Goudhaantjes!

Gisteren hipte er bij de composthoop nog een winterkoninkje rond, maar dat andere kleine vogeltje, het goudhaantje, zag ik nog maar één keer eerder in mijn tuin.
En toch zitten er goudhaantjes in mijn tuin!

Want amper een twintigtal meter van het winterkoninkje vandaan zag ik de laatste dagen voortdurend een paar tientallen van deze kevertjes rondkruipen.
Chrysolina herbacea | Hennepnetelgoudhaan
Object met juweelkevers, uit 'Pietas' - Jan FabreEn geef toe dat die beestjes niet voor de juweelkevers van Jan Fabre moeten onderdoen.

Aanvankelijk dacht ik dat het Groene muntgoudhaantjes (Chrysolina herbacea) waren, maar ten eerste was er in de onmiddelijke omgeving geen munt te bekennen, en op mijn muntveldje trof ik de kevertjes niet aan. En ten tweede: ook al zijn die munt-eters ook mooi glanzend groen van kleur, ze missen toch de kleurenrijkdom van dit beestje.
En eigenlijk was de oplossing weer doodsimpel: De kevertjes zaten op hennepnetels, en ze heten ook ‘gewoon’ hennepnetelgoudhaantje (Chrysolina fastuosa).
In het Engels heten ze overigens ‘Dead nettle leaf beetle’, en inderdaad kan je ze – behalve op hennepnetel – ook wel eens op dovenetels (vooral witte dovenetel?).

Overigens… Als Jan Fabre al zin zou hebben om voor zijn volgende keverkunstwerk nu maar eens deze goudhaantjes te gebruiken – daar zal hij heel wat meer werk mee hebben dan met zijn juweelkevers: Waar een juweelkever gemakkelijk vier cm haalt, is dit goudhaantje ongeveer 5-7 mm lang…

Muntgoudhaantjes, Dovenetelgoudhaantjes, leliehaantjes…. Heel wat ‘bladhaantjes’ laten in hun naam al zien welke planten bovenaan op hun menu staan. Soms zijn ze zo kieskeurig, dat ze zich beperken tot planten van één geslacht (monofaag). ‘Mijn’ leliehaantjes vind ik vooral op kievitsbloemen, en dat zijn dus wel lelie-achtigen, maar niet uit het geslacht Lilium, en die zijn dus oligofaag…
Wat de dovenetelhaantjes betreft, die schijnen zelfs op brandnetels en kruisbessen te worden aangetroffen – en dus zijn ze polyfaag.
Maar om het nog ingewikkelder te maken: de volwassen ‘haantjes’ kunnen vaak wel van meerdere plantensoorten leven, maar hun larven zijn dikwijls aangewezen op één soort of hooguit één geslacht. (De dovenetelgoudhaantjes zijn ook hier niet kieskeurig: de larven lusten zowel dovenetel als hennepnetel…)

Chrysolina fastuosa | Dovenetelgoudhaantje
Wat mij betreft… ik heb liever niet dat ze alle dovenetels en hennepnetels uit de tuin opeten: dan zou ik die kevertjes immers kwijt zijn, en ik vind ze prachtig…

Deze buttons respecteren je privacy (zie info):

7 thoughts on “Goudhaantjes!

  1. Ze zien er inderdaad mooi uit. Maar ik ben geen fan van ze, vorig jaar alle munt opgegeten door het blauwe muntgoudhaantje, dit jaar zijn ze met de citroenmelisse begonnen en was er ook een goudkleurig goudhaantje bij.
    Vangen wil haast niet want als je ze aanraakt laten ze zich vallen.

  2. The irridescent colours are beautiful on those beetles. Each one is a little work of art. It is a good thing for the gardener that they are such fussy eaters, and restrict themselves, also interesting about the larvae being even more choosy about their host plant.

  3. Prachtige foto’s… Hopelijk blijft het bij enkele exemplaren zodat je er van kan blijven genieten, zonder dat ze echt een probleem gaan vormen! (Ik had liever deze goudhaantjes hier in de tuin gezien dan luizen ;))

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.