Crumble van Aardbeien en Rabarber

En al vloeken we dan nog zo hard op de niet aflatende regen… De aardbeien voeren er dit jaar wel bij!
Jarenlang kregen onze aardbeien de beste zorgen. Je weet wel: uitlopers tijdig weghalen en uitplanten in augustus, stro onder de planten, afdekken met een net zodat de vogels niet meesnoepen.
Maar omdat we de voorbije twee jaar telkens maar een paar keer een klein kommetje aardbeien hadden kunnen plukken – die dan ook nog eens weinig smaak hadden – besloten we vorige zomer dat onze aardbeien voortaan de rol van bodembedekker mochten spelen.

En van de weeromstuit weten we dit jaar niet waar we met onze aardbeien moeten blijven. Er zijn er zo veel en ze zijn zo zoet!
Intussen zijn er hier al meer dan vijftien kilo geplukt en uitgedeeld aan wie ze maar wil aanpakken – het doet me immers pijn al die kilo’s vruchten aan de struik te zien wegrotten.

Ik zou er natuurlijk confituur van kunnen maken.
Maar vermits manlief en ikzelf samen minstens drie weken nodig hebben om een potje leeg te maken, en zoonlief geen aardbeienconfituur blieft (die fijnproever houdt het bij kweeperenconfituur en kweeperengelei), volstond ik met vijf potjes, en ging toen nadenken over andere alternatieven.

En zo ontstond gisteren een crumble van aardbeien en rabarber…
Het was – vond ikzelf – geen onverdeeld succes: doordat de aardbeien zoveel vocht bevatten, zonk de crumble wat weg in het fruit, en was de uiterlijke verschijning wat minder florissant.
Manlief vond de smaak daarentegen bijzonder lekker.
Zoonlief was iets minder complimenteus… Dat kon hij ook moeilijk zijn, vermits hij vooraf al luidkeels verkondigd had dat iets met gekookte aardbeien niet kàn smaken. Uiteindelijk besloot hij ‘dat het ermee door kon’… en schepte zich vervolgens drie keer op…

Manlief vond de crumble heerlijk zoet. Zoonlief en ikzelf vonden dat er iets minder aardbeien, en iets meer rabarber in had mogen gaan, zodat er meer contrast was tussen het zuur van het fruit en het zoet van de crumble…

print recipe

Crumble van Aardbeien en Rabarber
Ingredients
  • 750 gr aardbeien
  • 250 gr rabarber
  • 200 gr voltarwemeel
  • 200 gr koude boter
  • 200 gr suiker
Bereiding
Was de aardbeien.
Schil de rabarber en snij hem in dunne plakjes
Was je handen onder heel koud water, en kneed dan meel, suiker en boter snel tot een crumble (of gebruik een keukenrobot!)Doe het fruit in een ingevette ovenschotel en verdeel de crumble over het fruit.Zet de bereiding in een op 180° voorverwarmde oven. Laat 30-40 min bakken. (Ik dek de eerste 20-25 minuten de schaal met een stuk bakpapier af, om verbranden van de crumble te voorkomen.)
Nota’s

Voorbereiding: Baktijd: Totaal:

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

6 thoughts on “Crumble van Aardbeien en Rabarber

  1. Een zoet-zuur combinatie; i love that. Misschien nog een bolleke ijs erbij want warm-kou cambinaties vind ik ook lekker. Al is nen coupe fraisekes zoals we gisteren deden ook heerlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.