Guerilla Gardening?

Een berichtje dat ook alweer even in mijn pen (of in mijn vingers…) zat, maar dat pas voorbij het toetsenbord geraakte na het blogpostje van de Biodiverse Tuinier van eergisteren.

Toen ik het onlangs had over de twee soorten ratelaar in mijn tuin, vertelde ik al dat ik me afvroeg of de noordelijke populatie misschien afkomstig was van zaden die tijdens de Eco-tuindagen van Velt door een bezoeker waren uitgestrooit.
Dat vermoeden werd nog wat sterker toen ik een week of wat geleden ging maaien in de bloemenweide.

Armeria sp.?
Armeria sp.?

Ik liet daarbij netjes de ratelaar-populaties ongemoeid, en merkte ineens op, dat er tussen de noorderlingen een rozig bloemhoofdje begon open te komen. Ik dacht even dat het Engels gras (Armeria maritima) was. De bloeistengel was wel veel langer dan gewoonlijk, maar dat kan natuurlijk te verklaren zijn door de hoge plantengroei er rondom. Maar de bladrozet bestaat uit bladeren die toch duidelijk breder zijn dan Engels gras…

Armeria canescens ssp. nebrodensis?
Armeria canescens ssp. nebrodensis?

Al zoekend op het internet vind ik foto’s van Armeria transmontana die misschien wel gelijkend zijn, of ook nog Armeria rhodopaea, en als ik dan toch aan het opsommen ben, Armeria canescens ssp. nebrodensis.
Maar of het ook echt één van die soorten is? Geen flauw idee… want ik vind ook nergens een duidelijke beschrijving van die planten.
Alleen het feit dat ik van de laatste soort ook de meeste foto’s vind, doen mijn vermoedens het meest in die richting gaan…

Dus, mocht jij de guerilla-tuinier zijn, die vorig jaar een handjevol zaden achterliet, en mocht je toevallig weten welk bloempje dit is, dan mag je gerust uit de anonimiteit opduiken!

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

2 thoughts on “Guerilla Gardening?

  1. Nou – ik vind guerilla-gardening een heel leuk iets, maar niet in andermans tuin. Dat zou ik zelf niet appreciëren, als er plots planten opduiken die er duidelijk niet van nature kunnen geraken. Voor je het weet zit je met een pest-soort opgescheept. Guerilla-gardening is bedoeld om in stedelijke of half-stedelijke omgeving verloederde braakliggende perceeltjes in te groenen.
    Ik begrijp dat je je vragen stelt hoe deze planten in je tuin raakten. Dit is in mijn ogen een ongewenst effect van je tuin open te stellen voor publiek.

  2. Wat een vreemd idee om aan guerrilla gardening te doen in de tuin van iemand anders, zeker zo’n tuin als de jouwe die veel aandacht heeft voor de natuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.