Zoals beloofd: serrefoto’s

Serre - vooraanzichtEen paar dagen geleden vertelde ik al over de ‘serre van Stappaerts‘ die hier uitgerekend op de verjaardag van zoonlief zou geplaatst worden. En toen beloofde ik ook foto’s…

(Ik weet het, ik weet het, mooi kan je de foto’s bij dit berichtje niet noemen… maar ze zijn dan ook alleen maar als illustratie bedoeld. – misschien moet ik me eens een verloopfilter aanschaffen om bij dit soort foto’s geen overbelichte luchten te hebben. Of doen anderen dat met meerdere lagen in een fotobewerkingsprogramma?)

Op dit eerste plaatje ziet de kas er nog voldoende bescheiden van afmetingen uit – tot je haar vergelijkt met het skelet van de tunnelserre die er (toen) nog naast stond. Manlief houdt er niet van dat hij zijn hoofd moet bukken als hij door een deur gaat, en als een maatje lager maar een deuropening van 1.78 m heeft, dat wordt het dus een deur van 2.20 m, en een nokhoogte van bij de drie meter.
Ik ga toch zorgen dat ik achteraan in de border die er vlak voor ligt, wat hoge groeiers plant!

Serre - zijaanzicht Van opzij gezien, is de serre ook weer ongeveer dubbel zo lang als het ouwetje. De enige laagstam-fruitboom (een oogstappel, Transparante blanche) is ervoor moeten sneuvelen. Dat is een hele lekkere appel, erg fris van smaak, die ten laatste in augustus rijp is, maar waar we de afgelopen zomer al in juli van hebben gesmuld. Er komt dus met zekerheid vervanging, ook al omdat die appel een hele goeie bestuiver is voor verschillende andere appels.
Achteraan is de kas dan ook zowat 2 meter langer dan het strookje moestuin was, zodat er nog een stukje onbewerkt grasveld (de boomgaardweide). Zoonlief is dit weekend dus twee namiddagen aan het werk geweest om die zoden los te steken. Hij heeft daar zelfs met plezier een scoutsvergadering aan opgeofferd (en dat wil wat zeggen, als je weet dat hij zelfs uitnodigingen voor verjaardagsfeestjes aan zich laat voorbijgaan, als die samenvallen met een scouting-activiteit).

Serre - binnenaanzicht Terwijl ‘mijn mannen’ naarstig aan de slag waren in de serre, begonnen ook mijn tuinvingers gisteren onbedaarlijk te kriebelen. Ik ben dus – geheel tegen mijn principes in – gestart met het opschonen van een van de borders. Nee, geen echte lenteschoonmaak hoor: in maart ongeveer breek/pluk ik het afgestorven groen van vorig seizoen af en maak dat ter plekke klein om het ter plaatse te laten composteren. Maar in één border zit behoorlijk veel kweekgras, of eigenlijk, ‘een soort gras met lange (bovengrondse) worteluitlopers*’, want volgens mij is het geen Elytrigia repens. En dat gras ben ik dus aan het weghalen geweest. Tot mijn voldoening was er veel minder werk dan de voorbije jaren: Vorig jaar heb ik (eerlijk gezegd pas voor het eerst) in het voorjaar bijna alle borders gemulched met een flinke laag gft-compost. Alleen voor die ‘probleem-border’ had ik op het laatst niet helemaal voldoende compost, en die is dus maar gedeeltelijk gemulched. En inderdaad: alleen de zones die niet gemulched werden zitten nog vol gras, in de andere delen is nauwelijks ‘onkruid’ te vinden. En daarmee heb ik dus weer een extra karweitje voor volgende week (jawel hoor, ik heb Karnavalvakantie): de border mulchen!

*Intussen weet ik, dat het om Fioringras (Wit struisgras – Agrostis stolonifera) gaat.

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

11 thoughts on “Zoals beloofd: serrefoto’s

 1. De serre ziet er fantastisch uit, wat een lengte. Hoop deze zomer een foto van je serre te zien vol met planten. Fijn voor je dat het ‘soort kweekgras’ geen echt kweekgras is. Ik heb het nog steeds in de aanbieding op mijn tuin. Wie, oh wie, wil het hebben? Vorig jaar heb ik op mijn moestuin zo’n 6 kuub gft compost gedaan, 90 kruiwagens van de straat naar mijn tuin gereden, ongeveer 200 meter lopen, en inderdaad het ‘onkruid’ of wilde planten zijn dit jaar niet in zo’n grote getale aanwezig. Behalve mijn vriend kweek die trekt er zich niets van aan.
  Jullie veel plezier met de serre en mijn handen beginnen ook te kriebelen om aan de slag te gaan.

 2. Mooi hoor, dus het is ook geschikt voor hangende planten..
  De lucht.. je kan je sluiterstijd iets sneller maken, dan zal de wolken ook wat donkerder worden.
  Het is spelen met je camera!

 3. @ Dini: ik geloof inderdaad dat ik hier de strijd met de wortelonkruiden een stukje gewonnen heb

  @ Kruidje: nee, sluitertijd verkorten gaat niet helpen: mij gaat het er om, dat er veel contrast is tussen de (overbelichte) lucht en de rest van de foto. Op de eerste foto bijvoorbeeld mag de stam van de appelboom echt niet nog minder licht krijgen.
  Met bv een grijsverloopfilter bekom je dat een gedeelte van je foto (hier dus liefst de linkerbovenhoek) bijvoorbeeld twee stoppen minder licht krijgt dan de rest.
  Een andere mogelijkheid die ik zie is, de foto (vanop een statief) twee keer maken: één keer met de juiste belichting voor de lucht, een tweede met de juiste belichting voor de rest. Vervolgens kan je die dan combineren via een fotobewerkingsprogramma. Of je bekomt iets dat die richting uitgaat door de RAW-versie van de foto met twee verschillende ‘belichtingen’ op te slaan, maar dat zou ik nog eens uit moeten proberen.
  Het is nu eenmaal zo, dat je met een digitale camera niet zo’n grote lichtcontrasten aankan als met een analoge, en dat je al snel uitgebeten luchten of zwarte gaten krijgt.

 4. Amaai…best wel grote serre. Lijkt me leuk om in te werken. Al zal het wel erg opwarmen in de zon.
  Persoonlijk ben ik dan weer aan de twijfel of ik al dan niet een vijver ga plaatsen ?

  Nog een leuke avond daar.

 5. Download het gratis programma picasa van google en je kunt kleur, schaduw, licht, zon, scherpte enz. in je foto’s toveren. Zelf werk ik hier graag in, terwijl ik toch een eenvoudig digitaltoestel heb met maar 3.1 megapixels zijn mijn foto’s toch helder. Misschien een optie voor jou, mijn foto’s maak ik daarna kleiner in Adobe fotoshop.

 6. Hoi Dini,
  Ja, ik gebruik Picassa ook wel eens… en wellicht is dat inderdaad een idee, omdat je daar bij speciale effecten als het ware een grijs-verloop kan toepassen. Eens een keer uitproberen, al weet ik niet of ik daar die uitgebrande lucht echt mee kan redden.

 7. Wat een serre! Het zou me heel erg interesseren hoe je daarin nu tewerk zal gaan. Welke planten waar en wanneer. Kan je het ons stapsgewijs laten weten?
  Ik moest lachten, jij begint je zin ook met “ik weet het, ik weet het…” terwijl we het van elkaar niet hebben afgekeken.
  Maar jouw foto’s zijn alleszins beter dan de mijne. Ik heb daarbij nog een 8.0. Het zal dus wel aan mij liggen. Picassa eens gaan bekijken.
  En Jo, maak maar een vijver, je zal het je zeker niet beklagen; padden, kikkers, salamanders waterjuffers, libellen, schaatsters…, ze komen allemaal vanzelf.

 8. Ik kan mijn ogen maar niet van die foto’s houden. Prachtserre.
  Vergis ik me, of werden er boordstenen gebruikt als fundering? Is zoiets afdoende tegen verzakkingen of werd daar nog stabiel ondergeplaatst? Zoiets intrigeert me, allicht wegens de een of andere vreemde hersenkronkel in dat (doe-het-zelf)kopje van me.

 9. Ai, wel wat achterstand met reageren op commentaren…
  Een griepje (maar omdat ik altijd een beetje ‘voorop loop’ met te publiceren stukjes viel dat niet zo op).

  @ Chelone: Picassa is een bijzonder gebruiksvriendelijk programma. Het kan bovendien zelfs RAW-bestanden aan.
  Zelf gebruik ik gewoonlijk UFRaw of RAWstudio in combinatie met the Gimp voor het ‘echte’ werk aan foto’s, maar voor bewerkingen voor foto’s voor op het web voldoet Picassa absoluut.

  @ Menck: ik was er niet bij toen de serre geplaatst is. Plaatsing was in de prijs inbegrepen, dus is gebeurd door professionals en naar ik hoop dus ook ‘professioneel’.
  Boordstenen? Kweenie: het waren in elk geval een soort dikke betonnen platen… En of er ‘stabilisée’ – zoals we dat hier in de streek in ’t schoon Vlaams zeggen – onderzit? Ik meen gezien te hebben toen de werklui in ’t halfduister hier arriveerden, dat er een betonmolen op hun aanhangwagen stond, maar of ze die voor hier nodig hadden???

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.