Op het eerste gezicht – Juni 2013

Met een paar dagen vertraging ben ik vanavond toch nog snel de tuin ingelopen om een paar kiekjes te maken…
En voor de allereerste keer sinds ik ‘op het eerste gezicht‘ startte, laat ik vandaag meer dan één fotootje zien.

Een blik op de tuin - Op het eerste gezicht, juni 2013

Net als vorig jaar in juni is er niet veel kleur in mijn borders te zien…
Maar dat betekent niet dat er niets bloeit:
In de schaduwborder links bijvoorbeeld, bloeit de Roomse kervel en de cipreswolfsmelk volop…
Rechts, in het bordertje aan de andere kant van het paadje bloeit vooral kruipend zenegroen en Akeleiruit.

Schaduwborder

Moestuin - bonenperceel

Maar laten we deze keer ook eens in de andere richting kijken…
Achter de borders ligt de moestuin, en achter de moestuin staat – ook onder een appelboom – een tweede bankje.
En vanop dat bankje heb je een mooi zicht op het bonenperceel waar ik vandaag mee aan de slag was.
De gekke vlaggetjes aan de bonenstaken zijn naamlabels… Er komt aan (bijna) iedere staak een ander ras te staan, dus het is een kwestie van onthouden wat waar staat.
(Vooraan op de foto heb ik een gele spekboon ‘Neckar’, een blauwe spekboon ‘Blauhilde’, een snijboon waarvan ik even de naam niet meer weet en de sperzieboon ‘Bertina’ staan. Achteraan zijn er twee staken voor de sperzieboon ‘Metro’ en twee voor de pronkboon ‘Painted Lady’. Daartussen staan struikboontjes, en dit jaar heb ik eens wat meer droogbonen gezet: De Borlotto ‘Lingue di Fuoco’, en dan nog ‘Black Coco’ en ‘Gaucho’ uit het assortiment van Carol Deppe.)
Om het wieden een beetje te beperken, heb ik hier en daar tussen de rijtjes bonen wat ‘gemulchd’ met het blad van herfstanemonen die in de voortuin de toegang naar de voordeur dreigden te blokkeren, en met wat planten komkommerkruid (aan een vijftal planten heb ik genoeg, dus de vijftig extra planten die her en der waren uitgeschoten heb ik toch maar gewied).

En terwijl ik het bed vooraf een keer schoffelde, merkte ik dat we vorige zomer niet erg grondig de knolletjes van de Oca geoogst hebben! En de pastinaak die we hadden laten doorschieten heeft zich driftig uitgezaaid…
En, luie tuinier die ik ben, heb ik dus besloten om in het peulvruchtenbed dit jaar ook een paar wortel- en knolgewassen te laten groeien…

Oca | Oxalis tuberosa
Oca – Oxalis tuberosa
Pastinaca sativa subsp. sativa - seedling
Pastinaak | Pastinaca sativa subsp. sativa

En als je hieronder een linkje wil naar jouw ‘op het eerste gezicht’-foto, vul dan je naam en de URL van die blogpost in.

Let op: Wanneer je een no-script plugin in je browser hebt aanstaan of wanneer je dit bericht leest via RSS-feed of mail, zie je hierboven geen venstertje waar je je naam en de URL van je blogpost kan invoeren.
De mail- en feedlezers zullen daarvoor een bezoekje moeten brengen aan deze blogpost, en de no-scripters moeten ofwel in hun plugin een uitzondering configureren, ofwel kunnen ze gewoon in de reacties verwijzen naar hun blogbericht. Ik voer zelf dan de links wel in de widget in.
Natuurlijk apprecieer ik het erg, wanneer je in je eigen postje ook weer naar hier terug verwijst!

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

11 thoughts on “Op het eerste gezicht – Juni 2013

 1. Ook jouw tuin ziet er ‘frisgroen’ uit. Dat lijkt me een behoorlijk grote moestuin.

  Ik heb mijn pastinaak pas vorige week gezaaid, rijkelijk laat dus. die van vorig jaar staat nu bijna in bloem. Ik zal het uitzaaien dus maar een beetje in ’t oog houden.

  1. ik heb de pastinaak ook pas een week geleden gezaaid. we zien wel wat ervan terecht komt 🙂

   anne: supermooi hoe je tuin erbij ligt! ik wou dat de mijne half zo groen was!

 2. Zo mooi om te zien! Kruipend zenegroen heb ik gisteren toevallig van mijn ouders tuin naar die van mij ‘getransplanteerd’, ik blijf het zo’n mooi plantje vinden en het groeit daar volop. Heeel misschien dat ik volgend jaar ook wel ga meedoen aan ‘op het eerste gezicht’, dit jaar zou er enkel zand te zien zijn (in ieder geval voorlopig nog veel) 🙂

 3. Echte groene weelde. Heel leuk om even bij je om het hoekje te kijken. Fijne moestuin.
  Ik moet hier op bescheiden schaal wat eetbaar gewas in potten kweken. Er is te weinig plaats voor een moestuin; alle pogingen om wat in de volle grond te kweken zijn tot nu toe mislukt ( schaduw, hoge bomen).

 4. Ik vind het leuk dat je de draad weer oppikte! En het bijvoegen van wat extra rondkijkfoto’s is echt tof! Verder doen – het maakt het allemaal duidelijker. Vooral dat inzoomen op de borders – nu pas zag ik dat dat mooie geel cipreswolfsmelk was.

  Wat zitplekjes en bankjes betreft in de tuin – daar kan je er niet genoeg van hebben, vind ik toch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.