Greenpeace contra Electrabel…

Na lezing van Gerda’s berichtje ‘greenpeace vs electrabel – oproep!‘ wil ik hier ook het filmpje tonen dat zij eerder op Lamazone zag:

Net als Gerda houd ik me over het algemeen liever verre van kettingacties, maar dit verdient meer aandacht…

Greenpeace publiceerde overigens eind september de derde update van haar klassement van elektriciteitsleveranciers die groene stroom aanbieden. Het belangrijkste doel daarvan is, zoveel mogelijk mensen te stimuleren om over te schakelen naar een groene leverancier en de leveranciers stimuleren om een groener aanbod te voorzien.

Het klassement werd opgesteld op basis van de energiemix van het product (hoe wordt de stroom geproduceerd?), de investeringen van de leverancier (in welk soort centrales investeert het moederbedrijf?) en de kwaliteit van dienstverlening inzake energie-efficiëntie (hoe en in welke mate sensibiliseert het bedrijf over energie en energiebesparing). De leveranciers werden hierover bevraagd en opgedeeld in drie categorieën: groen, oranje en rood.

In de groene categorie houden dezelfde vijf leveranciers stand: Ecopower, Wase Wind, Lampiris, Nuon Nature en Essent Groen.

Electrabel is de enige die in de rode categorie blijft, omwille van de investeringen in kerncentrales en omdat de ‘groene’ stroom vooral komt uit de bijstook van biomassa in vervuilende en inefficiënte steenkoolcentrales. Zo gaat meer dan 60% van de energie onmiddellijk verloren, een verspilling van biomassa.

(Enne… Ecopower is een electriciteitsleverancier waarvan de bedrijfsfilosofie en -structuur ondergetekende zeer bevalt. Maar dit natuurlijk volkomen terzijde!)

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

One thought on “Greenpeace contra Electrabel…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.