Week van de bij: Een bij…. vlieg

Puntbijvlieg | Eristalis nemorum - Baltsgedrag

Eigenlijk weet ik, dat ik dat niet mag doen, me voornemen om gedurende een aantal dagen na elkaar een blogje te plegen over ….

Het moest dus ook wel mislukken, dat voornemen om gedurende een week niet alleen elke dag over een bij te bloggen, maar er ook nog één te fotograferen.
En op een vrije dag zou ik desnoods nog urenlang op de loer kunnen liggen om een bij te betrappen, maar op een werkdag, en bovendien (eindelijk, gelukkig, zalig….) een regendag lukt dat natuurlijk helemaal niet.

En dus grijp ik vandaag maar terug naar foto’s van een andere bestuiver die ik deze week betrapte.
Zweefvliegen zijn inderdaad ook best belangrijk als bestuivers, en de groep van de bijvliegen heten niet voor niks zo: zeker tijdens hun soms erg grillige vlucht zijn ze niet altijd meteen van honingbijen te onderscheiden.

Maar als de puntbijvlieg baltst, weet je meteen met wie je te maken hebt…
Je hebt het wellicht ook al wel een keer gezien: een zweefvlieg die op een bloem zit, en een tweede (en soms zelfs een derde of zelfs een vierde) die er als een helicoptertje boven hangt (en als het winderig is met de beweging van de bloem meebeweegt).
Soms zie je het mannetje af en toe even naar beneden duiken en het vrouwtje aanraken met de poten of met de achterlijfpunt, maar paren doen ze tijdens dit gebeuren niet.  Toch wordt deze ‘dans’ als baltsgedrag beschouwd.

 

Op het filmpje hieronder krijg je een goeie impressie van dit baltsgedrag.

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

3 thoughts on “Week van de bij: Een bij…. vlieg

  1. Een zeer algemene zweefvlieg. En ja, morgen uren op de loer liggen voor een solitaire bij, dan gaat ge – hoop ik – serieus verkleumd zijn. . ’t Was hier vandaag ook al een mooie regendag. 6 mm.

    1. Morgen ook een werkdag, en waar ik vandaag moest telewerken ga ik morgen ter plekke, dus nog minder tijd vrees ik. Zal toch een duik in mijn archief worden vermoed ik…

  2. Zweefvliegen, die doen alsof ze een bij of een wesp zijn , vind ik altijd leuk.
    En dat baltsgedrag van deze soort is echt apart.
    Het weer van vandaag lijkt me niet erg geschikt voor mens en bijtjes: hier slechts 9 graden celcius, maar wel flink wat regen gelukkig.
    In het zuiden wellicht iets warmer., maar je archief is geduldig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.