Onder de Beuk in Februari

Eigenlijk lijkt er onder de beuken niet zo gek veel veranderd op een maand tijd…

Het blad van de Napolitaanse cyclamen staat er nog fris bij, en ik ontdek zowaar een heleboel zaailingen. Het speenkruid heeft behoorlijk wat knopjes. Maar die knopjes wachten op een beetje zonnewarmte om zich te openen… Het feit dat we sinds een paar jaar een vogelvoederplek hebben daar onder de beuken vergt overigens ook zijn tol. Sindsdien valt immers op dat er flink aan het speenkruid gepikt wordt, waardoor vooral van het jonge blad hier en daar alleen nog steeltjes overblijven.

Onder de Beuk in februari
Onder de Beuk in februari
Onder de Beuk in de februarizon
Onder de Beuk in de februarizon

En toch… toen ik afgelopen zondag toch een keer met mijn neus bijna op mijn tenen onder de beuken rondliep, op zoek naar iets nieuws om over te vertellen… Ja, toen ontdekte ik toch een organisme dat ik er nog niet eerder zag!

Zwarte Trilzwam

Zwarte trilzwam | Exidia plana bij regenweer
Zwarte trilzwam | Exidia plana bij regenweer

Op de stobbe van de beuk die twee jaar geleden geveld werd, groeide een nieuwe zwam. Hij leek sprekend op de zwarte trilzwam (Exidia plana) die ik een paar jaar geleden al eens kort beschreef. Toen had ik de zwam gevonden op een dood esdoornstammetje. Beide groeiplaatsen kloppen overigens volledig met wat ‘De Grote Paddenstoelengids voor Onderweg‘ van Ewald Gerhardt erover zegt: Op niet-ontschorste takken en stammen en op het kopse eind van stronken van diverse loofbomen, vaak beuken.

Zwarte trilzwam | Exidia plana na enkele dagen zonder nattigheid
Zwarte trilzwam | Exidia plana na enkele dagen zonder nattigheid

De zwarte trilzwam is in heel Europa algemeen, en kan het hele jaar door gevonden worden (maar vooral vanaf de late herfst tot de vroege lente).
Het is onbekend of het zwammetje eetbaar is, het is in elk geval culinair van nul en gener waarde, maar waarschijnlijk evenmin giftig.
Een jonge zwarte trilzwam verschijnt met ronde groepjes vruchtlichamen op het hout. Als de zwam ouder wordt vloeien die stilaan samen tot een oppervlakte van een paar vierkante decimeter, met een gelatineuze consistentie en een hersenachtig geplooid oppervlak. Als het echt lange tijd heel droog is, droogt het vruchtlichaam in tot een zwarte plaat, maar bij vochtig weer zwelt dat weer snel op tot de oorspronkelijke dikte.

Gewoon elfenbankje? Trametes versicolor?
Gewoon elfenbankje? Trametes versicolor?

Gewoon elfenbankje?

(klik op de foto’s voor grotere versies)
De zwarte trilzwam is inderdaad niet de enige zwam op die beukenstronk.
Er is de zwam die de reden is dat we deze boom moesten laten vellen (reuzenzwam of zadelzwam, daarover bestaat discussie…), en sinds afgelopen jaar groeien er ook zwavelkopjes op de stronk. En intussen zijn er ook elfenbank-achtige zwammen te zien.
Aanvankelijk dacht ik dat het een (waaier)korstzwam was, maar de onderzijde (zie foto) verraadde me dat deze wel degelijk tussen de buisjes- en gaatjeszwammen moet gezocht worden. (De korstzwammen hebben een tamelijk gladde onderkant)

Gewoon elfenbankje? (onderzijde)
Gewoon elfenbankje? (onderzijde)

Elders op (of moet ik zeggen ‘in’) de stronk staan trouwens nog andere exemplaren van dezelfde (?) soort, die duidelijk lichter van kleur zijn.
(Om een indruk te krijgen van de afmetingen van de zwammetjes kan je ze vergelijken met het beukennootje voor de donkere, en de zonnebloempitschil voor de lichtere zwammen.)

Eigenlijk zou ik deze ook nog even bij droog weer moeten fotograferen bedenk ik (ik schrijf dit op woensdagavond, dus meer dan een dag voor je het leest!), maar dat zal me niet meer lukken voor vrijdagochtend…

Gewoon elfenbankje?
Gewoon elfenbankje?

Eerlijk gezegd hoop ik nu, dat hier één of andere echte zwammer paddenstoelendeskundige passeert, die mij kan vertellen of mijn determinatie de juiste is (want daar twijfel ik dus gruwelijk aan…)

Meer gezwam...

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

7 thoughts on “Onder de Beuk in Februari

 1. Spannend, die zwarte trilzwam.
  Het blijft een boeiende, maar betrekkelijk ontoegankelijke wereld, die van de zwammen. En zo’n oude boomstam kan gaandeweg heel wat ontdekkingen opleveren.

 2. Zoals Zem zegt, boeiend maar ontoegankelijk. Ik doe meestal zelf geen poging tot determinatie, gewoon kijken vind ik al boeiend. Toch weer mooie foto’s

  1. Dankjewel Bart… Ik vrees dat jouw verbouwingswerken daar een beetje de aanzet toe hebben gegeven…
   Ik had het Atahualpa-theme intussen wel goed in de vingers, en vond dat ik daar eigenlijk best iets moois van had gemaakt (Atahualpa in ‘pure’ vorm is ronduit lelijk), maar het begon er stilaan wel een beetje gedateerd uit te zien…
   Dit betekent dus wel dat het hier de komende tijd wat rommelig kan zijn, zoals altijd tijdens renovatieactiviteiten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.