Recept: Pompoenrisotto met Salie

Onze pompoenenoogst is dit jaar erg groot, en zelfs na het uitdelen van heel wat pompoentjes ligt er nog een flinke voorraad in de kelder. We hebben vooral een heleboel kleine pompoentjes, zo groot als een fors uitgevallen pompelmoes. De pompoentjes hebben een oranje-geel vruchtvlees, ongeveer de stevigheid van een Hokkaïdo, en net zoals bij die Japanse pompoenen kookt ook de schil van deze variëteit gemakkelijk zacht, wat ze heel geschikt maakt om te vullen. (Kapje afsnijden, zaden verwijderen en nog wat verder uithollen tot er nog ongeveer één tot anderhalve cm overblijft, vullen en gedurende drie kwartier in de oven….)

De risotto die ik afgelopen week verzon is erg geschikt als vulling, maar kan natuurlijk ook ‘gewoon’ geserveerd worden.

Ingrediënten

  • (olijf)olie
  • 1 ui, gehakt
  • ruim 1 kop pompoen, gehakt
  • 1 kop risottorijst, bv arborio, carnaroli of baldo
  • 1 dl droge witte wijn (als ik geen fles witte wijn open heb, gebruik ik ook wel eens sherry in risotto)
  • 1 l kokende (groente)bouillon
  • 6 blaadjes salie, fijngehakt
  • 1 el boter
  • Parmezaanse kaas naar smaak, liefst versgeraspt

Bereiding

Verhit de olie in een kookpan met dikke bodem, voeg de ui en de helft van de pompoensnippers toe en fruit enkele minuten.
Draai het vuur wat hoger, voeg de rijst toe en laat die onder voortdurend roeren bakken. Voeg na een paar minuten de witte wijn toe en blijf voortdurend roeren.
Wanneer de wijn volledig opgenomen is, voeg je de overgebleven pompoensnippers toe, en je begint langzaam, lepel voor lepel de hete bouillon toe te voegen. Zet het vuur wat lager zodat de bereiding rustig pruttelt, blijf roeren en voeg elke lepel bouillon pas toe als de vorige is opgenomen. Ga door met bouillon toevoegen tot de rijstkorrels helemaal gaar zijn, naar het einde van de kooktijd toe voeg je de gehakte salieblaadjes toe.

Als de rijst gaar is, haal je de pan van het vuur en roer je de boter en de Parmezaanse kaas door de rijst.

Suggesties

– Laat samen met de ui en de helft van de pompoen ook wat fijngesneden champignons meefruiten
– Voeg tijdens het koken een paar stukjes (fijngesneden en geweekte) gedroogd eekhoorntjesbrood (o.a. verkrijgbaar in Italiaanse delicatessenwinkels) toe.
– Of helemaal luxe wordt het als je, in plaats van boter, een paar druppels truffelolie toevoegt.

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

11 thoughts on “Recept: Pompoenrisotto met Salie

  1. Ach Yfke… Pompoenen zijn seizoensgroenten bij uitstek, dus vrienden met een moestuin hebben er allicht wel eentje te veel. Of je gaat gewoon naar de plaatselijke supermarkt? Want laat er tegenwoordig veel ‘vergeten groenten‘ zijn, in deze tijden met zijn vercommercialiseerde Halloween vind je bij wijze van spreken pompoenen op elke straathoek!
    Smakelijk!

  2. @Artemis: Truffelolie is olijfolie die op smaak gebracht is door er truffelschillen in te laten trekken. Niet goedkoop, maar toch weer veel minder duur dan truffels, en je geeft een gerecht toch een zweem van die aardse smaak die zo echt bij de herfst hoort.

    @assayya: smakelijk!

    1. Oeps… voor hoeveel personen? Veel van mijn recepten zijn improvisaties van het ogenblik, net als dus ook dit hier…
      Wij zijn drie grote eters, en daarvoor is dit recept ruim voldoende. Reken dus maar op 4 porties ;-).
      Koud heb ik het nog niet geprobeerd. Maar zelf vind ik risotto niet zo geschikt om koud te serveren…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.