd een antwoord schuldig betreffende de hennepnetel.
  Zie ik verdulleme die paddestoel en laat die nu juist in mijn tuin vollop voorkomen.
  Overigens zien de volgroeide exemplaren er heel anders uit , maar dat maakt veel paddestoelen moeilijk naam te geven.
  En naast allerlei kleine en kleurige , groeien er onder de rododendrons ook massaal oesterzwammen. Overheerlijk.
  Verder lijkt het me zeer wel mogelijk, dat het overtallig voorkomen van slakken er voor zorgt dat het paddestoelen bestand terug loopt.
  Ik stel regelmatig vast dat paddestoelen al opgevreten worden zodra ze zichtbaar worden en aldus via sporen niet voor nageslacht kunnen zorgen.
  De reden van mijn mail.
  Ik heb na drogen hennepnetel gerookt.
  Puur, als met cannabis dun gerold in vloeipapier.
  Niet onaangenaam, maar geen enkel psychoactief effect. Jammer wel eigenlijk.
  De naam hennep is aan deze netel waarschijnlijk toch toegevoegd door iemand die wel de klok had horen luiden, maar geen benul van de klepel had.
  Helaas is de wereld vol van dit soort lieden.

  Ik wens je een fijne vakantie,
  Henk

 3. Dankjewel voor de complimenten… leuk om te horen…
  @ Jan: jouw blog heb ik ook nog maar heel recent ontdekt, toen ik zocht hoe ik de bloedrode, steenrode en bruinrode heidelibellen van mekaar kon onderscheiden. Chapeau!
  @ Henk: Inderdaad, zwammetjes determineren is voorlopig echt mijn ding nog niet, al weet ik intussen vrij behoorlijk een vliegenzwam van eekhoorntjesbrood te onderscheiden.
  Op mijn verlanglijstje heb ik intussen ‘Mushrooms‘ van Roger Phillips staan, maar dat boek is in herdruk, dus daar zal ik nog even op moeten wachten. Als iemand een suggestie heeft voor een degelijk boek over paddenstoelen, dan hou ik me graag aanbevolen.

 4. Bedankt voor de eerlijke reactie op mijn blog. Het bewijst dat je goed gekeken hebt en daardoor de essentie van de foto beet hebt. Het zijn niet steeds de mooiste beelden die het boeiendste zijn!
  Jouw zwammen heb je mooi weten weer te geven. Vaak staan ze in erbarmelijke lichtomstandigheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.