Zonder bouwvergunning?

Vogelnest - Bird's nestIn sommige opzichten lijken vogels op Belgen. OK, ze zijn misschien wel niet geboren met een baksteen in hun maag, maar dan toch wel minstens met een pak hooi.

En net als Belgen gaan ze enigszins losjes om met bouwvoorschriften en andere juridische bijkomstigheden. In de eerste plaats was er voor dat plekje echt nog geen verkavelingsvergunning aangevraagd, en is het dus de vraag of daar zomaar gebouwd mag worden.
Of het bouwsel in regel is met de stedenbouwkundige voorschriften hier ter plekke? Ik durf er aan twijfelen.
Ook typisch Belgisch is, dat de bouwer in kwestie een echte doe-het-zelver is, die zijn hele huis zonder hulp van een aannemer of dergelijke heeft rechtgezet. Maar ik vraag me toch af, of hij dat niet beter wel had gedaan? In dat geval was er immers, zoals de wet dat voorziet, een veiligheidscoördinator aanwezig geweest, die de bouwheer (M/V) er wellicht op gewezen had, dat reeds tijdens de bouwwerkzaamheden de aanwezigheid van een hallogeenstraler in de fundering van het gebouw wel eens problemen met betrekking tot de brandveiligheid zou kunnen opleveren. (Wees gerust: tot nader order wordt deze lamp niet meer gebruikt!)

Ik heb de vogel die dit nest bouwde nog niet gezien, maar gezien de rudimentaire afwerking durf ik vermoeden dat het een merel is. Een paar jaar geleden hadden we een gelijkaardig nest bovenop een balk onder een afdak dat aansluit op de terrasdeur van de woonkamer. We zaten dus letterlijk op de eerste rij te kijken, hoe moeder merel haar jongen kwam voeren…
Gelukkig was Karamel (wijlen onze rosse kater) geen klimbeest, want anders had die merel daar zo rustig niet kunnen broeden. Een jaar later hadden we immers een andere kat, en die gebruikte het merelnest – dat wij om sentimentele redenen hadden laten zitten – als plekje voor haar middagdutje (tot ze na een paar maanden tijdens zo’n dutje letterlijk met nest en al naar beneden donderde).

Ik ben benieuwd of dit nest bewoond raakt, het is de eerste nieuwbouw die ik dit voorjaar ontdekt heb. Het winterkoninkje heeft haar oude nest in de bergplaats bij het kippenhok alweer gerenoveerd, en ik heb ook de spreeuw al horen timmeren aan haar nest onder de dakpannen.
Waar de boomkruipers dit jaar huizen, weet ik niet, maar gewoonlijk zit er ergens in een spleet in de eik wel een nestje…

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

7 thoughts on “Zonder bouwvergunning?

 1. Plezant, zo’n nest vlakbij huis. Gelukkig hebben jullie het mooi op tijd gezien, anders zou er met de ‘vloerverwarming’ niet zoveel goeds uit de eitjes gekomen zijn. Ik heb geen idee welke vogelsoort dergelijke nesten maakt, ben wel benieuwd naar de bewoners.

 2. Allicht wel een merelnest (al vind ik het nogal open en bloot hangen). Ze zijn volop bezig dezer dagen. Hier verkiezen ze de klimop als bouwplaats.
  Mooie foto, trouwens.

 3. Intussen zijn we alweer een paar dagen verder dan het ogenblik dat ik de foto maakte, en sindsdien hebben we geen beweging meer gezien in en rond het nest.
  Wellicht hebben ze dit bouwterrein dus toch maar verlaten, en een iets beschutter plekje gezocht.

 4. Dit jaar heb ik talrijke merelnestjes (veel meer dan andere jaren). Ze zitten hoog in de laurier en in de rozenstruiken. (Hoe die zich geen pijn doen aan de stekels.)
  Prachtig om te zien hoe ma en pa op en af vliegen met nestmateriaal. Ik kreeg vandaag een deel ervan op mijn hoofd toen ze rakelings voorbij vlogen. Ik heb de indruk dat merels ook meer en meer gewoon worden aan de aanwezigheid van mensen. Ze durven zo dicht te komen.
  Toch fantastisch hoe ingenieus vogels zijn en dat man en vrouw voor het broeden dezelfde intensieve arbeid verrichten.
  De lente, ogen tekort om alle pracht van de natuur te aanschouwen!

 5. Een oom van me haalde dan telkens aan, hoe de merel vroeger in vogelboeken beschreven werd, als een ‘schuwe vogel van parken en wouden’.
  Maar tegenwoordig is het al bijna net zo’n durfal als het roodborstje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.