Kostbare bloemen

Taraxacum officinale - paardenbloem
Ik heb het al vaak herhaald: Als paardenbloemen lastig te kweken waren, als het een exotische bloem was die hier niet betrouwbaar winterhard was… Mensenlief, wat zou er in tuincentra om gevochten worden!

De Paardenbloem is slachtoffer van haar alledaagsheid… en van haar diuretische eigenschappen. Zeg nu zelf, het is toch lastiger om een ‘pisbloem’ mooi te vinden, dan om vol bewondering naar bijvoorbeeld een elfenbloem te kijken.

Maar ik kan er niet aan doen, ik vind het een prachtige bloem: eerst die heldergele zonnetjes, die zich weer sluiten als ze uitgebloeid zijn, om dan even later weer open te bloeien tot die prachtige pluizenbollen (die we ook weer lastig vinden, omdat dat de voorbodes zijn van het uitzaaien tot nog meer zonnetjes). En vervolgens, als de stengeltop kaal geworden is (en doet denken aan het kaalgeschoren hoofd van een monnik, vandaar ook de volksnaam in Duitsland ‘Mönchskopf’), dan gaan de stengels langzaamaan verkleuren tot donkerroze.
Taraxacum officinale - Paardenbloem
En ik zou ik niet zijn, als ik ook van de aanblik van talrijke van die roze trommelstokjes in het gras niet zou kunnen genieten.

En om nog even op mijn inleidende zin terug te komen: zowat een jaar geleden las ik op een mailinglijst een vraag van een vrouw, die ergens in de V.S. in de woestijn woonde. Ze zou toch zo graag paardenbloemen kweken in haar tuin, en was overal op zoek naar zaad!

Een jaar geleden schreef ik al uitgebreid over de paardenbloem (volksnamen en medicinale eigenschappen) in een stukje ‘Paardenbloemen, planten zonder vaders‘, en een paar dagen geleden postte Annemie een paar mooie citaten in verband met dit ‘Lentegoud’.

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

13 thoughts on “Kostbare bloemen

 1. Inderdaad Anne. Zo was ik gisteren in de Tuinen van Hoegaarden en daar hadden ze nogal wat paardebloem in de (wilde) bloemenweide laten staan (en ik durf te gokken dat ze dat bewust hadden ’toegelaten’), de reacties van sommige andere bezoekers waren geweldig : van “seg hier mogen ze ook eens iets doen aan het onkruid” tot “amai, en dan vragen ze hier 5 euro inkom” en nog een aantal varianten. Dat terwijl ze een mooi contrast vormden met het vlammende blauw van Brunnera of enkele andere ‘onkruiden’ die er nog stonden. Ik wilde wel in discussie gaan over de definitie van onkruid maar het zonnetje scheen, ik was er met mijn jonge gezinnetje en ik twijfel of sommige mensen wel oor hebben naar ‘kruid op ongewenste plaatsen’ (“ze hebben daar produkten tegen dus het zal wel weg moeten”). Dat een uit de kluiten gewassen paardebloem met zijn liggen blad nogal wat concurrentie kan vormen voor het gazon daar kan ik nog inkomen maar als het al in de wilde bloemenweide geen kans meer krijgt… dan maar klinkertjes leggen of een appartementje kopen met balkon mensen…

  PS : bedankt voor de link Anne…

 2. De pluisbollen gebruikt men in deze contreien om te bepalen of iemand je al dan niet graag ziet. Het systeem is hetzelfde als het plukken van bloemblaadjes, alleen blaas je hier op de bol: blaas – ziet me graag – blaas – ziet me niet graag – blaas – ziet me graag … etc. Als de laatste pluizen wegvliegen, geldt de laatste veronderstelling.

 3. @ Peter: vorig jaar zijn we, aansluitend aan een fietstochtje net over de taalgrens, ook naar de Tuinen van Hoegaarden geweest. Lang geleden dat ik zo enthousiast was over zo’n grootschalig ’toontuin’-initiatief, en dat voornamelijk omdat er zo’n heerlijk evenwicht tussen sier- en natuurtuin te vinden was.
  Maar inderdaad, ik hoorde ook hier en daar dat onbegrip over dat ‘onkruid’ dat er zomaar groeide.

  @ Pernikkel: hier voorspelt het aantal pluisje dat na één keer blazen blijft staan, hoeveel kinderen je zal hebben…

  @ Brimstone: dankjewel 🙂

 4. Komt dat tegen: ik zal zestien kinderen hebben. ‘k Zal me mogen haasten, heb ik de indruk. 😉

  De paardenbloem heb ik nooit eerder op deze manier bekeken. Openbarend stukje met twee sublieme foto’s.

 5. Goed omschreven, de schoonheid van een paardenbloem word maar al te vaak onderschat. En vooral met de eerste foto toon je goed aan hoe mooi ze kunnen zijn.

 6. hallo dit is misschien een rare vraag maar ik zou graag binnen paardenbloemen kweken weet iemand hoe dit moet je reactie zou ik graag op mijn mail hebben

  groetjes marieke alvast bedankt

  oke1986@hotmail.com

 7. @Marieke…
  Neen, het is niet de gewoonte dat op een blogreactie via mail gereageerd wordt…
  Of paardenbloemen het echt goed doen, durf ik niet zeggen… maar begin gewoon met ergens een plantje uit te steken, en zet dat in een bloempot met goede tuinaarde voor een goed verlicht raam. Niet al te overvloedig water geven, maar toch zorgen dat de aarde niet al te zeer uitdroogd. Paardenbloemen zijn niet al te veeleisend, dus allicht doen ze ‘iets’ maar of het weelderige planten worden?

 8. Bij mogen ze in de tuin ook min of meer hun zin doen, maar mijn tuintje is maar een lapje groot en ze worden wel heel heel talrijk.
  Ik heb nu gras dat ik probeer zo zuiver mogelijk gras probeer te houden en een stuk gras waar alles mag groeien wat er wilt.
  Het probleem is niet de bloem, maar de blaren die het gras nogal verdringen.
  Verleden jaar heb ik me dan ook bezig gehouden met de paardenbloemen in het zuiver gras stuk uit te steken met een mesje. En ja met een tuintje van net geen 100m² is dat goed te doen.
  Iedere keer ik er eentje zag op duiken draaide ik zoveel mogelijk wortel uit.
  Maar dit jaar zijn ze nog veel talrijker…
  Is er een biologische manier om de paardenbloemen een beetje in toom te houden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.